Industriarbetarnas tidning

GS: Samhall riskerar stänga ute de med svårast funktionshinder

20 december, 2013

Skrivet av

Samhall avvecklar sin produktionsenhet i Östhammar. Drygt 50 anställda påverkas. GS anser att nedläggningen visar på en sorglig utveckling.– Det här exkluderar folk med svårare funktionshinder från Samhall.

På Samhalls enhet i Östhammar tillverkas en mängd olika plastprodukter, bland annat pärmar och plastfickor. I dagsläget jobbar 52 personer på enheten. För två månader sedan fick de anställda veta att verksamheten ska läggas ner.

Den lokala fackklubben protesterade.

– Vi anser att beslutet inte är rätt. Vi har en väl fungerande verksamhet här. Östhammar är en liten ort och möjligheterna att hitta ersättningsjobb är små, säger GS-fackets klubbordförande Mahmoud Hajsaid.

Under torsdagen hölls centrala förhandlingar mellan GS och arbetsgivarorganisationen Almega. GS anser att det finns förutsättningar för fortsatt produktion på enheten och att kostnaderna för nödvändiga investeringar vore hanterbara för Samhall. Samhall står dock fast vid beslutet att enheten ska avvecklas.

Under dagen har de anställda informerats om att avvecklingen kommer att ske under det kommande halvåret. Kvar i Östhammar blir runt 20 personer, men inte i Samhalls lokaler. En projektgrupp bildas för att hitta ersättningsjobb för de anställda inom städ- och fastighetssektorn eller genom så kallade bemannade lösningar där Samhallanställda jobbar direkt ute hos kund. Övriga kommer att flyttas till andra enheter eller ut på företag på orter som de kan pendla till eller som ligger närmare deras bostadsort i dag, uppger Laila Johnsson, distriktschef på Samhall Uppsala.

GS anser att utvecklingen mot allt mindre industriell verksamhet inom Samhall är problematisk.

– Samhall satsar på städ, fastighetsservice och tjänster inom vård och omsorg. Har du ett större handikapp eller är multihandikappad klarar du inte den formen av arbetsuppgifter. Den här utvecklingen exkluderar folk med svårare funktionshinder från Samhall, säger GS ombudsman Tony Berggren.

GS menar att Samhall har för dåliga ambitioner med sin industriella verksamhet, att de borde anstränga sig mer för att behålla och skaffa den typen av uppdrag.

– Annars uppfyller de inte sitt kärnuppdrag: Att återrehabilitera och omskola folk till arbetslivet.

Men i Östhammar finns inte förutsättningarna för att utveckla industriverksamheten, menar Laila Johnsson.

– I den här delen av landet finns väldigt få företag som jobbar med produktion. Då blir det svårt för Samhall att jobba med det. Vi måste ha kunder som vill köpa våra tjänster och det måste finnas företag som vi kan omställa våra anställda till.

Trots att enheten just nu har fått in stora order från kunder anser Samhall att det inte finns någon framtid för plastproduktionen.

– Vi ser en vikande konjunktur redan nu. Marknaden finns inte för att vi ska kunna bygga upp en fortsättning på verksamheten, säger Laila Johnsson.

De anställda i Östhammar har ännu inte fått något besked om vad de ska jobba med eller var de kommer att arbeta om ett halvår. Ingen riskerar dock att bli av med sin anställning.

– Vi räknar med att hitta andra jobb för alla våra medarbetare.

Oron bland de anställda är stor, berättar Mahmoud Hajsaid. För bara två år sedan lades Samhalls enhet i Uppsala ned och ett antal personer pendlar varje dag sju mil enkel resa till sin nya arbetsplats i Östhammar. När även den nu läggs ner väntar återigen en flytt.

Du kanske också vill läsa…

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker till stora delar sitt samhällsuppdrag och redan utsatta människor får betala priset”, skriver Mats Jutterström, som studerat Samhall och andra statliga bolag.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

LO: Positivt möte med Samhall

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.