”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

"För mig skulle det vara lagom att gå i pension nu, men jag har fem år kvar. Jag var 15 år när jag började, så jag har jobbat skiftarbete i 45 år. Det är slitsamt och man är trött. Förr kunde jag sova efter nattskiftet, men det går inte längre. Jag tycker att om man har jobbat skift ska man få gå i pension när man är 62 eller möjligtvis 63 år, säger Rauno Kumpulainen, 60 år, operatör, Stora Enso Skutskär. Foto: THEO ELIAS

”Jag skulle vilja vara frisk när jag går i pension”

Vi frågar51 procent av de drygt 1 000 privatanställda arbetare som svarade på enkäten kan inte tänka sig att jobba efter att de fyllt 65 år. Vi har frågat 15 industriarbetare när de önskar kunna gå i pension.

Elisabeth Ölund, 60, lokalvårdare, Piteå.

– 63–64 år. Jag vill leva livet medan man har det. Har man jobbat ett helt liv börjar man bli less på arbetsrutinerna – man har gått efter klockan sedan man började skolan, och sedan jobbet. Efter 40 år känner man för egentid, som man själv styr över.

Thomas Eriksson, 58, processoperatör, Piteå.
– Till 63, eftersom jag skulle vilja vara frisk när jag går i pension.

 

Torgil Gebing, 63, processoperatör, Öjebyn/Piteå.
– Helst skulle jag vilja ha gått förra året. För det gör ont i dag, att jobba. Har man som jag jobbat skift sedan -74, då får man inget gjort efter jobbet. Jag förstår inte att LO inte förhandlat fram att man får gå ett år tidigare i pension för varje tioårsperiod som man jobbat skift, det är ofattbart.

Samuel Sandlund, 32, Processoperatör, torkare i PM1, Piteå.
– Tills jag är 60, det känns som en lämplig ålder. Man börjar tappa orken efter 60, men då har man ändå en ganska bra livslängd som pensionär också.

Lennart Johansson, 63, Åsa, montör, har jobbat 32 år på Atlet AB. 

– Till 65, det är bestämt. Jag tycker att det räcker. Jag har jobbat här så länge. Jag har jobbat på förmonteringen ett par år nu – trappar ner, det är lite snällare mot kroppen.

Fredrik Arvidsson, 31, Åsa, utlastare, har jobbat 3 år på Atlet AB i Mölnlycke.

– Det är ju 65 som är pensionsåldern. Det tycker jag är bra. Men jag är nog inte här på utlastningen vid 65. Då har jag gått sönder, kroppsligt.

Christina Ödegård, 28, Mölndal, truckmontör, har jobbat 1 år på Atlet AB.

65 är en bra ålder, det är lagom. Man orkar nog inte så mycket mer. Man ska ha någon tid efter också.

Krister Elmgren, 30, Landvetter, truckmontör, har jobbat 10 år på Atlet AB.

– Senast 65, helst tidigare. Jag tror inte att man orkar längre än så. Arbetsmiljön sliter mer och mer på folk. Man arbetar för att kunna ha kvalitetstid sedan.

Therese Hansols, 39, Göteborg, förman, har jobbat 2 år på Atlet AB.

Det beror på om man är frisk. Jag vill jobba så länge jag orkar och kan. Jag kan tänka mig att 65 är en bra ålder. Och om man är kry kan man jobba till 70 och ändå ha tid kvar sen.

Niclas Kareliusson, 31, Göteborg, truckmontör/lager, har jobbat 8 år på Atlet AB.

– Om hälsan tillåter så kan jag tänka mig att jobba till 67. Men det är ju det sociala också – jag vill nog ha lite fritid och hälsan i behåll.

Jessica Lindström, 38 år, leveransansvarig på Ineko. Har jobbat på företaget i 8 år.

– Det är väl vid 65 man går i pension. Jag behöver inte gå tidigare än så. Mitt jobb är både fysiskt och psykiskt krävande och jag kommer nog inte hänga med i just det här tempot då, men jag tror att jag jobbar och gör något annat.

Håkan Kindmark, 56 år, tryckare. Har jobbat 12 år på tryckeriet som i dag heter Ineko och ligger i Årsta i Stockholm.

– Jag hoppas att jag kommer att ha råd att gå när man ska gå. Jag har jobbat i branschen i 40 år och det känns förstås i kroppen, men nu jobbar jag i ett litet format och här tror jag att jag kommer att orka hela vägen.

Jerker Åström, 48 år, boktryckare på Ineko. 6 år på företaget.

– 60 tror jag är en bra ålder. Jag vill ha tid och ork när jag är pensionär. För mig är det egent-
ligen en ekonomisk fråga. Om jag har möjlighet att gå tidigare än 65 tror jag att jag kommer att göra det.

Christian Fuentealba, 41 år, kartongmakare på Ineko. 6 år på företaget.

– För mig är det 24 år kvar till pension, så jag har inte riktigt funderat på det än. Men det är mycket lyft och man står hela dagarna så om jag fortsätter i samma takt som nu tror jag att det blir svårt att orka till 65. Kortare arbetstider tror jag skulle behövas för att klara hela vägen.

