Industriarbetarnas tidning

Tillbaka efter förödelsen

13 april, 2016

Mitt under 100-årsfirandet av Hallstavik fick maskinoperatören Jaana Kuusisto ett kort sms av sin kusin: ”det brinner hos er”.

Systematisk­t brandskyddsarbete

Den som äger en byggnad, eller bedriver verksamhet där, är skyldig att både arbeta för att förebygga brand, men också för att begränsa skadorna som en brand kan orsaka.

För att dessa krav ska uppfyllas ska ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) bedrivas. Det handlar bland annat om att man på ett organiserat sätt planerar, kontrollerar, utbildar, övar och dokumenterar brandskyddsarbetet.

Exakt hur brandskyddsarbetet ser ut beror dock på hur komplex och riskfylld en verksamhet är.

(Källa: Storstockholms brandförsvar)

Den fredagskvällen på Folkets hus i november förra året minns Jaana Kuusisto mycket väl.
– Det första jag tänkte var: ”Hoppas ingen kom till skada.” När vi sedan fick reda på att det var så stora skador i fabriken sjönk man ihop och tänkte att det inte var sant. Vad kommer hända? Kommer vi ha jobben kvar? Hur länge står vi still?

Eldsvådan på massafabriken var kraftig. För Jaana betydde branden att hennes arbetsstation på pappersmaskin PM11 skulle bli stillastående i flera månader. Direkt efter branden tog hon lite tid ledigt.

– När jag kom tillbaka fick vi veta att vi ska ut på andra avdelningar. Det tyckte jag lät jättespännande. Jag hamnade på emballeringen och det var jätteroligt. Jag har kört truck, hämtat material, skrotat grejer. Det har varit ett lyft att få se vad andra jobbar med, och nu har jag en större förståelse för andra avdelningar. Det har varit något positivt i det tragiska.

Även om Jaana idag inte känner sig orolig eller rädd har branden satt sina spår.
– Det blir ett säkerhetstänk hela tiden. Igår kom en kollega och tyckte det luktade bränt. Då gick man direkt och luktade överallt, det kan jag säga. Vi hittade inget, men branden har gett den effekten.

Fotnot: Ingen skadades fysiskt i branden på Hallstavik. Idag är saneringen och återuppbyggnaden av den skadade delen färdig, men bruket körs ännu inte i full kapacitet.

Vad händer efter bränder?

Branden på jobbet är släckt och ingen skadades, men nu blir nya frågor aktuella. Vad händer med lönen om arbetsplatsen försvinner? Hur kan man förebygga nya bränder? Och hur tänker facket efter en brand? DA bad en brandingenjör, en fackordförande och en rättsjurist svara på det.

”Branddörren ska vara stängd”

expert-dilemmat-nr4-Hans-Andersson-3Hans Andersson, brandingenjör på brandskyddsföreningen.
Man ska inte sätta massa brandinstallationer ur spel. Det vanligaste felet, både på industrier och andra ställen, är att man ställer upp dörrar som ska vara stängda. Får man då en brand blir det en kraftig rök- och brandspridning och det kan slå ut stora delar av en byggnad. Ofta är synsättet att brand är något som drabbar andra men inte en själv. Det går inte att tänka på brand hela dagarna, men man ska vara medveten om det. Ofta finns en brandskyddsansvarig i verksamheten, men det är inte bara dennes ansvar att se till att det funkar. Det är ett gemensamt ansvar att skydda sig mot brand.”

”Alla ville få igång produktionen”

dilemmat-expert-nr4-2016Lars Nilsson. Pappers avdelningsordförande, Södra Cell Mönsterås, som 2011 hade en storbrand.
Det var mycket stort fokus från alla inblandade att få igång fabriken, skyddsombuden gjorde ett fantastiskt arbete och var behjälpliga hela tiden. Vi fick ett kvitto på att vi har en väl fungerande skyddsorganisation, naturligtvis fanns det saker som kan göras bättre. I ivern att så snabbt som möjligt få till en uppstart av fabriken gäller det att inte börja ta genvägar och tumma på säkerheten. Några speciella frågeställningar ur ett fackligt perspektiv vet jag inte om vi hade. Arbetstidsregler, övertidsregler och annat sköttes på ett bra sätt efter branden.”

”Du har rätt till lön trots driftstopp”

dilemmat-expert-nr4-2016-Sussanne-LundbergSussanne Lundberg, arbetsrättsjurist LO-TCO Rättsskydd.
Förr kunde arbetsgivare skicka hem folk utan lön under en begränsad tid vid oförutsedda driftstopp. Så är det inte längre, men det kan finnas undantag om det finns särskilda permitteringsregler i kollektivavtalet. Arbetsgivare kan alltså i allmänhet inte slippa att betala löner, utan måste betala även om det är stopp i produktionen. Så länge man som anställd står till förfogande för arbete har man rätt till lön. Skulle företaget gå i konkurs direkt till följd av en brand har man som anställd fortfarande rätt till lön, men typiskt sett sägs de anställda upp och uppsägningslönen, upp till en viss summa, betalas via den statliga lönegarantin.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

Förbannade medberoende

Förbannade medberoende

Skrivandet och jobbet hjälpte Daniel Sundström efter att hans bror dött av en överdos

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Så håller ni sams i sommar

Så håller ni sams i sommar

Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

”Det var trevligt att få förtroendet”

”Det var trevligt att få förtroendet”

Kroppen hel och arbetslusten kvar? Vi frågar tre experter om hur man bäst glider in i ett bra pensionärsliv och har pratat med Stefan Larsson, som gått i pension stegvis efter 65.

Fixar din chef tampongerna?

Fixar din chef tampongerna?

Att ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

När du vill ta första steget

När du vill ta första steget

Du är lite intresserad och skulle helt enkelt vilja vara mer än bara jobbarkompis. Men hur gör man för att visa intresse? Och hur vet man att man inte går för långt? Vi frågade dem som vet.

”Spelandet blev min snuttefilt”

”Spelandet blev min snuttefilt”

134 000 svenskar beräknas vara problems­pelare, Anders var en av dem: ”Många tror inte att spel kan leda till ett beroende, men det är som med alkohol – samma mekanismer i hjärnan sätts i gång.” DA ger tips för dig i riskzonen och om hur du kan hjälpa en drabbad kollega.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.