Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En mänskligare sjuk­försäkring

17 februari, 2015

Skrivet av

Trots en ny rehabiliteringskedja 2008 har väldigt lite hänt med ohälsan i vårt land. Sjuktalen har inte minskat och de sjukaste är kvinnor och de som bor i landsbygd.

När jag jobbade i Iggesund såg jag många gånger hur ohälsa och klasstillhörighet hängde ihop. På fabriken fanns det många tunga arbeten, stressiga jobb i packsalar och rullmaskiner, monotona jobb i blekerier och kokerier.

Sjuktalen var höga framför-allt bland kvinnor. På många orter i Gävleborgs län är det den tunga basindustrin som ger sysselsättning, och sjuktalen är höga om man jämför med Danderyd, Vellinge och Täby. Det finns en direkt koppling mellan ohälsa och klass.

Sedan 90-talet har de osäkra anställningarna ökat, ofta på de orter som Pappers finns på. Det handlar om arbeten i sektorer för vård och omsorg.
När pappersbruket eller massafabriken inte längre kan ge stadigvarande arbete, måste våra arbetslösa medlemmar söka sig till just dessa sektorer. Där möts de av sms-anställningar, korta vikariat, och timanställningar. Vi kan se att detta också ökar på våra fabriker.
Samtidigt som de anställda måste ta ett större ansvar, så minskar inflytandet över det egna jobbet. På det viset så skapas det stress och press på alla arbetsplatser och som ofelbart leder till ohälsa.

Men nu säger väl vän av ordning att det finns ett skyddsnät. Nja, den så kallade rehabiliteringskedjan som infördes 2008 kan mer liknas vid ett segel som blåst sönder. Det som infördes 2008 borde det här laget gett effekt, men icke.

I stället skjuter sjuktalen återigen uppåt. Närmare 90 000 personer har blivit utförsäkrade genom att de passerat den bortre tidsgränsen. De allra flesta har blivit fattiga av den kuren och alltför många har inte fått det stöd de behöver för att komma tillbaka till arbete.

Rädslan för att bli av med jobbet och kanske även sjukpenningen försvårar en återgång till arbete. Det behöver man inte heller ha Nobelpris i ekonomi för att räkna ut. De tidsgränser som i dag finns i sjukförsäkringen är stelbenta och utgör en tung börda för de sjuka och hotar folkhälsan. Om inget görs kommer ytterligare 13 000 personer att bli utförsäkrade under 2015.

Därför är förväntningarna stora bland medlemmarna
i den svenska fackföreningsrörelsen på att den socialdemokratiskt ledda regeringen inleder ett arbete för en mänskligare sjukförsäkring.
En sjukförsäkring som inte bidrar till att människor slås ut till fattigdom om ohälsan drabbar en. Därför måste den bortre tidsgränsen tas bort i sjukförsäkringen.

För övrigt anser jag att SD är ett fascistiskt parti.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

En kommentar till “En mänskligare sjuk­försäkring

 • Vad händer med de som har varit sjuka/skadade länge, som idag lever på socialbidrag (ekonomiskt bistånd), sin käresta, sina föräldrar, sina närmsta vänner? Som inte kommer någonstans i vårdsvängen. Några av de allra mest utsatta.

  De finns idag grupper som får söka privata vårdalternativ och/eller åka utomlands för lånade pengar. Detta för att svensk sjukvård inte hunnit med i den vetenskapliga utveckling gällande diagnostik och/eller teknisk utrustning. Problemet är inte jobbsökandet eller tidsgränser i sig. Problemet är landstingen som är helt oförmögna att sammarbeta, de misstror t.o.m. varandras verksamheter, t.o.m. universitetssjukhusens forskning etc.

  Vilka jag pratar om? Jo, de med långvariga nackskador som i dagspress kallas för whiplashskadade eller benämns med paraplydiagnosen whiplash.

  Har du nyligen skadat din nacke så får du idag ganska bra hjälp men de med långvarig besvär, de som verkligen har det mest besvärligt, de som går på morfin eller morfinliknade preparat, ser det inte bra ut för.

  2007 fastslog regeringen att i uppdrag ge socialstyrelsen att planera två studier. De skulle bygga på två olika operationsmetoder. Stabiliserande kirurgi av nackkotpelaren och så kallad triggerpunktskirurgi. Vad har nu hänt fram till 2015. Jo, enligt Socialstyrelsen nästan inget alls.

  Ena studien är nedlagd och pengarna är skickade tillbaka till kammarkollegiet. Och den andra studien, som ej ännu är redovisad, är väldigt nedmonterad och modifierad så att den bara innehåller ett fåtal av de olika förfaranden som man genomgår med triggerpunktskirurgi. Resultatet kommer troligtvis bli att man knappt kommer kunna hjälpa några alls. Detta är katastrof för de med paraplydiagnonsen whiplash. De vandrar runt som spöken idag. Inom vården och i de sociala korridorerna. Om de nu inte redan hunnit ta sina liv. De har varken pengar, vård eller omsorg

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.