Kräver skadestånd för långa arbetspass
En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.
Industriarbetarnas tidning
1 april, 2015
Skrivet av Marie Edholm
Jobba två veckor och vara ledig en. Perfekt för vissa – problem för andra. På Holmens sågverk utanför Norrköping röstade de flesta för att prova ett nytt schema.
Gamla schemat
Vecka 1: Eftermiddag måndag till fredag.
Vecka 2: Förmiddag plus 12-timmarspass på lördag och söndag.
Vecka 3: Ledig.
Nya schemat
Vecka 1: Förmiddag måndag till fredag.
Vecka 2: Eftermiddag måndag till onsdag, ledig torsdag och fredag, 12-timmarspass på lördag och söndag.
Vecka 3: Eftermiddag torsdag och fredag.
Arbetstiderna är:
Förmiddag: 06:00 till 15:30.
Eftermiddag: 15:30 till 01:00.
Helger: 06:00 till 18:00.
Sågverket i Braviken utanför Norrköping har drygt fyra år på nacken, men flera varianter på skiftscheman har redan provats. Under hösten kom signaler om att det var dags igen.
– Vi fick höra att folk hade tröttnat på att jobba långa veckor på hyvleriet, berättar Jani Simula, en av dem som tagit fram förslag på nytt schema.
I november röstade personalen på hyvleriet: Fortsätta på nuvarande schema med två arbetsintensiva veckor och ledigt den tredje, eller byta till ett schema där arbetstiden sprids ut över tre veckor.
Andreas Andersson och Marielle Merehag röstade för att gå över till det nya schemat. För Marielle Merehag handlar det om att hinna se mer av sin sambo och barnen.
– Jag tycker att det har varit väldigt slitsamt. Det känns som att jag nästan inte ser min familj på två veckor.
Tidigare såg Andreas Andersson möjligheter med den lediga veckan, att resa till exempel.
– Men man blir ganska trött av att jobba så många dagar i sträck. De första dagarna på friveckan är man lite av en zombie och sen behöver man komma i fatt med allt som inte hunnits med de andra veckorna.
”Jag tycker att det har varit väldigt slitsamt. Det känns som att jag nästan inte ser min familj på två veckor.”
De flesta röstade för det nya schemat och hoppades på att få byta snart, men måste ha tålamod till i september. Först då kan de prova det nya schemat i några månader, berättar Jani Simula.
– Det blev klart att ett nytt nattskift ska köra i gång och det leder till nya arbetstider för flera personer, så vi väntar lite för att det inte ska bli för många byten på en gång.
Niclas Nordlöf och Andreas Stjärnström hör till dem som helst ville behålla det gamla schemat.
– För mig känns det som ett privilegium att ha en frivecka, säger Andreas Stjärnström och även Niclas Nordlöf uppskattar den långa ledigheten.
De håller båda med om att det kan kännas tungt med den långa arbetsveckan i schemat.
– Men det är en vana. Om målet är att få en frivecka, då kan jag kämpa lite för det, säger Andreas Stjärnström.
Om ni kunde välja fritt, hur skulle schemat se ut då?
– Kortare arbetsdagar, säger Niclas Nordlöf.
– Endast dagtid, det skulle vara enklare med familjen, säger Marielle Merehag.
– Sju-till-fyra-jobb skulle inte vara fel, tycker Andreas Andersson.
Ledningen på Holmens sågverk i Braviken har varit positivt inställd till att testa ett nytt schema på hyvleriet. GS klubbordförande Moa Nordström och studieansvarige Jani Simula har sett till att det blir av.
Vi lyssnade på vad de anställda ville. Många på hyvleriet tyckte att den långa andra veckan i schemat var för tuff.
Vi kollade på skiftscheman som användes på andra arbetsplatser och lät folk tycka till om vilket de helst skulle vilja prova. Schemat som vi ska testa används redan på Holmens sågverk i Iggesund.
De flesta röstade för att prova det nya schemat och vi börjar med en testperiod så att alla får känna hur det fungerar. Sen får alla på hyveln rösta igen – fortsätta med det nya schemat eller gå tillbaka till det gamla.
Läs mer:
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.