”Låglönesatsningen ett villkor för avtal”
Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.
Industriarbetarnas tidning
28 mars, 2016
Skrivet av Harald Gatu
Avtalsförhandlingarna inom industrin slutspurtar. I blickpunkten står storleken på löneökningarna.
– Den helt avgörande frågan, enligt Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.
– Arbetsgivarna lägger ett oerhört tryck på nivåfrågan. De hävdar att utrymmet är så litet att det inte ens går att diskutera avsättning till delpensionen.
Facken sin sida tycker inte det finns att växla ned takten i löneökningarna jämfört med det gamla avtalet.
– Vi hoppas att våra motparter i likhet med många andra ser att det går bra just nu. Såväl för svensk ekonomi, för företagen och även för vår viktigaste exportmarknad Europa, säger Anders Ferbe.
Du har tidigare beskrivit läget som att ni står mycket långt ifrån varandra. Har ni kunnat närma er någonting under de senaste dagarna?
– När man slutförhandlar, som vi gör nu, är det som att färdas över ett guppande hav. Det går upp och ner, ibland känner man att det är medvind för att ögonblicket därefter förbytas till motvind. Det går inte att svara på den frågan förrän man ser slutresultatet.
Hur bedömer du konfliktrisken jämfört med förra veckan?
– Risken för konflikt ökar för varje dag vi närmar oss ett avtalslöst tillstånd, alltså när det nuvarande avtalet löper ut vid månadsskiftet. Det är ofrånkomligt. Samtidigt har vi allt fokus på att försöka få till stånd ett avtal i tid. Men konfliktrisken minskar inte för det.
Slutförhandlingarna omfattar för IF Metall åtta avtalsområden
Arbetarna ska ha del av företagens ökade vinster. Ägarna satsar pengar i företagen medan arbetarna satsar sin hälsa. Pengarna får företagarna förr eller senare tillbaka. Med hälsan kan det vara sämre ställt.