Industriarbetarnas tidning

Kim måste fly det sociala spelet

31 mars, 2014

Skrivet av Malin Timan

ReportageFör Kim Johansson är fikarasterna ett nödvändigt ont. Han vill jobba. Ändå blir det fel. Vi följer honom under ett år, lär oss knepen för att komma runt småpratet och ser en show om Asperger byggas upp.

Dinosaurieälskare

 •  Namn: Kim Johansson.
 • Ålder: 35 år.
 • Yrke: Gjuter prototyper på Acron Formservice i Anderstorp.
 • Familj: Förlovad med Sofia Eriksson. De bor i Värnamo tillsammans med katterna Fluffy och Sibylla och hunden Molly.
 • Intressen: Stridsflygplan, dinosaurier, kanoner, teknik, vetenskap och programmering.

Så påverkar Asperger

 • Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Personer med diagnosen har svårt för sociala koder vilket gör att de ofta väljer att dra sig undan från situationer där det krävs allmänt småprat. Personer med Asperger har också ofta ett eller flera särskilda särintressen och är extra bra på att se egna lösningar på problem. Ungefär en person av 200 anses ha Aspergers syndrom. De flesta som får dia-gnosen är pojkar eller män, men andelen flickor och kvinnor ökar.

Köerna till mikrovågsugnarna fylls på. En efter en kommer de femton arbetarna in genom dörren, tar upp sina matlådor, slår sig ner vid borden, pratar om familjen, om helgen och om barnen.

Kim Johansson gör som de andra. Han säger hej när det är läge, pratar om vädret om det är det som krävs av honom och lutar sig fram när han ska visa att han är intresserad. Signaler som visar att han passar in. Som så mycket annat har han läst sig till alltihop men ibland går det ändå inte.

Ibland är det bara så att han mitt i någons tråkiga samtalsämne inte kan hejda sig från att berätta allt han kan om stridsflygplans uppbyggnad, om dinosaurier eller prata högljutt om variabler för programkodning. Det kan också handla om alla de filmer om kanoner som Kim lägger ut på sin Facebooksida eller, som i dag, när han inte vill prata om annat än den slunga han planerar att bygga till sina katter. I detalj har Kim förberett hur pingisbollarna ska flyga och katterna fånga.

Kollegorna börjar förstå nu. De nickar och håller med.

När lunchen är uppäten och arbetskamraterna försvinner iväg för att spela pingis eller fortsätta kallpratet orkar Kim oftast inte mer. Det sociala spelet måste få en paus. Han gömmer sig. På gräsmattan utanför eller allra helst på golvet i omklädningsrummets dusch. Där får han vara i fred. Ingen stör och ingen ber honom göra något han egentligen inte vill.

– I hela mitt liv har jag omringats av människor som kan koden för att lyckas gå runt den sociala smeten. Jag har aldrig lärt mig den.

Helgjutet jobb. Prototyper till bilar, vitvaror eller något helt annat växer fram i fabriken. Detaljen skrivs ut i 3D-skrivare, läggs i silikonform och gjuts i härdplast innan den är redo för leverans.

Redan när Kim var liten var han inte riktigt som alla andra. När någon ringde på dörren för att fråga om han ville spela fotboll sa han alltid nej. Det spontana skrämde honom redan då. När de andra barnen ville spela kula på rasten pratade han hellre om världens oljekatastrofer. Och när någon gav honom en uppgift tog det alldeles för lång tid att komma i gång, men när han väl började gick det istället inte att få honom att sluta.

I dag är Kim 35 år gammal. Ett år äldre än han var när han slängde en bunt papper på sin chefs bord. De papper där en läkare skrivit under på att han är överintelligent på vissa plan men har svårt att anpassa sig på andra. De papper som säger att han har svårt att koncentrera sig på tråkiga uppgifter, ofta arbetar långsamt, har ett sänkt arbetsminne, ibland blir detaljinriktad på bekostnad av helhetssyn och har problem med social förståelse. Papper som tydligt visar att han har, och i hela sitt liv har haft, Aspergers syndrom.

