Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det är offerkoftornas vår

21 maj, 2015

Skrivet av

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Ett vårtecken lika säkert som tussilagon är Svenskt Näringslivs klagosång över löneutvecklingen.

Det är vår, tussilagon och vitsipporna börjar spricka fram, solen börjar värma och en skön känsla av välbefinnande och framtidstro börjar smyga sig på.
Men, men, ett lika säkert vårtecken som tussilagon och vitsipporna, är Svenskt Näringslivs och inte minst vår motpart Industriarbetsgivarnas ständiga klagosång över lönekostnadsutvecklingen.

Om knappt ett år ska vi ha ett nytt avtal på plats och förbundet har redan börjat förbereda sig, det förklarar naturligtvis denna ständiga klagan över samhällets och branschens ofattbara armod.

Nåväl, hur mycket lider vår motpart av lönekostnadsutvecklingen? Arbetskraftskostnaden för oss pappersarbetare är någonstans mellan 6 och 10 procent och den siffran minskar ständigt.

Ständiga rationaliseringar som resulterar i ett ökat arbetstempo och ökade krav på flexibilitet som i sin tur sliter ut oss, är numera en pappersarbetares vardag.
När vi inte längre orkar med arbetet i den slimmade organisationen ska vi tydligen ersättas med bemanningsföretag. Flexibilitet på randen till livegenhet är allt oftare det som blir belöningen för lång och trogen tjänst.

Det blir allt vanligare att våra medlemmar återfinns i bemanningsföretagen men då som lågavlönade och med en anställningstrygghet som är obefintlig.

I förra numret av DA kunde vi läsa om striden om bemanning i Fiskeby, tyvärr tror vi att det bara är början.
Det ekonomiska utrymme som uppstår vid rationaliseringar och ökad produktion får vi nästan aldrig ta del av numera.

Arbetsgivarsidan menar å sin sida att vägen till full sysselsättning stavas enklare jobb och lägre löner, nu stirrar de längtansfullt mot Tyskland där så kallade
minijobb har fått fotfäste.

Dessa minijobb innebär att man får betalt under det som är kollektivavtalat och ofta i deltidsform och att det är bättre med ett jobb som inte går att leva på än att inte ha ett jobb alls.

Detta är så cyniskt, meningen måste ju vara att vi utvecklar vårt samhälle, att dåliga jobb ska försvinna. Det är det som är produktivitet. Som fackförening har vi aldrig krävt att vi ska ersätta grävskopor med människor som gräver för hand.
Lågproduktionsjobb är inte lösningen, utan arbetslöshet beror på att det förts en stram ekonomisk politik och de som drabbas är de unga, precis som framkommer i DA-artikeln om bemanningsföretag.

Och under tiden smyger direktörerna runt i den senaste modellen av offerkofta, och
i lugn och ro planerar de nya sätt att berika sig själva, på pappersarbetarnas bekostnad.

För övrigt så tycker jag att SD är ett fascistiskt parti.

Matts Jutterström
är förbundsordförande
för Pappers.

2 kommentarer till “Det är offerkoftornas vår

  • Jag instämmer till fullo, en klockren beskrivning. Det märks mycket tydligt en snabbt växande känsla av ökad kampvilja bland Papper medlemmar. Nu får det jävlar i mig vara nog, det verkar som att vinsterna aldrig blir tillräckligt höga.
    Utan ständigt denna jakten på försämrade anställningsvillkor. Det blir en spännande och viktig avtalsrörelse.
    Det är nog nu!

  • Det är dags att vi arbetare äntligen börjar flytta fram frontlinjen och våra positioner på vinsternas bekostnad!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen