Industriarbetarnas tidning

Låten som inte kunde stoppas

1 april, 2014

Skrivet av

En morgon, i dagarna femtio år sedan, låg ett brev på skrivbordet som tillhörde Matthew Welsh, guvernör i den amerikanska delstaten Indiana. Brevet var från en tonåring som ville varna guvernören för en låt som spelades på radio och skoldanser. Texten var snuskig, hävdade brevskrivaren. Guvernören måste göra något åt saken.

Artister som spelat in Louie Louie

 • Richard Berry
 • Beatles
 • Troggs
 • Iggy Pop
 • Sonics
 • Kinks
 • The Who
 • Otis Redding
 • Wailers
 • Led Zeppelin
 • Sandpipers
 • Motörhead
 • Patti Smith
 • Lou Reed
 • Smashing Pumpkins
 • … med flera.

Hela listan finns på Spotify!

Louie Louie-listan

Låten hette Louie Louie och framfördes av ett band som kallade sig The Kingsmen. 

Guvernören försökte med alla medel stoppa Louie Louie från att spelas i Indiana. Utan att lyckas. Däremot blev Louie Louie ett fall för den federala polisen FBI.

I två år undersökte FBI om Louie Louie kunde vara ett anstötligt musikstycke. I så fall skulle skivan bryta mot den lag som förbjöd att ”obscent material” transporterades mellan delstaterna.

FBI:s utredare ansåg att den mångtydiga texten i Louie Louie rymde oacceptabla anspelningar på sex. Den var helt enkelt småsnuskig.

I den federala polisbyråkratin förvandlades Louie Louie till ärende nr 145-2961 och 145-2972. Tjänstemännen spelade skivan både fram- och baklänges och till och med på olika hastigheter i hopp om att finna några dolda budskap i sången.

Hysterin ledde till att allt fler band började spela låten. Och det tycktes som om varje band lade till en egen mångtydig textrad.

Allt började när en 21-årig yngling hängde på Harmony Park Ballrom i Los Angeles en sommarkväll 1956. Richard Berry lyssnade till en filippinsk-amerikansk orkester han själv brukade sjunga med. En av låtarna de spelade var den kubanska El Loco Cha-cha-cha, skriven av René Trouzet.

Morgonen efter vaknade han hemma på West 54th Street i det svarta ghettot med en melodi han inte kunde få ur skallen. Cha-cha-melodin från kvällen innan hade i Berrys rhythm & blues-huvud förvandlats till Louie Louie.

Låtens vandring från Richard Berrys sovrum till FBI-chefens tjänstebord är en märklig historia som musikjournalisten Dave Marsh skildrat i sin bok Louie Louie. Ärendet avskrevs till slut. Men än i dag väcker låten starka känslor. För eller emot? Anhängare har utropat den 12 april (Richsard Berrys födelsedag) till The International Louie Louie Day. Men motståndet dyker upp då och då. Häromåret förhindrade en rektor i Michigan skolans blåsorkester att framföra Louie Louie under en parad.

Bruce Springsteen brukar göra den på scen, den dyker ofta upp i filmer. Beatles, Kinks, Who och Otis Redding har spelat in den. Liksom Led Zeppelin, Motörhead, Patti Smith, Lou Reed och Smashing Pumpkins.

Guvernören i Indiana förklarade långt senare att han ångrade sig.  Han var själv ingen konservativ mörkerman. Men han kände trycket från en opinion som ville vrida klockan tillbaka. Louie Louie  vann den striden.

Du kanske också vill läsa…

Hon befriar Karlfeldt

Hon befriar Karlfeldt

Sångerskan Anna Ihlis gav sig på det svåra. Att ge nytt liv åt den storvulna och pompösa nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

”Jag ville ut på gatorna och föra liv”

Möt sångaren och aktivisten Anne Feeney. Inspiration hittar hon bland vanligt folk, sin farfar – och Joe Hill. I dagarna är det 100 år sedan arbetargrabben från Gävle avrättades i USA.

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Musik för de som lämnats i sticket

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

”Jisses vad fint det här blir om hundra år”

”Jisses vad fint det här blir om hundra år”

Att gallra och röja i skogen – det är det bästa Gunnar Wetterberg vet. Då släpper han tankarna på bokprojekt, Fråga Lund och allt annat.

Kanonstaden

Kanonstaden

Gunnar Lindstedt jobbade fem år som smed i Bofors vapenfabrik på 1970-talet och drömde om ett nytt samhälle byggt på kommunismens idéer.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.