Elisabeth Petersson öppnar sin gula plastlåda och tar upp en bondkaka. Kim är bland de snällaste människor hon känner. Snäll, glad och förvirrad. En sådan som skulle lämna ett stort hål efter sig om han skulle försvinna från arbetsplatsen. I elva år har de arbetat tillsammans på Acron formservice i Anderstorp.

Precis som så många andra på jobbet beskriver hon Kim som att han helt enkelt är Kim. Han kan vara högljudd, skratta eller prata för sig själv, plötsligt låta som Nalle Puh eller härma ett flygplan. Och ibland, när Elisabeth bett honom göra en sak, kan han ha gjort hälften av det och i stället något helt annat. Själv beskriver han det som att hjärnan spelar ett spel bakom hans rygg.

– Kim är inte dussinmänniskan. Jag tycker det är härligt. Hur skulle det vara om vi alla var likadana här?

Kim och Sofia har bott tillsammans i fyra år nu. De har Asperger båda två och förstår varandra. Egentligen, säger de, är det konstigt att det är annat på jobbet. Fler borde utnyttja att personer med funktionsnedsättning tänker på ett nytt sätt och ser problem med andra ögon.

Asperger. Ordet sa inte Elisabeth någonting. Kim var fortfarande Kim, med eller utan diagnos.

Socialt kompetent. Flexibel. Många bollar i luften. Hemma i soffan trängs katten Fluffy med hunden Molly i Kims knä när han läser högt ur tidningens jobbannonser. Sofia Eriksson, Kims sambo sedan fyra år tillbaka, skrattar till. Hon känner lika lite som Kim igen sig i annonsernas krav. Sofia hade hunnit bli 23 år när hon för första gången fick veta att hon eventuellt hade Asperger. Fem år till passerade innan det stod klart. Ytterligare tre år innan hon nu till slut vågar stå för sin diagnos.

– Det är ju så för oss med Asperger att vi lätt blir hackkycklingar. Så har det alltid varit för mig.

Samma diagnos. Olika förutsättningar. I skolan var det ingen som förstod henne och när hon försökte jobba på ett flertal industrier slog det alltid fel. Hon blev för utpumpad socialt för att orka jobba men i stället för att veta varför hon agerade som hon gjorde, tvingades hon ge upp. Sofia gick in i väggen. Sakta men säkert har hon tagit sig tillbaka, vågat acceptera sig själv och börjat arbeta på ett lager, en plats där hon får vara sig själv.

– Jag insåg väl att jag inte kan spela teater längre. Nu måste jag också få leva.

Sofia säger det med eftertryck och ser mot köksväggen. Två stora tavlor hänger där. ”Rasta Molly, diska, duscha” står uppskrivet på Kims kvällar. Helgen har en extra ruta: ”Städa, dammsuga, plocka undan.” Arbetsterapeutens sätt att få hans liv att bli strukturerat. Ett lugn som ramar in vardagen. Djuren fyller ett annat lugn. Strukturen i att varje dag gå till jobbet ett tredje.

Vänner är inget han saknar. Det sociala är förknippat med något som stjäl tid från hans egentliga intressen. En kväll framför datorn kan bli ett helt äventyr. En tur i skogen slutar oftast med att han enbart ser den minsta blomman och i tvättstugan är det bara Kim som ser att en skylt hänger upp och ner.

Precis det, säger Sofia, kan och borde också användas bättre av arbetsgivare.

– Fler borde förstå att det är bra att ha med personer med funktionsnedsättning i arbetet. Vi ser saker med andra ögon och kan erbjuda massor av saker som en normal inte kan.

Kim plockar ner en bok om stridsflygplan från hyllan, pekar ut sina favoritmodeller, tar upp en kär gammal bok om dinosaurier och en hel hög programmeringslitteratur. Sofia pekar på sina favoriter. Brott och straff och Kattens kroppsspråk. På många plan är de precis som alla andra, på flera andra helt annorlunda. De försöker passa in, försöker lära sig koder. Men att kämpa för att lära sig ett språk som inte faller sig naturligt är tufft och att de själva ska ta den smällen tycker de båda känns orättvist. Någonstans måste också samhället möta dem. Kim sjunker ned på köksgolvet.

– Om samhället bara var lite mera öppet skulle vi inte ens behöva några diagnoser. Vi kommer alltid fortsätta vara som vi är, med eller utan etikett.

