Industriarbetarnas tidning

”Samhall borde anstränga sig mer”

12 mars, 2014

Skrivet av

VägvalVilken väg ska Samhall ta? Det undrar Mahmoud Hajsaid, anställd och fackligt förtroendevald på Samhall. – Alla kan inte jobba med service och tjänster. Varför lägga ner en väl fungerande verksamhet?

Ca 20 000 anställda

  • Samhalls uppdrag är att skapa utvecklande jobb åt personer med funktionsnedsättning samt att rehabilitera dem tillbaka till arbetsmarknaden.
  • Samhall är verksamt inom städ och tvätt, lager och logistik, äldreservice, fastighetsskötsel samt tillverkning.
  • Bemannad lösning innebär att Samhalls anställda arbetar ute hos kunden, men Samhall står för personalledningen.
  • Cirka 20 000 personer har jobb genom Samhall.

När Samhall beslutade att lägga ner plastproduktionen i Östhammar försökte fackförbundet GS få företaget på andra tankar. Men förhandlingarna ledde ingen vart. GS klubbordförande, Mahmoud Hajsaid, säger att verksamheten i Östhammar fungerar bra. Att enheten går med förlust beror enligt honom på att Samhall har placerat så många personer här, långt fler än vad produktionen kräver.

Enligt distriktschef Laila Johnsson finns det dock ingen marknad för att fortsätta i Östhammar.

– Samhall måste förändras utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Vi ska utveckla våra medarbetare genom arbete så att de kan få jobb på den övriga arbetsmarknaden. Då måste vi också likna den.

Tony Berggren, ombudsman på GS, ser en risk med att Samhalls egna enheter lägger ned. Det är där Samhall lättast kan anpassa arbetet efter de anställdas personliga behov. Farhågan är att ju mer Samhall satsar på tjänster som städ och äldrevård samtidigt som industridelen krymper, desto svårare blir det för personer med svåra funktionshinder att jobba inom Samhall.

– Samhall borde anstränga sig mer för att belägga sina egna fabriker, säger Tony Berggren. 

Men marknadsdirektör Mats Eliasson menar att Samhall har en större variation av arbetsuppgifter än tidigare och att det blivit fler enklare arbetsuppgifter. Det finns yrken som fungerar även för personer med fysiska funktionshinder.

– För ett arbete vid ett call center är det absolut inget hinder att sitta i rullstol. Kundtjänst, receptionist och liknande – vi har mycket av den typen av jobb. 

Samhall ser också fördelar med att fler anställda är ute hos kunderna i stället för på de egna enheterna. 

– När vi frågar våra medarbetare tycker de att det är bättre. Det ökar också genomströmningen, alltså att kunden ser att Olle och Stina är bra och då ökar chansen att företaget anställer dem.

Det passar inte alla, det håller han med om. Det är svårare för männi­skor med sociala funktionshinder att arbeta ute hos kunder.

– Där är samhället lite hårdare. Det ställer krav på bemötande, uppträdande, teamwork, stresstålighet. Det är ofta de med psykiska funktionshinder som vi har bestämt oss för att erbjuda en arbetsplats som inte är kundnära. Det innebär att de arbetar på Samhalls egna enheter, där vi har full kontroll själva.

Mahmoud Hajsaid kan inte se att nedläggningen av Östhammar är rätt beslut. Därför har han tillsammans med andra bjudit in lokalpolitiker och riksdagsledamoten Agneta Gille (S) för att besöka Samhall i Tierp och Östhammar den 21 mars.

– Det är viktigt att politikerna är på plats. Vilken väg ska Samhall ta? Alla klarar inte av att jobba med service och tjänster. Det måste finnas produktionsenheter kvar för de svagaste.

Han tycker att Samhall agerar bakvänt i Östhammar.

– Man beslutar att lägga ner först och ska ordna nya jobb sen. Risken är att 52 personer kommer att sitta och rulla tummarna. 

Du kanske också vill läsa…

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker sitt uppdrag”

”Samhall sviker till stora delar sitt samhällsuppdrag och redan utsatta människor får betala priset”, skriver Mats Jutterström, som studerat Samhall och andra statliga bolag.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsministern vill bredda Samhall

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill bredda Samhalls verksamhet för att skapa fler jobb och ha större transparens när det gäller statens bidrag till företaget. Apropå DA:s avslöjande om underentreprenörer säger hon: ”Samhalls enda uppdrag är att ge jobb åt sina anställda med funktionsnedsättning.”

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall anlitar underentreprenörer

Samhall använder underentreprenörer för att klara av stora städkontrakt. ”Samhalls business kan inte vara att sysselsätta personal utan funktionshinder i privata företag”, säger Marco von Peltzer, vd i ett konkurrentbolag och ordförande i Almega FM-företagen.

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Har jobb på Samhall – men får inget att göra

Inge har varit anställd på Samhall i över 30 år, men det senaste året har han inte haft några arbetsuppgifter. Han mår dåligt av att inte få jobba, men företaget säger att det är ”väldigt svårt” att hitta något arbete att utföra, eftersom Inge är blind.

LO: Positivt möte med Samhall

LO: Positivt möte med Samhall

Samhall mötte i dag fredag LO för att diskutera kritiken mot företaget. Båda parter var nöjda efteråt, nu blir det regelbundna möten framöver. ”Bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög”, säger LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

”Stämningen var jäkligt öppen”

Förtroendevalda på Samhall har i dag träffat ledningen på ett extrainsatt möte. ”Det tog till sig alla de negativa delarna som vi delgav dem”, säger Christer Eriksson från IF Metall.

Samhalls vd vill träffa LO-facken

Samhalls vd Monica Lingegård har tagit initiativ till ett möte med en rad LO-förbund för att diskutera de problem som lyfts fram av DA:s granskning. ”Positivt att Samhall vill föra en dialog”, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson i LO:s Samhallgrupp.

Riksdagsledamöter vill fråga LO-fack om Samhall

Efter DA:s granskning av Samhall har ledamöter i arbetsmarknads- och näringsutskotten bjudit in såväl fackförbund som bolagets ledning för att skaffa sig en helhetsbild av företaget.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen