Industriarbetarnas tidning

Låten som inte kunde stoppas

1 april, 2014

Skrivet av

En morgon, i dagarna femtio år sedan, låg ett brev på skrivbordet som tillhörde Matthew Welsh, guvernör i den amerikanska delstaten Indiana. Brevet var från en tonåring som ville varna guvernören för en låt som spelades på radio och skoldanser. Texten var snuskig, hävdade brevskrivaren. Guvernören måste göra något åt saken.

Artister som spelat in Louie Louie

 • Richard Berry
 • Beatles
 • Troggs
 • Iggy Pop
 • Sonics
 • Kinks
 • The Who
 • Otis Redding
 • Wailers
 • Led Zeppelin
 • Sandpipers
 • Motörhead
 • Patti Smith
 • Lou Reed
 • Smashing Pumpkins
 • … med flera.

Hela listan finns på Spotify!

Louie Louie-listan

Låten hette Louie Louie och framfördes av ett band som kallade sig The Kingsmen. 

Guvernören försökte med alla medel stoppa Louie Louie från att spelas i Indiana. Utan att lyckas. Däremot blev Louie Louie ett fall för den federala polisen FBI.

I två år undersökte FBI om Louie Louie kunde vara ett anstötligt musikstycke. I så fall skulle skivan bryta mot den lag som förbjöd att ”obscent material” transporterades mellan delstaterna.

FBI:s utredare ansåg att den mångtydiga texten i Louie Louie rymde oacceptabla anspelningar på sex. Den var helt enkelt småsnuskig.

I den federala polisbyråkratin förvandlades Louie Louie till ärende nr 145-2961 och 145-2972. Tjänstemännen spelade skivan både fram- och baklänges och till och med på olika hastigheter i hopp om att finna några dolda budskap i sången.

Hysterin ledde till att allt fler band började spela låten. Och det tycktes som om varje band lade till en egen mångtydig textrad.

Allt började när en 21-årig yngling hängde på Harmony Park Ballrom i Los Angeles en sommarkväll 1956. Richard Berry lyssnade till en filippinsk-amerikansk orkester han själv brukade sjunga med. En av låtarna de spelade var den kubanska El Loco Cha-cha-cha, skriven av René Trouzet.

Morgonen efter vaknade han hemma på West 54th Street i det svarta ghettot med en melodi han inte kunde få ur skallen. Cha-cha-melodin från kvällen innan hade i Berrys rhythm & blues-huvud förvandlats till Louie Louie.

Låtens vandring från Richard Berrys sovrum till FBI-chefens tjänstebord är en märklig historia som musikjournalisten Dave Marsh skildrat i sin bok Louie Louie. Ärendet avskrevs till slut. Men än i dag väcker låten starka känslor. För eller emot? Anhängare har utropat den 12 april (Richsard Berrys födelsedag) till The International Louie Louie Day. Men motståndet dyker upp då och då. Häromåret förhindrade en rektor i Michigan skolans blåsorkester att framföra Louie Louie under en parad.

Bruce Springsteen brukar göra den på scen, den dyker ofta upp i filmer. Beatles, Kinks, Who och Otis Redding har spelat in den. Liksom Led Zeppelin, Motörhead, Patti Smith, Lou Reed och Smashing Pumpkins.

Guvernören i Indiana förklarade långt senare att han ångrade sig.  Han var själv ingen konservativ mörkerman. Men han kände trycket från en opinion som ville vrida klockan tillbaka. Louie Louie  vann den striden.

Du kanske också vill läsa…

Hon befriar Karlfeldt

Hon befriar Karlfeldt

Sångerskan Anna Ihlis gav sig på det svåra. Att ge nytt liv åt den storvulna och pompösa nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Musik för de som lämnats i sticket

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

”Jisses vad fint det här blir om hundra år”

”Jisses vad fint det här blir om hundra år”

Att gallra och röja i skogen – det är det bästa Gunnar Wetterberg vet. Då släpper han tankarna på bokprojekt, Fråga Lund och allt annat.

Kanonstaden

Kanonstaden

Gunnar Lindstedt jobbade fem år som smed i Bofors vapenfabrik på 1970-talet och drömde om ett nytt samhälle byggt på kommunismens idéer.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.