Industriarbetarnas tidning

”Det här är ingen jävla bokklubb”

13 maj, 2015

Skrivet av

En gång i månaden träffas de på puben för att 
byta böcker med varandra. Utan litteraturen vore 
vi ingenting, säger de. Absolut ingenting.
– Vi sökte aldrig några högskolor. Vi blev 
industriarbetare och det här är vår bildning.

Tio boktips från Anders och Stefan

För dig som vill börja läsa:

1. Anthony Burgess: Apelsin med urverk (Clockwork Orange) ”Om en kille som har ihjäl folk till Beethovens musik. Hur fel det är med våld men hur fel det kan bli när samhället inte kan bota våldet.”

2. Zac O’Yeah: Tandooriälgen
”Lättläst och rolig kriminalroman. Tycker man inte det här är roligt tycker man ingenting är roligt.”’

3. Mo Hayder: Fågelmannen
”Spännande från början till slut. Ganska brutal. Gärningsmannen är nekrofil.”

4. Stig Sætterbakken: Genom natten
”En man som svikit sin familj beger sig ut i Europa för att uppfylla sina önskningar. Men det blir en mardrömsresa.”

5. Arto Paasilinna: Kollektivt självmord
”Man skrattar sig igenom hela boken. En överste och en direktör råkar träffas i en lada där var och en av dem tänkt ta livet av sig. Men de väljer att söka upp likasinnade för att begå ett kollektivt självmord.”

6. Chuck Palahniuk: Fight Club
”Gillar man filmen så gillar man också boken. Den ger hela bilden. Stenhård mot det här kommersialiserade samhället.”

7. Charles Bukowski: En snuskgubbes anteckningar
”Kul, rått. Vilket språk! Att läsa Bukowski ger självförtroende.”

8. James Ellroy: En amerikansk myt
”Han förnyade deckargenren och med honom kom ordet hårdkokt att betyda något helt nytt. När man läst boken vill man veta mer om Kennedymordet och man vill läsa mer av Ellroy”.

9. Alexandre Dumas: Greven av Monte Christo
”Ingen har kunnat gestalta en hämnd som Dumas.”

10. Johan Theorin: Sankta Psyko
”Sopar mattan med det mesta som skrivs i dag. Enkelt språk, stark handling.”

De kom direkt från jobbet den här sena eftermiddagen och skulle träffas på Ölstugan Tullen i Göteborg på en av gatorna som skjuter ut från Järntorget. Skyltar som Dirty records, Nians ölhall och Glenn Sportsbar signalerade att här kunde man tillbringa en och annan trevlig timme och, som Anders Olofsson för en stund glömma färdigsvarvade propellerdelar och, som Stefan Löfgren ta en paus från det han sysslat med dagligen de senaste tjugosex åren, mata plåt in i en maskin som förser omvärlden med garageportar. Framför dem låg en kväll med litteratur och några öl.

Stefan: Man måste få träffas och tjöta av sig. Man bär på så mycket och måste få ur sig. Det där började redan när Anders jobbade uppe hos oss. Vi träffades när jag gick en slags kompetensutvecklingskurs och så kom den där lille jävla politrucken och upptäckte att jag inte var med i facket. Jag sa: Ska jag vara med i facket då ska jag fan i mej vara med och förhandla också.

Anders: Jag höll på att dö av skratt. Han trodde att det var kö till uppdragen.

Stefan: Vi började förhandla ihop. Men vi upptäckte snart att när vi diskuterade löner och arbetstider och skyddsfrågor så kom vi minst lika ofta in på musik, film, litteratur. Allt flöt ihop, gick i varann som om allt hängde samman. Och det gör det väl också … det handlar ju om livet.

Anders: Så när jag slutade uppe på det som i dag är Entrematic för att börja ute på Bergs propulsion bestämde vi att vi skulle ses en gång i månaden för att fortsätta våra diskussioner. Tipsa varandra om böcker, byta böcker. Snacka musik, fackligt, politik, filmer. Så som vi hade gjort på jobbet. Nu har vi träffats på det här viset i åtta år.