Kollegorna på Sofias jobb vet att hon har en diagnos, men inte hur hon ska bemötas.

På Acron Formservice har Kim Johansson dragit sig undan. Det har varit en hektisk morgon och han behöver paus från alla intryck.Han hittar ett hörn, trycker hörselkåporna mot öronen och plockar fram ritblocket.

Ibland önskar hon att någon skulle fråga. Hon skulle berätta för dem att det inte är konstigt att vara som henne. Att det är okej att fika för sig själv ibland och att det är okej att inte orka jobba heltid.

– Ibland sätter jag för höga krav på mig själv. Innan kändes det så viktigt att passa in och vara som alla andra. Men man kan inte utplåna sig själv.

Hon räcker fram en bok. Dömd att bli missbedömd. Säger att jag borde läsa:

”För att betraktas som normal ska man vara behärskad, trevlig och populär. Man ska inte vara påträngande eller gå särskilt djupt i sina kontakter. Man ska ha lätt för ytliga kontakter, tänka normala tankar och man ska inte vara särskilt upptagen av känslor eller meningslöshet eller fundera på varför man finns till. Man ska vara som folk.”

Sofia är på god väg att acceptera att hon inte passar in i mallen. Kim gjorde det för länge-sedan. Jag fortsätter läsa, ett inklämt citat från okänd författare.

”Ibland låtsas jag vara normal, men det är så tråkigt att jag går tillbaka till att vara mig själv.”

Det kunde lika gärna skrivits av Kim. Han gillar att vara aspig, som han säger, och har just börjat sprida tankarna om diagnosen på sitt eget sätt. I en egen show berättar han med humor om sina erfarenheter och svarar med allvar på frågor om hur det är att leva med en osynlig funktionsnedsättning.

– Det började med att jag funderade över varför det tog så lång tid innan jag själv accepterade att jag har Asperger och kom på att det är lätt att tro att diagnosen är som ett kakrecept. Det finns några ingredienser som man tror måste finnas med. Men så behöver det inte alls vara. Jag träffade Sofia och andra med Aspergers syndrom och förstod att alla är olika.

Showen har redan satts upp i Göteborg och i Värnamo. För publiken berättade Kim om paniken som uppstod när hans dagisfröken gav honom och ett barn till det omöjliga uppdraget att sitta i ring. Han berättade också om det stora frågetecknet när en tjej mitt under ett samtal bet sig i underläppen och snabbt förklarade att han inte skulle tro att hon ville något mer. Kim förstod inte, men som alltid annars ställde han frågan. Vad menade hon?

Uppsättningen har fått honom att fundera. Han har tänkt över skolans ansvar, arbetsgivares ansvar och mediers ansvar när de kategoriserar brottslingar med diagnoser. I slutet av förra året rapporterade Sveriges Radio om en misstänkt styckmördare med Asperger. Kim ilsknade till och skrev direkt till ansvariga, arg över att bilden av personer med Asperger som brottslingar sprids.

Showen har också fått honom att fundera över sin egen framtid. Acron Formservice är en bra arbetsplats. Det är litet, hyfsat tyst och arbetsuppgifter som är tillräckligt intressanta för att han inte ska tappa koncentrationen. Han får vara som han vill, prata om vad han vill och gå undan när han vill. Men ibland funderar han över vad som skulle hända om han skulle vara tvungen att byta jobb. Skulle han skriva i cv:t att han har Asperger? Eller säga det? Eller skulle arbetsgivarna ha för mycket fördomar för att anställa honom då?

Kims tips för att kunna jobba med Asperger

 

 • Försök hitta arbetsuppgifter som du tycker är så pass intressanta att du kan hålla koncentrationen uppe.
 • Var ärlig och inse dina begränsningar. Säg till din chef och dina kollegor att du inte kan sortera intryck som andra och därför inte heller kan ta på dig mer jobb än vad du klarar av.
 • Acceptera att du har en diagnos eller av någon annan anledning inte passar in i den sociala normen. Se det som en fördel.
 • Pressa inte dig själv för mycket. Det är okej att dra sig undan för att vila från intryck.
 • Försök hitta dina styrkor och använd dem så mycket du kan.

 

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.