Industriarbetarnas tidning

Industri­arbetare vill pensioneras tidigare

14 januari, 2014

Skrivet av Malin Timan

Allt fler svenskar vill fortsätta jobba efter att de fyllt 65 år. Men industriarbetare går åt andra hållet. Kroppen sviker och fler vill gå hem tidigare.

Hälften vill sluta vid 65

  • 51 procent av de dryg 1 000 privatanställda arbetare som svarat kan inte tänka sig att jobba efter att de fyllt 65 år.
  • 38 procent av dem uppger hälsoskäl som främsta anledning. Det är betydligt fler än hos allmänheten och också en markant ökning sedan 2009. Då uppgav 20 procent att de kände sig för slitna för att orka jobba längre än 65.
  • 19 procent säger att de vill fortsätta efter att de fyllt 65 år. Av dem uppger fler män och färre kvinnor att ekonomin är den främsta orsaken. Fler kvinnor och färre män säger däremot att de vill fortsätta för att de har ett roligt arbete.

Källa: Undersökningen gjordes i september 2013 av Novus på uppdrag av AMF.

Arbetare som jobbar inom privat sektor, där industrin ingår, trivs på jobbet och de allra flesta är nöjda med sitt yrkesval. Ändå vill allt fler gå i pension tidigare. Det visar en undersökning som pensionsbolaget AMF låtit göra. I undersökningen uppger fler än hälften av de privatanställda arbetarna, att de inte kan tänka sig att fortsätta jobba efter 65 års ålder. Jobben är för tunga och kroppen säger ifrån. 

Annika Nilsson arbetar som ombudsman på IF Metall och sitter dessutom med i LO:s pensionsutredning. Också hon ser att det ökade trycket på arbetare gör det svårt att orka hela vägen. 

– Vi tycker att man först och främst bör se till att människor kan jobba till 65 års ålder innan man höjer pensionsåldern.

I dag är 62 år den genomsnittliga pensionsåldern för IF Metalls medlemmar. Och om deltidspensionerna skulle räknas in tror Annika Nilsson att den siffran skulle sänkas ytterligare något år.

Samma utveckling syns inom GS-facket. Leif Johansson är ombudsman och sitter också han med i LO:s pensionsutredning. 

– Det är tuffare att jobba nu än tidigare. Det är tajtare organisationer som kräver mer av varje individ. Tidigare har man kunnat trappa ner med åldern, men det är inte så det fungerar längre.

Inom Pappers utreds nu de motioner som kommit in angående samma fråga. Allt fler av förbundets medlemmar vill gå i pension tidigare och målet för utredningsgruppen är att undersöka vad det skulle kosta för arbetsgivarna. 

– 65 år har ju länge varit en standardålder för pension, men inom LO-förbunden är det väldigt högt. Det är tunga jobb och efter alla stora varsel som varit brukar vi prata om att det ibland nästan blir värre för de som blir kvar på arbetsplatserna än för de som måste gå, säger Pappers avtalsombudsman Matts Jutterström.

Utvecklingen syns också i AMF:s rapport. Färre kan nu tänka sig att arbeta efter 65 års ålder, än när undersökningen gjordes 2009 och betydligt fler uppger nu att hälsoskäl är den främsta orsaken till att de inte vill jobba längre. Skälen för att arbeta efter 65-årsdagen är framförallt ekonomiska och den ekonomiska frågan är också viktigare för fler nu jämfört med 2009.

Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF, tror att nedtrappning i arbetslivet är lösningen.  

– Jag tror mycket på deltidsarbete och deltidspension från 60 år. Den lösningen ger bara marginell ekonomisk skillnad på den slutgiltiga pensionen.

Att fler nu säger att de inte orkar jobba efter 65 tror hon har att göra med att frågan diskuterats flitigt och att fler har tagit ställning. Men Matts Jutterström håller inte med.

– Det beror naturligtvis på att man har rationaliserat och slimmat så mycket på våra arbetsplatser att det inte finns tid till att vara sjuk längre. Det har blivit rent ut sagt anorektiska organisationer.

Färre människor ska göra mer vilket leder till att de återhämtningspauser som kroppen behöver prioriteras bort. För att vända trenden anser Annika Nilsson att det förebyggande arbetet med arbetsmiljön måste prioriteras.

– Den här utvecklingen är inte bra. Börjar du ta ut din pension tidigare får du också lägre betalt senare. Att våra medlemmar börjar bekosta dålig arbetsmiljö själva är inte rätt väg att gå.

Du kanske också vill läsa…

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Satsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.