Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

En ovilja att förstå

4 november, 2015

Skrivet av Kristian Lundberg

Kristian Lundberg är krönikör och författare.
Kristian Lundberg är krönikör och författare.

Det är november i Malmö. Det är en kall rå vind. Det är den typen av kyla som fläker köttet från benen, som tar sig in i själva märgen av kroppen. Det blåser kallt.

Industrigatan är en trafikerad led som når mellan utfarterna i staden, en genomfartssträcka där man sällan har ärenden. Det finns en tomt här, en plats som har blivit allt mer omskriven. För en tid sedan var det ett klassiskt tillhåll för cykelpundare och hemlösa.

Nattetid kunde man se elden från nattlägret, känna doften av bränd plast när man skalade kopparkabel som senare såldes till skrothandlare i staden. Ett mödosamt arbete, ett livsfarligt arbete. Flera gånger har det skett dödsfall när hemlösa har tagit sig in på olika platser där den eftertraktade kabeln finns.

En gång i tiden har jag för mig att det fanns en tandborstfabrik på tomten. Ödetomten höll jag på att skriva, även om det är en sanning som är betydligt mer komplex än just så.

För cirka två år sedan började tomten befolkas av hemlösa EU-migranter. Det byggdes skjul, det byggdes provisoriska nattläger som efterhand kom att bli mer och mer permanenta. Kommunen har under en lång tid försökt att bryta upp lägret, och nu till slut har man lyckats.

I slutskedet bodde det mellan 200–400 människor på tomten. Ett dagligt liv, en plats där man bodde. Nu är den ett minne. Och ett minne som skaver, på flera olika plan. Avhysningen var väl känd innan den verkställdes. De boende hade fått möjlighet att lämna platsen, samla sina tillhörigheter.

Det är nu det börjar bli problematiskt. Lämna till vad? Att överge en plats är jag på det säkra med att de flesta EU-migranter är väl förtrogna med, men det andra – lämna till vad? Gå vart?

Det finns en tradition av anti-ziganism som gör den här avhysningen än mer problematisk, just för att det ovillkorligen länkas ihop med en mörkbrun historia som vi borde vara medvetna om. Det är naturligtvis inte en värdig lösning att bevara ett läger skapat på förorenad industrimark. Det är inte en mänsklig lösning. Men, det borde erbjudas alternativ. Det är den starkes skyldighet att bistå den som är svagare.

De boende på Industrigatan fick sina husvagnar beslagtagna. De går nu att lösa ut för två tusen kronor. Var skall dessa medel komma ifrån? Det är sagt att kommunen erbjuder femtio platser under ett begränsat antal dygn för de vräkta – men är det tillräckligt? Är det ens rimligt?

Tomten på Industrigatan sätter fokus på ytterst svåra frågor, inte minst ifråga om solidaritet och medmänsklighet. Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor.

Natten har en del av de vräkta tillbringat utanför Kommunhuset. Temperaturen är nära 2 grader. Det är fuktigt, kallt. Vinden är hård.

En del föds bakom rätt gräns, andra stängs utanför. Så, vad göra?

Det finns ett enkelt svar: hantera den akuta situationen genom att upplåta värdiga bostäder åt de utsatta, exempelvis på campingplatser – och det i samarbete med de frivillig organisationer som redan arbetar för EU-migranternas människovärde, som Skånes Stadsmissions arbete ”Crossroads.”

Det andra är lika enkelt det: arbeta politiskt för att skapa en solidarisk EU-politik där vi alla äger samma rätt, för genom ett historiskt mönster har vi nu skapat ett trasproletariat av egendomslösa, som dag för dag försöker överleva, medan vi gör allt vi kan för att osynliggöra dem.

Anti-ziganism är också en ovilja mot att förstå.

3 kommentarer till “En ovilja att förstå

  • Hur får du ihop resonemanget att ”… nu [har vi] skapat ett trasproletariat av egendomslösa”, samtidigt som du anser att den privata äganderätten inte skall försvaras?

  • Om det är så jävligt i Sverige så är det konstigt att dom kommer hit. Nej felet var att Malmö skulle stämt i bäcken ifrån dag 1. Det hade skickat signaler att i Sverige så följer vi lagar och ordningsföreskrifter. Nej skall Rumänien och Bulgarien vara med i EU så får dom ta hand om sina egna medborgare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Vi vet att loppet är riggat

Vi vet att loppet är riggat

Kristian Lundberg.

Se barnen utanför semesterbilderna

Kristian Lundberg

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.