Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Kostym eller blåställ – alla är vi arbetare”

3 februari, 2016

Dino-MuhicI efterdyningarna av Alliansens åtta år långa samhällsomställning finns det många synbara förändringar man kan peka på. Det har lett till ökade ekonomiska klyftor, en privatiserad välfärd och obeskattade storvinsterskifte. Det har också påverkat människors inställning till samhället och individens roll i den.

Om skribenten:

Dino Muhic är ordförande i Akademikersossarna. Civilingenjör som bland annat har arbetat med produktion och affärsutveckling globalt inom skogsindustrin. Politiskt engagerad i S.

Allt fler arbetande människor ser sig själva idag inte som just löntagare och den inneboende konflikt med arbetsgivare som det innebär. Man feltolkar begreppet löntagare och förknippar det med en viss klasstillhörighet eller till och med en lägre lönegrad. Många människor jag möter idag tror att de är övre medelklass, eller åtminstone medelklass. Jag finner det intressant, för det är både löne- och kapitalfördelningsstatistiskt fel (källa SCB, exempel 1 procent personer i Sverige äger 23 procent av totala förmögenheten) och vardagligt inkorrekt, men det återspeglar dagens samhällssyn.

Ensam verkar vara stark i mångas ögon, men inget kunde vara mer fel. Tvärtom är det viktigare än någonsin att löntagare, oavsett var i arbetslivet hen befinner sig, inser att det är smulor av en allt mer växande kaka som löntagare nu står inför.

En löntagare är en arbetare, en arbetare är löntagare, vare sig du jobbar på bank, inom vården, på fabrik, eller konsultar för ett IT-företag, och oavsett om du är outbildad, gymnasieutbildad eller akademiker. Om du är anställd och får lön, då är du en löntagare. De flesta utav oss i arbetsförd ålder är löntagare, oberoende av om vi tjänar 15 000kr eller 60 000kr i månaden.

”Ska vi vara ärliga: idag lönar det sig inte att arbeta. Det som verkligen lönar sig är att äga tillgångar och investera kapital.”

Det som kännetecknar en löntagare är i grund och botten att vi av egen individuell kraft sällan kan påverka de stora kapitalstyrda besluten. Vi kan konkurrera med varandra och sänka vårt värde på arbete inför kapitalet och makten, men inte påverka densamma. Ja, om vi nu inte väljer att gå ihop och organisera oss.

Den förra regeringens var väl medvetna om detta faktum och kraften i svenskarnas tro på en gemenskap. Alliansen insåg laddningen i ord och associationer och agerade därefter. De bytte namn på saker och ting, skatter blev avgifter, arbetslöshet och klyftor blev utanförskap. Deras misslyckade samhällsförändringar skylldes på omotiverade individer.

Ska vi vara ärliga, idag lönar det sig inte att arbeta. Det som verkligen lönar sig är att äga tillgångar och investera kapital. Faktum är att svenskar idag inte har kapital att investera, tvärtom blir allt fler allt mer skuldsatta tack vare en havererad bostadspolitik.

De borgerliga kommer påstå att de har sänkt skatten på arbete, detta är sant. Men de har i ännu större utsträckning sänkt skatten och den reella kostnaden för ägande och kapital. Dagens borgerliga politik gynnar därigenom kapitalet, inte kapitalismen och marknadsekonomin. Det här är stor politisk ironi!

De flesta av oss får slita hårt för våra pengar men så länge löntagande arbetare inte vill identifiera sig med andra löntagande arbetare så kommer kapitalet att låta oss tävla mot varandra tills vi alla är utförsäkrade och sjukskrivna, tills vi jobbar ihjäl oss eller inte får jobba alls.

Det finns en fara i att vara felinformerad om ens maktposition i samhället. När väldigt få identifierar sig som arbetare, löntagare, anställd eller känner samhörighet med sin omgivning, någon organisation eller ens närmsta granne blir det svårt att organisera sig. Klarar vi inte av att organisera oss har vi ingen makt att forma ett ekonomiskt starkt, solidariskt, jämställt, modernt och välmående Sverige. Så, kostym eller blåställ, alla är vi löntagare, alla är vi arbetare. Vi måste våga se vår beroendeställning och börja samarbeta. Detta faktum är något vi alla kan ta med oss i kommande avtalsrörelse!

Dino Muhic, Ordförande i Akademikersossarna

En kommentar till “Kostym eller blåställ – alla är vi arbetare

  • Jag tycker inte att beroendeställning ska accepteras. Vi får vända på produktionen så att den gagnar samhället istället för att störa.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

Nu behövs ordentliga satsningar på infrastruktur och kompetensutveckling för att den positiva utvecklingen i norra Sverige inte ska stanna av, skriver Carola Andersson på IF Metall södra Västerbotten.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

Därför behövs en knegarpension

Därför behövs en knegarpension

Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Är det verkligen okej så många upplever att jobbet är meningslöst, och – frånsett lönen – gör livet sämre, skriver David Eklind Kloo, författaren till boken Arbetets mening.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

Löfvens samarbetande ledarskap behövs

Pragmatismen, som Löfven har i sitt DNA, kommer att vara en fortsatt viktig ledaregenskap för en S-ledare även framöver, skriver Helle Klein.

Visst finns vi här för mammorna?

Visst finns vi här för mammorna?

Mänskliga rättigheter är inga gåvor. De ska vara självklara för alla, skriver Alexandra Pascalidou.

Du kanske också vill läsa…

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

Det är sorgligt att facken börjat närma sig arbetsgivarnas och de liberala politikernas krav på ökad lönespridning som något positivt, skriver Anders Törnberg (S).

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

”Kvotera. Just do it”

Eftersom det är bevisat att det är för få kvinnor i bolagsstyrelser är det väl bara att åtgärda genom kvotering? Som arbetstagare är jag för övrigt själv inkvoterad”, skriver Kenneth Bergqvist, på Indexator i Vindeln.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Mens är en arbetsmiljöfråga

Att industrin är en mansdominerad bransch innebär inte att vi kan strunta i arbetsmiljön för de som har mens, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.