”Det där blir bra. En bok att ta med sig på muggen.”

Stefan: Men det här är ingen jävla bokklubb. Ingen studiecirkel eller nåt sånt. Det här är utbyte. Man behöver sånt här. Jag tror inte att det är så många som läser på jobbet. Inte många diskuterar heller. Det är så tyst och tystare blir det för varje år. Fan, vad jag längtar efter en rejäl strejk. En riktig urladdning där vi påminner om vår existens. Jag menar: Vad har vi facket till egentligen? Den här tystnaden, den här förlamande passiviteten är perfekt för rasisterna att fiska i. Att en rumänsk tiggare sitter framför Ica görs till ett större problem än att bankerna snor oss på miljarder.

Anders: Därför tog jag med mig den här till dig. Kristian Lundbergs Det här är inte mitt land.

Stefan: Äntligen. När du sa att du köpt den på bokmässan i höstas sa jag: ”Vafan har du den, ta hit den!” Perfekt. Och då ska du få en av mig. Ernst Billgren. Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor. Vi är rätt hemma i litteratur, film och musik du och jag. Men konst? Titta, den här är perfekt för dig som är småbarnsförälder med alltför lite tid. Ett uppslag, en fråga typ ”Hur vet man att man är på rätt väg?” och ett kort svar på max en sida.

Anders: Det där blir bra. En bok att ta med sig på muggen. Ungefär som Göran Greiders nya katekes för underklassen. Har du läst den? Men det där med tiden, alltså. Förr läste jag fyra, fem böcker i månaden. Nu blir det ungefär en. Tiden räcker inte till. Men jag ser till att varje dag läsa för mina söner som är fyra och åtta. Mina föräldrar läste alltid för mig, särskilt pappa. Nils Holgersson, underbart. Därför började jag själv läsa tidigt. Nu märkte jag häromkvällen när åttaåringen hade en kompis hemma som skulle sova över, jag hörde hur åttaåringen läste för kompisen. Kändes bra.

Stefan: Du ser! Den som läser för sina barn får också läsande barn. Min nittonåriga dotter läser och vi kan diskutera allt mellan himmel och jord. Mina föräldrar läste jämt för mig. Jag blev så jävla glad när jag såg att LO körde med sin kampanj Läs för mig pappa. Det handlar ju om att få ett språk så att man vågar säga ifrån.

Anders: Det här är ju vår bildning. Läsningen är den enda bildning som jag har fått. Visst gav skolan mig en del, men inte som läsningen.

Stefan: Vi går inte på högskolan, vi har inte tillgång till någon högre utbildning. Vi blev ingenting i den här världen. Vi blev industriarbetare. Däremot läser vi. Vi nöjer oss inte med att sitta i fikarummet och bara prata sport och lotto. Om inte vi arbetare läser mera så blir vi ännu mer körda än vad vi är i dag.

Anders: Fast det är som sagt svårt att hinna med.

”Om inte vi arbetare läser mera så blir vi ännu mer körda än vad vi är i dag.”

Stefan: Du har ju ramlat in i politiken också. Fast det trodde du inte va? Visst var det så att du stod på elfte plats på sossarnas lista i Öckerö kommun och sedan blev inkryssad som första namn?

Anders: Ja, och därför sitter jag i kommunstyrelsen nu. Och då måste man ju läsa alla handlingar. Tjocka luntor. Inte alltid så att det pirrar i pungen direkt.

Stefan: Tror fan det! Egentligen handlar det väl om att försöka bryta ner gränserna. Att man integrerar det ena med det andra, ungefär som vi gjorde när vi förhandlade tillsammans. Att det fackliga och politiska går in i litteraturen och musiken. För mig går hårdrocken in i det fackliga. Att läsa White Line Fever om världens bäste basist i världens bästa band – Lemmy i Motörhead – ger mig energi till att göra annat. Eller som att lyssna till Marduk, ett fruktansvärt bra black metalband från Norrköping. Jag tror fanimej att arbetarklassen kan återskapas genom hårdrocken. Vi har ju avskaffat allt snack om klasser och klasskillnader i tron att klassamhället avskaffats. Vilken lögn.

