Industriarbetarnas tidning

”Scanias anställda är en nyckel till framgång”

18 mars, 2014

Skrivet av

De anställdas inflytande och engagemang är av stor betydelse för Scanias framgångar, betonar kommitténs ordförande Åsa Thunman. Med de avtal som VW:s dotterbolag MAN har med tyska fackförbund finns en risk att framtida neddragningar drabbar Scania, skriver kommittén.

På en presskonferens som hölls nu på tisdagsförmiddagen sade kommitténs ordförande Åsa Thunman att deras uppgift har varit att se på budet utifrån alla aktieägares intresse.

Budet på 200 kronor per aktie motsvarar inte Scanias värde på lång sikt, menar kommittén och pekar bland annat på att företaget har varit och fortsätter att vara ett lönsamt företag och att förutsättningarna för en långsiktigt god tillväxt är stora.

Kommittén har alltså fattat sitt beslut utifrån aktieägarnas intresse. I sitt utlåtande går de dock igenom några av de effekter som en eventuell affär kan ha på Scania.

De skriver bland annat att Volkswagen inte har gett uttryck för att vilja genomföra förändringar vad gäller platser för tillverkning, huvudkontor eller forskning och utveckling. Men kommittén betonar att en del av Scanias framgång beror på att företaget har ett integrerat och nära samarbete mellan alla delar, från forskning och utveckling till produktion och försäljning.

De skriver också att det i Scania finns en stark kultur som kännetecknas av de anställdas stora inflytande och engagemang. Åsa Thunman betonade på presskonferensen personalens betydelse för Scanias framgång.

Volkswagens dotterbolag MAN har långtgående överenskommelser med tyska fackförbund vad gäller skydd av arbetstillfällen. Kommittén skriver i sin rapport att risken finns att eventuella neddragningar i framtiden kommer att drabba Scania om affären går igenom.

De anställda är av stor betydelse för att Scania ska fortsätta att förbättra och effektivisera sin produktion. En fortsatt närhet och ett samarbete mellan företagets alla olika avdelningar är avgörande för framtida framgångar. Dessa framgångsfaktorer riskerar att påverkas negativt av eventuella omlokaliseringar eller strukturella förändringar, skriver kommittén.

Du kanske också vill läsa…

Stark återhämtning i bil­industrin

Stark återhämtning i bil­industrin

”Det är bra snurr helt enkelt”, säger Fordonskomponentgruppens vd Fredrik Sidahl.

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

Tillbaka på Scania efter fyra veckor

I dag kommer en stor del av Scanias permitterade personal tillbaka till jobbet. Luigi Garrapa är en av dem, och han har dubbla känslor. DA mötte honom redan när fabriksportarna slog igen den 24 mars.

Permitterade snart åter till jobbet på Scania

Permitterade snart åter till jobbet på Scania

Under nästa vecka startar Scania upp produktionen i Europa i mindre skala. ”De flesta som permitterats i Sverige kommer tillbaka till jobbet”, säger Michael Lyngsie, IF Metalls klubbordförande på Scania i Södertälje.

Korttidsavtal klart på Scania

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

Vilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Anställd åtalas för arbetskamrats död

Det har gått två år sedan en 53-årig man klämdes till döds i en robotcell på Scania i Södertälje. Nu ställs hans närmaste arbetskamrat inför rätta – för att ha satt i gång maskinen.

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.