Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi vet att loppet är riggat

16 september, 2015

Skrivet av

Kristian Lundberg är författare.
Kristian Lundberg är författare.

Krönika

Den 16 september 2015 kom Stockholms Stadsmissions rapport om barn och unga. Den vidgar lyckligtvis sin analys till att också omfatta hela Sverige. Det är egentligen inga nyheter som presenteras.

Dessvärre. Det tycks vara så att vi mer eller mindre har vant oss vid en social segregering och ett utanförskap som påbörjas redan i barndomen. Det är heller inte en nyhet att den sociala utsattheten är dominerande bland barn som har en utländsk bakgrund. Vi vet alla att loppet är riggat från början. Det är så enkelt.

Från rapporten kan vi bland annat läsa ”Barn med eget rum: Utländsk bakgrund 71 procent. Svensk bakgrund 96 procent. Barn med egen cykel: Utländsk bakgrund 77 procent. Svensk bakgrund 91 procent. Barn med egen dator: Utländsk bakgrund 65 procent. Svensk bakgrund 74 procent. Barn som inte har råd att följa med kompisar: Utländsk bakgrund 26 procent. Svensk bakgrund 18 procent. Barn som inte har råd att köpa något som kompisar har: Utländsk bakgrund 33 procent.
Svensk bakgrund 32 procent. ”

Det är i ljuset av det här man också skall se exempelvis Skånes Stadsmissions arbete med cykelinköp för barn, semesterläger, simskola för äldre tonåringar. Det är i välfärdssamhällets sprickor som ljuset finns. Den konkreta solidariteten. Den praktiska omsorgen, inte minst i form av läxhjälp. Det omgivande samhället med sina resurser har valt en annan väg. Det är ingenting annat än beklämmande – för när kom vi överens om att barns studieresultat skulle vara beroende av volontärers ork?

Vi tycks ha vant oss vid att vissa barn inte skall ha råd att följa med sina kompisar. Vi tycks också ha vant oss vid att vissa barn inte skall ha råd att köpa något som andra barn har, vi tycks också ha vant oss vid att etnicitet är en orsak till varför vissa inte skall få lov att tillhöra.

Det tycks vara så här oavsett politisk styrning. Det är en konstant nedåtgående kurva – och det oavsett vilket regering som utfäster det ena eller det andra – som skattesubventionerad renovering av den egna bostadsrätten. Barn med invandrarbakgrund marginaliseras och sätts på undantag redan från början.

Det finns grader i helvetet. Naturligtvis. Den ekonomiska utsattheten i hushåll med ensamstående föräldrar är särskilt utbredd bland de yngsta barnen. 
År 2010 levde vart femte barn till ensamstående mellan 0 och 6 år i ett fattigt hushåll, motsvarande siffra för barn över sex år var cirka vart tionde barn.

Rapporten säger vidare att en trolig förklaring till detta är att gruppen ensamstående föräldrar med små barn i högre utsträckning består av yngre mödrar, med en svagare etablering på arbetsmarknaden och med mindre kvalificerade jobb. Det är just det som Ann-Marie Ljungberg skriver om i sin essä om Prekärfeminism.

Ensamstående mammor är den svagaste gruppen. Det är en grupp som på flera olika plan slits mitt itu, inte minst av en konstant otillräcklighet.

En sista statistisk genomgång där det blir uppenbart att den som redan från början är marginaliserad och placerad i vanmakt kommer bära det med sig långt upp i livet, kanske genom hela livet. Grundskola är själva utgångsläget för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden, orientera sig i samhället. Det är i andelen behöriga till gymnasieskolan som det blir tydligt att den som ingenting har skall förlora också möjligheten att bli fri från det sociala arvet. Begrunda dessa siffror och kom sedan inte och säg att det inte finns en skillnad mellan våra barn och deras barn.

I Södra Sofielund har exempelvis 63,9 procent giltiga betyg för gymnasiestudier. I Herrgården är motsvarande siffra 49,4 procent.

Stadsmissionens rapport är viktig, inte minst för att den visar på bakomliggande orsaker till det som sker i vår samtid. Nästa gång en kvällstidning rapporterar om kriminalitet och våld från Sveriges förstäder så hoppas jag att de inleder med att citera Stadsmissionens rapport. Det är här bakgrunden finns. Det är här vi kan se treklangen kön, klass och etnicitet bilda bakgrundsmusik till det helveteslarm som ljuder nu.

Temat för rapporten är ensamkommande flyktingbarn, där också Stadsmissionen rent konkret föreslår formella åtgärder, inte minst när det handlar om behovet av god man för barn. Det är möjligt att rapporten är en mörk och dyster lägesbeskrivning, men det ger oss också möjlighet att äntligen agera och börja förstå.

Här finns en länk till rapporten.

Kristian Lundberg

Kommentera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

En ovilja att förstå

En ovilja att förstå

”Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor”, skriver Kristian Lundberg i en krönika angående avhysningen av EU-migranter från Industrigatan i Malmö.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Se barnen utanför semesterbilderna

Se barnen utanför semesterbilderna

Kristian Lundberg

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.