Karin Johansson, 57 år, prepress på Ineko. 18 år på företaget.

– Med tanke på hur systemet ser ut kan jag inte tänka mig annat än att jobba till 65. Många i min omgivning pratar om det, men jag gillar att jobba och för mig känns det naturligt. Men vi får se, det har ju inte direkt blivit mindre stressigt i vår bransch och vi konkurrerar ständigt med tiden.

Erica Rhodin, 27 år, efterbehandling/distribution på Ineko. 6 år på företaget.

– Det beror på hur man mår som äldre, men med fysiskt tungt arbete går det inte att jobba ända upp mot 70. Medelåldern höjs, men livskvaliteten förbättras ju inte för det. För mig är det i alla fall ett bra tag kvar får man hoppas.

 

Läs mer:

Malin Timan

Läs mer från Dagens Arbete:

Varför får man inte vara kvar i a-kassan efter 65?

Fråga om jobbetOm man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.

2

Slutspurt i avtalsrörelsen

Arbetstidskontot - ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

Foto: David Lundmark

Älskade, hatade kuvert

Det här gör jagLessebo Pappersbruk är roten till det onda. Det är här som papperet till det orange kuvertet får sin färg – en färg som får många att se rött.

Pension på deltid – så funkar det

DA REDER UTNu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

3

DA granskar Arbetstidskontot

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3
Snart serveras maten i Grillska gården som byggdes i början av 1700-talet. På den tiden var Iggesunds bruk ett järnbruk. De flesta av pappersarbetarna har varit här tidigare och fått sin guldklocka. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Här hyllas veteranerna

ReportageLjusen fladdrar på trappan till den vackra gamla herrgården. Senare på kvällen kommer Kerstin Bohlin och Ingvar Flank att skåla med ett glas Parusso Armando från 2008. De är två av flera som fira­s av i årets veteranfest på Iggesunds bruk.

Foto: JESSICA GOW

”Vi arbetar för att leva (åt andra)”

Gästkrönika/Bob HanssonMin mamma är femton år och cyklar ner till hamnen och går på båten. När hon väl står framför kökschefen blir hon osäker. Chefen har just frågat varför hon vill arbeta just där.

Kerstin Bohlin, till höger, visste att hon skulle få en silverskål. Men det blev ändå en glad överraskning att den var så fin. Efter festen säger hon att hon ställt den på köksbordet. ”Jag kastar ett öga på den ibland, Det känns bra.” Bredvid henne sitter Inga-Lisa Westin, pensionerad rengörare i sodahuset. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Oj, tänkte jag när jag fick inbjudan”

Kerstin Bohlin: Guldklockan som hon fick av företaget är en liten dammodell. Tillfället känns rätt att ta fram den, tycker Kerstin Bohlin. I början hade hon den på sig varenda dag.

”Företaget har varit bra för mig”

Ingvar Flank: – En enda gång har jag funderat på att lämna min hemort. Jag blev erbjuden ett jobb som travlärling i Frankrike. Som tur var sa jag nej och började jobba på bruket i stället.

Foto: OLA ANDERSSON

Skogsstyrelsen backar – utreder pensionshärva

Skogsstyrelsen tillsätter nu en oberoende utredare som ska granska myndighetens pensionsmiss som drabbat över 4 000 anställda.

Skogsstyrelsen svänger om pensionerna: "Vi tittar på det"

Nu svänger Skogsstyrelsen i frågan om de felaktiga pensionerna för 4 000 anställda. I förra veckan gavs besked att ingen kompensation är aktuell. Nu meddelar myndigheten att diskussioner förs med GS-facket.

Industriarbetare vill pensioneras tidigare

Allt fler svenskar vill fortsätta jobba efter att de fyllt 65 år. Men industriarbetare går åt andra hållet. Kroppen sviker och fler vill gå hem tidigare.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

"Många får bättre pension än de tror"

UndersökningTre av fyra kvinnor tror att de bara får hälften eller mindre av sina lön i pension visar en SIFO-undersökning. – Men många av dem får betydligt bättre pensioner än så, säger Johan Hellman, på Minpension.se

Fora: Vi för över premierna direkt

Pappers planer på att stämma Fora för sena överföringar av medlemmarnas pensionspremier förvånar Fora. Pappers uppfattning stämmer inte alls överens med den bild Fora har av hur stora problemen är i dag.

IF Metall kräver tillbaka pensionspengar av Volvo

När Volvo Lastvagnar var i kris avstod arbetarna från pensionsavsättningen på 6 000 kronor. Den vill vi ha tillbaka nu när företaget går bra, säger William Frank (bilden), verkstadsklubbens ordförande i Umeå.

LO kräver att Elmehagen betalar

Styrelsen för AMF Pension har fått felaktig information om pensionsvillkoren för den förre vd:n Christer Elmehagen. LO och Svenskt Näringsliv kräver därför att han betalar tillbaka delar av de mångmiljonbelopp han redan fått i pension.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.