Anders: Du har till och med fått mig att lyssna på såna som Turbonegro och Danzig, jag som mest gillar reggae, världsmusik och Manu Chao och sånt. Din musik är så svart.

Stefan: För att kunna se ljuset måste du se mörkret. Då måste man bejaka det som är hårt! Svart! Brutalt!

Anders: Du är bra på att tipsa. Kommer ihåg när jag tröttnat på alla kriminalromaner med någon halvalkoholiserad frånskild landsortskriminalare i huvudrollen. Då kommer du med en kinesisk deckare som var hur bra som helst. Qiu Xiaolong hette författaren.

”Strindberg  … den störste … tänk att få hänga i baren med honom i livet efter detta.”

Stefan: Och det är väl det litteratur handlar om: att upptäcka nytt, att bege sig ut i en fantasivärld. Man blir rik i fantasin och man umgås med sig själv på ett rätt behagligt sätt. Fast nu Anders är vi farligt nära Arne Anka-citat. Har vi inte varit där i närheten många gånger?

Anders: Alltså Arne Anka är genial. Han lyckas med det som stora författare förmår: koka ner stora funderingar och frågor i en handfull serierutor där varje replik är sylvass.

Stefan: En modern Strindberg. Kortfattad, vass, provokativ. Ååå Strindberg  … den störste … tänk att få hänga i baren med honom i livet efter detta. Och vilket husband de måste ha däruppe: Ramones!

Anders: Frågan är vilka man verkligen vill hänga med i den kosmiska baren. Jag skulle välja sådana som Jim Morrison, Hemingway, August Palm … Du kan ju berätta för Strindberg att du köpt samlarutgåvan av Ockulta dagboken.

Stefan: Vilken bok alltså! Och vilken återutgivning. The complete sessions alltså. Tre varianter av Ockulta dagboken. En bok med Strindbergs handskrivna manus i faksimil, en annan med bara kommentarer. Jag läste allt. Och njöt av varje ord.

Så förflöt några kvällstimmar på ölstugan. Efter hand hade puben fyllts med folk, sorlet från röster och musiken blev allt högre och från bordet intill sågs nyfikna blickar distansgranska Anders och Stefans utbytesböcker.

Paddor hit och sociala medier dit, den gamla boken tycks överleva. I alla fall i 
umgänget mellan en som mest hela dagen skickar iväg propellerdelar och en annan, som matat plåt in i en maskin som ger oss våra garageportar.

11 kommentarer till “Det här är ingen jävla bokklubb

 • Ja, underbart! Det enda jag undrar är: varför lät han sig styras av en idiotisk människa i bokhandeln? Varför köpte han inte Munro? Det är så upplyftande att höra om män som läser, och samtidigt lite deprimerande att män, om de alls läser böcker, i princip bara tycks läsa böcker av män medan kvinnor läser författare av bägge könen. Och husgudarna är uteslutande män, både de litterära och de musikaliska. Just det gör en lite ledsen … samtidigt.

 • Det är så sant som det är sagt att läsande föräldrar ger läsande barn. Min mamma läste för oss när vi var små och både jag och mina syskon läser böcker.

 • Underbart att ni fortfarande håller kontakten. Jättefin artikel. Vi ses på 1. Maj kamrater!!!!

 • Hej Eva
  Jag och Stefan läser det mesta och flera av de böcker vi skattar högt är skrivna av just kvinnor.
  När vi fick i uppdrag att lista våra fem favoritförfattare och rekommendera en lista för nya läsare på tio böcker, kan jag intyga att det var ett svårt uppdrag där många fantastiska författare och böcker föll på mållinjen efter stor vånda. Vill dock lyfta att Stefan tog med Mary Shelley som en av de författare som betytt mest för honom. Vill också lyfta fram Mo Hayder som vi har på vår lista som har skrivit några av de mest ruggiga thrillers jag någonsin läst.
  När jag arbetade fram min topplista fanns länge Mig äger ingen av Åsa Linderborg och Kallocain av Karin Boye med men jag skulle inte vara ärlig om jag petat någon av de jag valde.

