Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

19 januari, 2023

Skrivet av Pia Johansson

Debatt Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

Foto: Niklas Porter

Om skribenten

Pia Johansson är förtroendevald i IF Metall avd 13, Bergslagen.

När jag var 18 år började jag arbeta på bruket hemma i den byn där jag är uppvuxen.

En by med en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Man kan än i dag höra hammarslagen som pulserar från Smedjan likt ett hjärta som bultar. Jag är en född mitt emellan mäster Dan (författaren och spelman Dan Andersson) och Joe Hill. Jag är uppvuxen i hjärtat av Bergslagen och förbannad sen jag låg i magen.

Jag har ibland skojat och sagt att jag blev fostrad av gubbarna på mitt arbetslag. Flera av dem var fackligt förtroendevalda. Men sanningen är den att jag fick lära mig att spela spelet för att accepteras.

Att jag inte skulle vara förmer, att inte vara för provokativ och att jag måste tåla sexistiska skämt för annars är jag en bitterfitta. Jag skulle passa mig för att vara för känslig, fast det är viktigt att vara rak.

Låta männen tala till punkt, nicka och skratta med. Jag fogade mig fast jag egentligen mådde dåligt. Det fanns en avdelning gubbarna kallade Jurassic park, eftersom där jobbade det bara kvinnor. Jag har blivit daskad på rumpan med orden att sådant här får man tåla och att jag faktiskt borde vara tacksam över att folk visar sitt intresse.

I min roll som handledare på fackliga utbildningar möter jag människor som vittnar om att min historia tyvärr är långt ifrån unik. Det är snarare en vardag man blivit luttrad av för att stå ut.

Jag tror inte att kultur eller normer skulle sitta i väggarna, den sitter i människor. Och den finns inte bara på arbetsgolvet. Jag har deltagit på fackliga utbildningar och fått skamliga förslag och kommentarer om mitt utseende och kropp.

Våren 2022 var jag på en förbundstillställning och fick höra om hur mannen bredvid mig ofta är otrogen mot sin fru när han dricker, för att direkt därefter vilja skåla med mig. Jag fick höra att jag har en så sexig nacke att han ville ta en tugga. Vår rörelse har lika stora problem med sexism och sexuella trakasserier som övriga samhället.

Inte bara kvinnor mår dåligt av det här. Jag har fått berättat för mig av män som funderar på att avsäga sig sina uppdrag för att den hårda jargongen äter upp dem inifrån. De uttrycker en frustration och ovilja att vara en del i att upprätthålla normer samtidigt som de upplever en oförmåga att bryta mot den.

Men det här är något få pratar högt om. För vem vill bli kallad en fjollig kärring?!

Det har gått 20 år sen jag började jobba inom industrin, men det är inte mycket som har ändrat när det kommer till normer, kulturer och jämställdhet. IF Metalls säger att jämställdhet ska behandlas som en kunskapsfråga och inte en åsiktsfråga.

Uppenbarligen är kunskapen låg. Jag möter medlemmar och förtroendevalda som är så omedvetet inkompetenta att de inte ens ser att det finns problem. Den här okunskapen begränsar människors liv.

Det är såklart oacceptabelt att vi kvinnor känner oss otrygga när vi utför våra fackliga uppdrag. Tystnadskulturen skadar organisationen. När vi pratat om hur vi upplever vardagen men ingen lyssnar uppstår en osäkerhet. Vad är okej? Vart går gränsen och hur mycket får man egentligen tåla?

Det är sorgligt att man väljer att hålla tyst för att slippa ses som ett problem.

Ute på våra arbetsplatser ska arbetsgivaren och facken tillsammans arbeta med aktiva åtgärder. Det står i diskrimineringslagen.

Men hur jobbar våra egna förbund med det förebyggande arbetet inom vår organisation?

Förtroendevalda måste vara förebilder för medlemmarna. Vi har ett starkt mandat att påverka människors livssituation. Men det finns tyvärr fortfarande en rädsla att prata öppet om sexism och machokultur

Ibland har jag känt mig kraftlös och uppgiven. Som om att jag alltid måste axla rollen som den arga feministen. På IF metalls kongress i december gick jag upp i talarpodiet för att yrka bifall i en motion om att det borde vara krav på att förtroendevalda gått en jämställdhetsutbildning. Att förbundet beslutade att det nu ska vara det är ett viktigt steg på vägen. Det är i varje fall en bra början.

Vi lever i en tid när många akuta frågor trängs om plats i våra samtal. Kris, krig och ekonomi. För att få jämställd på dagordningen på våra arbetsplatser måste vi arbeta aktivt för det. Det räcker inte att några bara går en kurs.

Läs också

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Vi måste lyssna, delta, förstå – och lära oss att omsätta det till praktik.

Den här förändringen startar inte av sig själv. Gå in i det nya året med att fråga dig själv vad just du kan du göra i dag. Ställ krav på era fackliga avdelningar och arbetsplatser att ni vill se en handlingsplan vad det gäller jämställdhet och sexuella trakasserier både i förebyggande syfte och när något väl händer.

Skapa utrymme och förutsättningar för trygga mötesplatser och nätverk där vi kan diskutera de svårigheter vi stöter på för att få bort tystnadskulturen.

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Mens är en arbetsmiljöfråga

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

IF Metall kartlägger sexuella trakasserier

I kölvattnet av #metoo ska IF Metall kartlägga problemet med sexuella trakasserier genom enkäter på arbetsplatserna. ”Vi är 300 000 medlemmar. Självklart är vi inte förskonade”, säger förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.