Industriarbetarnas tidning

Grön glädje för alla sorter

27 april, 2016

Skrivet av

Lena Israelsson
Lena Israelsson

Trädgårdsdags April – äntligen kan vinterns oförlösta trädgårdslust släppas lös. Vi hittar ny inspiration och snöar in på urgammal kunskap bland klassiska verk och nya böcker.

Nybörjarens hjälte

tradgard-gronsaksodlingDet har kanske kliat i fingrarna ett tag, men först nu har du blivit med trädgård, kommit över en kolonilott eller bara tröttnat på att klippa gräsmattan. Vill du odla dina egna grönsaker, men har ingen aning om hur eller med vad du ska börja, finns din räddning i Lena Israelsson – köksträdgårdens okrönta drottning. Boken Grönsaksodling för nybörjare är en guldgruva av lagom mycket kunskap och opretentiös inspiration för att komma i gång. Lite mer avancerade, men lika jordnära, är Handbok för köksträdgården och Gourmetträdgården av samma författare.

Praktverk för nörden

tradgard-sjalvhushallDen som vill veta allt – och då menar jag verkligen allt – om hur man blir helt självförsörjande genom eget jordbruk och djurhållning hittar svaren i klassikern Självhushållning – en handbok för realister och drömmare av John Seymour. 400 sidor fakta och illustrationer om allt du någonsin kan tänka dig.

Känns det som lite för mycket har den populära bloggaren Sara Bäckmo just kommit ut med boken Skillnadens trädgård, också den om självhushållning.

Drömmarens guide till Europa

tradgard-gunnelDu kanske inte är ett dugg intresserad av jord under naglarna eller hemodlade grönsaker, men går i gång på formklippta buskar, buxbomslabyrinter, färgkoordinerade rabatter, botaniska trädgårdar, rosor i tusental eller pampiga slottsparker.

Tv-profilen Gunnel Carlson har samlat guldkornen från sina trädgårdsresor i nyutgivna Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa. Dröm dig bort eller låt boken bli sommarens guide om du har möjlighet att resa. Skulle inspirationen väckas till liv tipsar Gunnel om hur du skapar något liknande i din egen trädgård.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kylig spänning på hemmaplan

Kylig spänning på hemmaplan

DA:s deckarexpert Lennart Lund tipsar om snörika platser för den som inte tar sig hemifrån.

Den ständigt aktuella liberalen

Den ständigt aktuella liberalen

I en tid när liberalismen sällan betonar människors ekonomiska möjligheter att uppnå frihet behöver vi Kerstin Hesselgren, skriver författaren Jan-Ewert Strömbäck.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

”I ambulansen ber jag om att få somna”

”I ambulansen ber jag om att få somna”

DA:s Anne-Marie Höglund läser Patrik Lundberg uppgörelse med klassamhället och minns sin egen pappas självmord.

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

Bok om skugg­samhället kan få fint pris

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.

Bilder av det nya Europa

Bilder av det nya Europa

Den ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Kan industrijobb se ut så här?

Kan industrijobb se ut så här?

Därför vill Henrik Valentin ge en positiv skildring av att jobba i industrin.