  Slutligen vill jag rekommendera följande böcker skrivna av kvinnliga författare utöver dem vi tog med från början;

  Åsa Linderborg Mig äger ingen
  Lisa Tetzner Sotarpojken (en av de böcker jag har starkast minne av från min barndom)
  Karin Boye Kallocain
  Harriet Stowe Beecher Onkel Toms stuga
  Harper Lee Dödssynden
  Mo Hayder Tokyo (fullständigt briljant thriller med massakern i Nanjing som en central händelse)
  Susanna Alakoski Svinalängor
  Maj Wahlöö Den skrattande polisen
  Anna Cnattingus Benrimon är inte död (en trilogi, som kan rekommenderas till alla ungdomar)
  J.K Rowling Harry Potter (har läst en del för min son innan han tog hand om det själv)
  Selma Lagerlöf Herr Arnes penningar (minne från skolan)

  Ps Berättelsen om när jag skulle köpa Alice Munroe fick inget lyckligt slut och så är det ibland både i bokens värld och i det riktiga livet!

  Mvh Anders Olofsson

 • Lästips för alla åldrar : Åsa Linds böcker om Sandvargen
  Lästips för alla : Sofia Albertssons horrorsköna skräck
  Lästips för hedningar: Johanne Hildebrandts Valhalla serie
  Lästips till Anders O : Lyndsay Faye …
  Jag vill gärna ha lästips från alla er därute! Vi ses!

 • Den mest gripande sexordsnovellen;
  ”For sale! Baby shoes, never worn.”
  Ernest Hemingway

 • Anders: Den är en spark i veka livet den där sexordsberättelsen, och storyn är att Hemingway under en barrunda helt enkel slog vad med sina dryckeskompisar om att kunde skriva en hel roman med bara sex ord. Men – det finns faktiskt inga tydliga bevis för att den historien är sann, och egentligen inte heller för att det är Hemingway som är författare. Men det kan vi strunta i.

 • Bukowski beskriver vad arbete är för något. Rakt, rått och kul!

  ”How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?”
  Charles Bukowski

Kommentera här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Mormors liv i bomullsfabriken

Mormors liv i bomullsfabriken

Författaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Med en bok i örat i 30 år

Med en bok i örat i 30 år

På Woolpower i Östersund är ljudböcker inget nytt – här har sömmerskorna lyssnat på böcker under arbetstid sedan kassettbandens era. Du kan förstås också lyssna på reportaget här.

När kommer Zlatan tillbaka?

När kommer Zlatan tillbaka?

Så fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Strejktalare dömdes till straffarbete på Långholmen

Strejktalare dömdes till straffarbete på Långholmen

Sverige har haft politiska fångar. De flesta hamnade på Långholmen. En ung metallarbetare var en av dem.

Med ny blick på nostalgiskt landskap

Med ny blick på nostalgiskt landskap

Indianer och cowboys. Vildhästar och poesi. Tre svenska gringos guidar dig till dagens vilda västern.

”Vill man förändra något får man inte vara rädd”

”Vill man förändra något får man inte vara rädd”

Dikter, kallskuret och facklig kamp. Där har ni Dagens Arbetes nya krönikör Jenny Wrangborg.

Den hemlige författaren

Den hemlige författaren

Det dröjde innan Robert Åsbacka fick orden på plats. 
I dag har metallarbetaren och diversearbetaren 
uppfyllt sin barndomsdröm. Gjort klassresan med 
litterära förtecken och kallar sig författare.

Kristina Sandberg ger hemmafrun huvudrollen

Kristina Sandberg ger hemmafrun huvudrollen

Tro inte att det var lyxigt att ”bara vara hemma”. Livets mening kan rymmas i en perfekt sockerkaka. Författaren Kristina Sandberg vill ge hemmafrun revansch.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.