När pussar och smek inte är okej
25 juni, 2015
Sexuella trakasserier.
En smekning i rumpan, en ovälkommen puss, fula skämt och inviter. Sexuella trakasserier på jobbet är tyvärr en del av mångas vardag, hur får man slut på eländet? Vi frågade tre experter och ringde upp Volvo Umeverkens första kvinnliga svetsare.
Chefer kan dömas
Sexuella trakasserier kan handla om beröring, förnedrande förslag, nedsättande skämt och bilder som är sexuellt anspelande.
Det är den som blir utsatt som avgör om beteendet är ovälkommet.
Arbetsgivare är skyldiga att arbeta förebyggande, och utreda och åtgärda trakasserier. Får man inte gehör kan man vända sig till skyddsombud och fack.
Arbetsgivare som inte agerar kan dömas till skadestånd.
Anmälan kan också göras till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
”Det är aldrig okej”
Jonas Mosskin, leg.psykolog och organisationskonsult.
Många tror att det bästa sättet att bemöta sexuella trakasserier är att inte göra så stor sak av dem. Tyvärr kan resultatet bli att man uppfattas som otydlig, att man är med på noterna, eller tvivlar på sig själv. Det bästa är att konfrontera, men man kan också ta frågan direkt till chefs- och ledningsnivå. Förhoppningsvis är det bara du som drabbats. Då kan organisationen vidta åtgärder. Är problemet utbrett kan just det faktum att du agerar göra att man tar tag i problemet. Ge inte upp. Du har rätt till personlig integritet och gränssättning. Sexuella trakasserier är aldrig okej, oavsett vem du är, var du arbetar, eller vad du har för sexuell läggning.
”Chefen måste se till att de upphör”
Anneli Anderbjörk, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Känner man sig trakasserad av en kollega eller chef ska man genast informera någon i arbetsledningen. Arbetsgivaren måste då utreda trakasserierna och se till att de upphör. I utredningen ska arbetsgivaren först prata med den som känner sig tra-
kasserad, sen med den som utpekas och eventuella vittnen. Arbetsgivaren ska försöka bilda sig en uppfattning av vad som har hänt och är skyldig att agera snabbt. En arbetsgivare som inte utreder trakasserier, som inte ser till att de upphör, kan bli skyldig att betala skade- stånd till den trakasserade.
”Nästan var femte kvinna utsatt”
Gudrun Schyman, feminist och partiledare, Fi.
Undersökningar (LO/SCB) visar att nästan var femte ung kvinna har blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. Värst utsatta är unga kvinnor inom arbetaryrken och med otrygga anställningar. Eftersom kunskapsnivån kring de här frågorna är allmänt låg, är det vanliga att inte anmäla. Den som är utsatt tycker att det är pinsamt eller lägger skulden på sig själv. Förklaringar på temat att ”det är enskilda kvinnor som råkar enskilt illa ut vid enskilda tillfällen” håller inte. Det finns ett mönster (låg lön, otrygga anställningar, oklara ansvarsområden) och det handlar ofta om upprepade kränkningar. Därför är arbetsgivarnas ansvar stort.
Läs mer: Arbetsmiljö | DA-experter | Dilemmat