Industriarbetarnas tidning

”Man måste hitta humor också i vanmakten”

25 oktober, 2013

Skrivet av Rasmus Columbus

Hallå där… Lena Sundström, journalist, författare och programledare, som efter årsskiftet blir en av Dagens Arbetes nya krönikörer.

Du har ju skrivit för Dagens Arbete tidigare. Hur känns det komma tillbaka?

– Det känns jätteroligt! Jag skrev krönikor under många år, även i Aftonbladet, men sedan har jag haft en lång paus.

– Jag tycker väldigt mycket om tidningen. Dagens Arbete tar upp många av de frågor jag funderar kring. Om arbetslivet, klasskillnader och arbetsfrågor. Om hur politiken påverkar både arbetslivet och vardagslivet för människor.

Vad har du för relation till Dagens Arbete?

– Jag har alltid läst tidningen, och Metallarbetaren innan det, vilket är lite konstigt när jag tänker efter. Mamma var sjuksköterska och pappa jobbade inom kommunen så jag vet inte vart jag fick tag på den. Det kan vara så att en äldre kusin hade den, och att det var genom honom jag fick den. Men Metallarbetaren, det var som ett begrepp som borgade för god läsning.

Vad kan vi förvänta oss av dina krönikor?

– Det som alltid har präglat mina krönikor tror jag är att jag tar upp de frågor i vardagen som speglar ett större perspektiv. Alla som läst mig genom åren vet att det är en viss typ av ämnen, saker som säger något om vårt samhälle. Ämnen som rättsosäkerhet, vanmakt och makt, men också en gnutta humor. Man måste kunna hitta humorn i det och skratta.

Grattis till Augustprisnomineringen för din senaste bok Spår. Du har tidigare fått bland annat en Guldspade och Publicistklubbens stora pris. Vad betyder sådana utmärkelser för dig?

– Det betyder oerhört mycket. Dels för att Spår handlar om något som vi måste prata mer om, rättsosäkerheten efter 11 september. Utmärkelserna gör att man får en större chans att nå ut.

– Sen betyder det mycket för mig själv också. Det är en väldig ångestfylld process att skriva, jag vill att det ska bli så oerhört bra. Så det blir en bekräftelse på något sätt, att det man gör betyder något.

Varför ville du skriva den här boken?

– Det är för att berätta den större historien, som handlar om kidnappningar, fängelser, tortyr och utomrättsliga avrättningar. Vi hade aldrig någonsin accepterat att det som hände Agiza och Alzery hände Bengt Svensson, tvåbarnspappa. Det hade fått helt andra konsekvenser.

Det har gått många år sedan avvisningen av Mohammad Alzery och Ahmed Agiza. Hur aktuella är de frågor som tas upp i boken?

– Jag anser att det är en av de stora frågorna i vår samtid. Övergreppen som sker och skedde. Det är lätt att skriva på en tortyrkonvention, men svårare att leva upp till det i praktiken. Och det är ett test som vi verkligen inte har klarat av.

– Det är bara att se på Guantanamofängelset. 160 av de 166 fångarna där har aldrig fått veta vad de anklagas för. 46 tvångsmatas för att det anses som en krigshandling om de tar livet av sig. Och Obama, som fick fredspriset, godkänner utomrättsliga avrättningar med drönare.

Från och med årsskiftet kommer Lena Sundström skriva för Dagens Arbete.

Du kanske också vill läsa…

Mission impossible att ge bort blommor

Mission impossible att ge bort blommor

Lena Sundström

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

En ständig jakt i ett land utan lojalitet

Vi satt och tittade på en film, jag och dottern. I en scen var det en kvinna som tog upp en telefonkatalog för att leta efter ett telefonnummer, varpå dottern utbrast: ”Åh, vad smart. Alla kontakterna i en bok!”

”Vissa ska ut, andra lockas med spettekaka”

Krönika, Lena Sundström.

Föraktet är lätt att plocka fram

Lena Sundström.

Priset för det
 som är gratis

Lena Sundström

Plattorna är täckta av svarta prickar

Livet och samhälle­t har förvandlat­s till ett enda stort Pricerunner.

På resa genom 
skilda världar

Man kan nästan tro att det finns två parallella planeter där de solmogna tomaterna inget har att göra med de papperslösa slavarbetarna som plockat dem.

Vad vi ser och vad vi blundar för

I flera veckor har jag försökt att sätta mig in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Så att man inte bara drar till med att Krimkrisen är ett enda stort ”bunkaslagsmål”. Man vill gärna försöka vara lite mer insatt än så.

Det gör ont när Sverige sviker

Kanske har ni sett den, tavlan av Norman Rockwell med en liten svart flicka i en vit klänning som blir eskorterad av fyra vice sheriffer på väg till skolan. Väggen bakom henne är nerklottrad med orden ”nigger” och ”KKK”, och det röda har stänkt över bokstäverna.

Verkligheten förvirrar mig

Det är valår i år. Så varför inte börja med att sätta upp fingret i luften 
redan nu. Innan alla andra fingrar kommer upp. Och det blir så trångt. Det finns nämligen en del saker som förvirrar mig.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?