Industriarbetarnas tidning

H&M:s textil­arbetare får globalt avtal

15 april, 2015

Skrivet av Harald Gatu

IF Metall är på väg att teckna ett globalt ramavtal med klädjätten H&M. Syftet är att ge textilarbetarna bättre arbetsvillkor.

Det uppgav IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe när han talade inför biståndsnämndens seminarium om Hållbara arbetsvillkor i Stockholm på onsdagen.

H&M har idag redan ett globalt ramavtal. Men det täcker bara klädkedjans försäljningsställen.

– Vi vill även att våra medlemmar inom den globala textilindustrin ska få drägliga villkor och rätt att organisera sig, sa Anders Ferbe.

Textilarbetarna ingår i samma globala fackliga organisation som IF Metall, IndustriAll.

Anders Ferbe är övertygad om att globalt ramavtal kommer att stärka H&M:s varumärke och konkurrenskraft i framtiden.

– Med ett globalt ramavtal kan H&M säga till kunderna att kläderna hanteras på ett hållbart sätt från den enskilda textilfabriken ända fram till försäljningsstället på Kungsgatan i Stockholm. Det innebär en konkurrensfördel och det förstår allt fler företag.

Ett globalt ramavtal med facket kan också ge en annan typ av konkurrensfördel, enligt Anders Ferbe. Ett avtal kan öppna dörren till nya kunder.

För ett par år sedan tecknade IF Metall ett globalt ramavtal med försvarskoncernen Saab. Det bidrog enligt Ferbe till att Brasilien valde Jas.

– Våra kamrater i Brasiliens fackföreningsrörelse krävde att order skulle gå till en tillverkare med ett globalt ramavtal. Det hade Saab.

Ett globalt ramavtal innebär att fack och arbetsgivarna kommer överens om en minimistandard som ska gälla alla fabriker inom en koncern. Vanligtvis anknyter innehållet i de globala ramavtalen till FN-organet ILO:s konventioner.

I dag finns globala ramavtal inom ett 50-tal internationella företag. Bland annat Electrolux, Ikea, SKF, och SCA. Anders Ferbe hoppas på fler.

– Jag tycker faktiskt att företag som Volvo, ABB och Ericsson borde visa att man tar frågan om mänskliga rättigheter på allvar genom att teckna globala ramavtal.

 

Du kanske också vill läsa…

H&M förlänger det globala avtalet med facket

H&M förlänger det globala avtalet med facket

För ett år sedan tecknades avtalet som rörde för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten H&M:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. ”Ett kvitto på att det fungerat”, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

Syr kontorsgardiner

Syr kontorsgardiner

Klockan är 14.35 på AB Edsbyverken.

”Se på mattorna, det är jag”

”Se på mattorna, det är jag”

Märta Måås-Fjetterström anade inte att hon skulle bli en av landets främsta textil­konstnärer. Hon visste bara att hon var tvungen att gå över gränsen

Mormors liv i bomullsfabriken

Mormors liv i bomullsfabriken

Författaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

Här styrde arbetarna själva. I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

”Det är skönt att få ta i”

”Det är skönt att få ta i”

Halva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Ärvd kunskap ger slitstark gemenskap

Ärvd kunskap ger slitstark gemenskap

Hos textilföretaget Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad går kunskapen aldrig ut genom dörren. Receptet? Väverskorna har suttit sida vid sida i hundra år.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen