Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi vet att loppet är riggat

16 september, 2015

Skrivet av

Kristian Lundberg är författare.
Kristian Lundberg är författare.

Krönika

Den 16 september 2015 kom Stockholms Stadsmissions rapport om barn och unga. Den vidgar lyckligtvis sin analys till att också omfatta hela Sverige. Det är egentligen inga nyheter som presenteras.

Dessvärre. Det tycks vara så att vi mer eller mindre har vant oss vid en social segregering och ett utanförskap som påbörjas redan i barndomen. Det är heller inte en nyhet att den sociala utsattheten är dominerande bland barn som har en utländsk bakgrund. Vi vet alla att loppet är riggat från början. Det är så enkelt.

Från rapporten kan vi bland annat läsa ”Barn med eget rum: Utländsk bakgrund 71 procent. Svensk bakgrund 96 procent. Barn med egen cykel: Utländsk bakgrund 77 procent. Svensk bakgrund 91 procent. Barn med egen dator: Utländsk bakgrund 65 procent. Svensk bakgrund 74 procent. Barn som inte har råd att följa med kompisar: Utländsk bakgrund 26 procent. Svensk bakgrund 18 procent. Barn som inte har råd att köpa något som kompisar har: Utländsk bakgrund 33 procent.
Svensk bakgrund 32 procent. ”

Det är i ljuset av det här man också skall se exempelvis Skånes Stadsmissions arbete med cykelinköp för barn, semesterläger, simskola för äldre tonåringar. Det är i välfärdssamhällets sprickor som ljuset finns. Den konkreta solidariteten. Den praktiska omsorgen, inte minst i form av läxhjälp. Det omgivande samhället med sina resurser har valt en annan väg. Det är ingenting annat än beklämmande – för när kom vi överens om att barns studieresultat skulle vara beroende av volontärers ork?

Vi tycks ha vant oss vid att vissa barn inte skall ha råd att följa med sina kompisar. Vi tycks också ha vant oss vid att vissa barn inte skall ha råd att köpa något som andra barn har, vi tycks också ha vant oss vid att etnicitet är en orsak till varför vissa inte skall få lov att tillhöra.

Det tycks vara så här oavsett politisk styrning. Det är en konstant nedåtgående kurva – och det oavsett vilket regering som utfäster det ena eller det andra – som skattesubventionerad renovering av den egna bostadsrätten. Barn med invandrarbakgrund marginaliseras och sätts på undantag redan från början.

Det finns grader i helvetet. Naturligtvis. Den ekonomiska utsattheten i hushåll med ensamstående föräldrar är särskilt utbredd bland de yngsta barnen. 
År 2010 levde vart femte barn till ensamstående mellan 0 och 6 år i ett fattigt hushåll, motsvarande siffra för barn över sex år var cirka vart tionde barn.

Rapporten säger vidare att en trolig förklaring till detta är att gruppen ensamstående föräldrar med små barn i högre utsträckning består av yngre mödrar, med en svagare etablering på arbetsmarknaden och med mindre kvalificerade jobb. Det är just det som Ann-Marie Ljungberg skriver om i sin essä om Prekärfeminism.

Ensamstående mammor är den svagaste gruppen. Det är en grupp som på flera olika plan slits mitt itu, inte minst av en konstant otillräcklighet.

En sista statistisk genomgång där det blir uppenbart att den som redan från början är marginaliserad och placerad i vanmakt kommer bära det med sig långt upp i livet, kanske genom hela livet. Grundskola är själva utgångsläget för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden, orientera sig i samhället. Det är i andelen behöriga till gymnasieskolan som det blir tydligt att den som ingenting har skall förlora också möjligheten att bli fri från det sociala arvet. Begrunda dessa siffror och kom sedan inte och säg att det inte finns en skillnad mellan våra barn och deras barn.

I Södra Sofielund har exempelvis 63,9 procent giltiga betyg för gymnasiestudier. I Herrgården är motsvarande siffra 49,4 procent.

Stadsmissionens rapport är viktig, inte minst för att den visar på bakomliggande orsaker till det som sker i vår samtid. Nästa gång en kvällstidning rapporterar om kriminalitet och våld från Sveriges förstäder så hoppas jag att de inleder med att citera Stadsmissionens rapport. Det är här bakgrunden finns. Det är här vi kan se treklangen kön, klass och etnicitet bilda bakgrundsmusik till det helveteslarm som ljuder nu.

Temat för rapporten är ensamkommande flyktingbarn, där också Stadsmissionen rent konkret föreslår formella åtgärder, inte minst när det handlar om behovet av god man för barn. Det är möjligt att rapporten är en mörk och dyster lägesbeskrivning, men det ger oss också möjlighet att äntligen agera och börja förstå.

Här finns en länk till rapporten.

Kristian Lundberg

Kommentera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

En ovilja att förstå

En ovilja att förstå

”Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor”, skriver Kristian Lundberg i en krönika angående avhysningen av EU-migranter från Industrigatan i Malmö.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Se barnen utanför semesterbilderna

Se barnen utanför semesterbilderna

Kristian Lundberg

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.