"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Jaana Kuusisto Foto: Sara Kroon

Tillbaka efter förödelsen

Mitt under 100-årsfirandet av Hallstavik fick maskinoperatören Jaana Kuusisto ett kort sms av sin kusin: ”det brinner hos er”.

Systematisk­t brandskyddsarbete

Den som äger en byggnad, eller bedriver verksamhet där, är skyldig att både arbeta för att förebygga brand, men också för att begränsa skadorna som en brand kan orsaka.

För att dessa krav ska uppfyllas ska ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) bedrivas. Det handlar bland annat om att man på ett organiserat sätt planerar, kontrollerar, utbildar, övar och dokumenterar brandskyddsarbetet.

Exakt hur brandskyddsarbetet ser ut beror dock på hur komplex och riskfylld en verksamhet är.

(Källa: Storstockholms brandförsvar)

Den fredagskvällen på Folkets hus i november förra året minns Jaana Kuusisto mycket väl.
– Det första jag tänkte var: ”Hoppas ingen kom till skada.” När vi sedan fick reda på att det var så stora skador i fabriken sjönk man ihop och tänkte att det inte var sant. Vad kommer hända? Kommer vi ha jobben kvar? Hur länge står vi still?

Eldsvådan på massafabriken var kraftig. För Jaana betydde branden att hennes arbetsstation på pappersmaskin PM11 skulle bli stillastående i flera månader. Direkt efter branden tog hon lite tid ledigt.

– När jag kom tillbaka fick vi veta att vi ska ut på andra avdelningar. Det tyckte jag lät jättespännande. Jag hamnade på emballeringen och det var jätteroligt. Jag har kört truck, hämtat material, skrotat grejer. Det har varit ett lyft att få se vad andra jobbar med, och nu har jag en större förståelse för andra avdelningar. Det har varit något positivt i det tragiska.

Även om Jaana idag inte känner sig orolig eller rädd har branden satt sina spår.
– Det blir ett säkerhetstänk hela tiden. Igår kom en kollega och tyckte det luktade bränt. Då gick man direkt och luktade överallt, det kan jag säga. Vi hittade inget, men branden har gett den effekten.

Fotnot: Ingen skadades fysiskt i branden på Hallstavik. Idag är saneringen och återuppbyggnaden av den skadade delen färdig, men bruket körs ännu inte i full kapacitet.

Vad händer efter bränder?

Branden på jobbet är släckt och ingen skadades, men nu blir nya frågor aktuella. Vad händer med lönen om arbetsplatsen försvinner? Hur kan man förebygga nya bränder? Och hur tänker facket efter en brand? DA bad en brandingenjör, en fackordförande och en rättsjurist svara på det.

”Branddörren ska vara stängd”

expert-dilemmat-nr4-Hans-Andersson-3Hans Andersson, brandingenjör på brandskyddsföreningen.
Man ska inte sätta massa brandinstallationer ur spel. Det vanligaste felet, både på industrier och andra ställen, är att man ställer upp dörrar som ska vara stängda. Får man då en brand blir det en kraftig rök- och brandspridning och det kan slå ut stora delar av en byggnad. Ofta är synsättet att brand är något som drabbar andra men inte en själv. Det går inte att tänka på brand hela dagarna, men man ska vara medveten om det. Ofta finns en brandskyddsansvarig i verksamheten, men det är inte bara dennes ansvar att se till att det funkar. Det är ett gemensamt ansvar att skydda sig mot brand.”

”Alla ville få igång produktionen”

dilemmat-expert-nr4-2016Lars Nilsson. Pappers avdelningsordförande, Södra Cell Mönsterås, som 2011 hade en storbrand.
Det var mycket stort fokus från alla inblandade att få igång fabriken, skyddsombuden gjorde ett fantastiskt arbete och var behjälpliga hela tiden. Vi fick ett kvitto på att vi har en väl fungerande skyddsorganisation, naturligtvis fanns det saker som kan göras bättre. I ivern att så snabbt som möjligt få till en uppstart av fabriken gäller det att inte börja ta genvägar och tumma på säkerheten. Några speciella frågeställningar ur ett fackligt perspektiv vet jag inte om vi hade. Arbetstidsregler, övertidsregler och annat sköttes på ett bra sätt efter branden.”

”Du har rätt till lön trots driftstopp”

dilemmat-expert-nr4-2016-Sussanne-LundbergSussanne Lundberg, arbetsrättsjurist LO-TCO Rättsskydd.
Förr kunde arbetsgivare skicka hem folk utan lön under en begränsad tid vid oförutsedda driftstopp. Så är det inte längre, men det kan finnas undantag om det finns särskilda permitteringsregler i kollektivavtalet. Arbetsgivare kan alltså i allmänhet inte slippa att betala löner, utan måste betala även om det är stopp i produktionen. Så länge man som anställd står till förfogande för arbete har man rätt till lön. Skulle företaget gå i konkurs direkt till följd av en brand har man som anställd fortfarande rätt till lön, men typiskt sett sägs de anställda upp och uppsägningslönen, upp till en viss summa, betalas via den statliga lönegarantin.”

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Ökat träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

1
Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

”Lägg inte på för tjockt”

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Därför är skogen så bra för klimatet

DA REDER UTVår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.

1
General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

ÖGONBLICKETKlockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

1

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.