Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet
För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.
Industriarbetarnas tidning
Mitt under 100-årsfirandet av Hallstavik fick maskinoperatören Jaana Kuusisto ett kort sms av sin kusin: ”det brinner hos er”.
Den som äger en byggnad, eller bedriver verksamhet där, är skyldig att både arbeta för att förebygga brand, men också för att begränsa skadorna som en brand kan orsaka.
För att dessa krav ska uppfyllas ska ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) bedrivas. Det handlar bland annat om att man på ett organiserat sätt planerar, kontrollerar, utbildar, övar och dokumenterar brandskyddsarbetet.
Exakt hur brandskyddsarbetet ser ut beror dock på hur komplex och riskfylld en verksamhet är.
(Källa: Storstockholms brandförsvar)
Den fredagskvällen på Folkets hus i november förra året minns Jaana Kuusisto mycket väl.
– Det första jag tänkte var: ”Hoppas ingen kom till skada.” När vi sedan fick reda på att det var så stora skador i fabriken sjönk man ihop och tänkte att det inte var sant. Vad kommer hända? Kommer vi ha jobben kvar? Hur länge står vi still?
Eldsvådan på massafabriken var kraftig. För Jaana betydde branden att hennes arbetsstation på pappersmaskin PM11 skulle bli stillastående i flera månader. Direkt efter branden tog hon lite tid ledigt.
– När jag kom tillbaka fick vi veta att vi ska ut på andra avdelningar. Det tyckte jag lät jättespännande. Jag hamnade på emballeringen och det var jätteroligt. Jag har kört truck, hämtat material, skrotat grejer. Det har varit ett lyft att få se vad andra jobbar med, och nu har jag en större förståelse för andra avdelningar. Det har varit något positivt i det tragiska.
Även om Jaana idag inte känner sig orolig eller rädd har branden satt sina spår.
– Det blir ett säkerhetstänk hela tiden. Igår kom en kollega och tyckte det luktade bränt. Då gick man direkt och luktade överallt, det kan jag säga. Vi hittade inget, men branden har gett den effekten.
Fotnot: Ingen skadades fysiskt i branden på Hallstavik. Idag är saneringen och återuppbyggnaden av den skadade delen färdig, men bruket körs ännu inte i full kapacitet.
Branden på jobbet är släckt och ingen skadades, men nu blir nya frågor aktuella. Vad händer med lönen om arbetsplatsen försvinner? Hur kan man förebygga nya bränder? Och hur tänker facket efter en brand? DA bad en brandingenjör, en fackordförande och en rättsjurist svara på det.
Hans Andersson, brandingenjör på brandskyddsföreningen.
Man ska inte sätta massa brandinstallationer ur spel. Det vanligaste felet, både på industrier och andra ställen, är att man ställer upp dörrar som ska vara stängda. Får man då en brand blir det en kraftig rök- och brandspridning och det kan slå ut stora delar av en byggnad. Ofta är synsättet att brand är något som drabbar andra men inte en själv. Det går inte att tänka på brand hela dagarna, men man ska vara medveten om det. Ofta finns en brandskyddsansvarig i verksamheten, men det är inte bara dennes ansvar att se till att det funkar. Det är ett gemensamt ansvar att skydda sig mot brand.”
Lars Nilsson. Pappers avdelningsordförande, Södra Cell Mönsterås, som 2011 hade en storbrand.
Det var mycket stort fokus från alla inblandade att få igång fabriken, skyddsombuden gjorde ett fantastiskt arbete och var behjälpliga hela tiden. Vi fick ett kvitto på att vi har en väl fungerande skyddsorganisation, naturligtvis fanns det saker som kan göras bättre. I ivern att så snabbt som möjligt få till en uppstart av fabriken gäller det att inte börja ta genvägar och tumma på säkerheten. Några speciella frågeställningar ur ett fackligt perspektiv vet jag inte om vi hade. Arbetstidsregler, övertidsregler och annat sköttes på ett bra sätt efter branden.”
Sussanne Lundberg, arbetsrättsjurist LO-TCO Rättsskydd.
Förr kunde arbetsgivare skicka hem folk utan lön under en begränsad tid vid oförutsedda driftstopp. Så är det inte längre, men det kan finnas undantag om det finns särskilda permitteringsregler i kollektivavtalet. Arbetsgivare kan alltså i allmänhet inte slippa att betala löner, utan måste betala även om det är stopp i produktionen. Så länge man som anställd står till förfogande för arbete har man rätt till lön. Skulle företaget gå i konkurs direkt till följd av en brand har man som anställd fortfarande rätt till lön, men typiskt sett sägs de anställda upp och uppsägningslönen, upp till en viss summa, betalas via den statliga lönegarantin.”