”När samhällets hälsa sviktar får vi tukta oss med smoothies”Daniel Mathisen om hur hälsan blivit en fråga var och en ska lösa på egen hand.

”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

Jaana Kuusisto Foto: Sara Kroon

Tillbaka efter förödelsen

Mitt under 100-årsfirandet av Hallstavik fick maskinoperatören Jaana Kuusisto ett kort sms av sin kusin: ”det brinner hos er”.

Systematisk­t brandskyddsarbete

Den som äger en byggnad, eller bedriver verksamhet där, är skyldig att både arbeta för att förebygga brand, men också för att begränsa skadorna som en brand kan orsaka.

För att dessa krav ska uppfyllas ska ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) bedrivas. Det handlar bland annat om att man på ett organiserat sätt planerar, kontrollerar, utbildar, övar och dokumenterar brandskyddsarbetet.

Exakt hur brandskyddsarbetet ser ut beror dock på hur komplex och riskfylld en verksamhet är.

(Källa: Storstockholms brandförsvar)

Den fredagskvällen på Folkets hus i november förra året minns Jaana Kuusisto mycket väl.
– Det första jag tänkte var: ”Hoppas ingen kom till skada.” När vi sedan fick reda på att det var så stora skador i fabriken sjönk man ihop och tänkte att det inte var sant. Vad kommer hända? Kommer vi ha jobben kvar? Hur länge står vi still?

Eldsvådan på massafabriken var kraftig. För Jaana betydde branden att hennes arbetsstation på pappersmaskin PM11 skulle bli stillastående i flera månader. Direkt efter branden tog hon lite tid ledigt.

– När jag kom tillbaka fick vi veta att vi ska ut på andra avdelningar. Det tyckte jag lät jättespännande. Jag hamnade på emballeringen och det var jätteroligt. Jag har kört truck, hämtat material, skrotat grejer. Det har varit ett lyft att få se vad andra jobbar med, och nu har jag en större förståelse för andra avdelningar. Det har varit något positivt i det tragiska.

Även om Jaana idag inte känner sig orolig eller rädd har branden satt sina spår.
– Det blir ett säkerhetstänk hela tiden. Igår kom en kollega och tyckte det luktade bränt. Då gick man direkt och luktade överallt, det kan jag säga. Vi hittade inget, men branden har gett den effekten.

Fotnot: Ingen skadades fysiskt i branden på Hallstavik. Idag är saneringen och återuppbyggnaden av den skadade delen färdig, men bruket körs ännu inte i full kapacitet.

Vad händer efter bränder?

Branden på jobbet är släckt och ingen skadades, men nu blir nya frågor aktuella. Vad händer med lönen om arbetsplatsen försvinner? Hur kan man förebygga nya bränder? Och hur tänker facket efter en brand? DA bad en brandingenjör, en fackordförande och en rättsjurist svara på det.

”Branddörren ska vara stängd”

expert-dilemmat-nr4-Hans-Andersson-3Hans Andersson, brandingenjör på brandskyddsföreningen.
Man ska inte sätta massa brandinstallationer ur spel. Det vanligaste felet, både på industrier och andra ställen, är att man ställer upp dörrar som ska vara stängda. Får man då en brand blir det en kraftig rök- och brandspridning och det kan slå ut stora delar av en byggnad. Ofta är synsättet att brand är något som drabbar andra men inte en själv. Det går inte att tänka på brand hela dagarna, men man ska vara medveten om det. Ofta finns en brandskyddsansvarig i verksamheten, men det är inte bara dennes ansvar att se till att det funkar. Det är ett gemensamt ansvar att skydda sig mot brand.”

”Alla ville få igång produktionen”

dilemmat-expert-nr4-2016Lars Nilsson. Pappers avdelningsordförande, Södra Cell Mönsterås, som 2011 hade en storbrand.
Det var mycket stort fokus från alla inblandade att få igång fabriken, skyddsombuden gjorde ett fantastiskt arbete och var behjälpliga hela tiden. Vi fick ett kvitto på att vi har en väl fungerande skyddsorganisation, naturligtvis fanns det saker som kan göras bättre. I ivern att så snabbt som möjligt få till en uppstart av fabriken gäller det att inte börja ta genvägar och tumma på säkerheten. Några speciella frågeställningar ur ett fackligt perspektiv vet jag inte om vi hade. Arbetstidsregler, övertidsregler och annat sköttes på ett bra sätt efter branden.”

”Du har rätt till lön trots driftstopp”

dilemmat-expert-nr4-2016-Sussanne-LundbergSussanne Lundberg, arbetsrättsjurist LO-TCO Rättsskydd.
Förr kunde arbetsgivare skicka hem folk utan lön under en begränsad tid vid oförutsedda driftstopp. Så är det inte längre, men det kan finnas undantag om det finns särskilda permitteringsregler i kollektivavtalet. Arbetsgivare kan alltså i allmänhet inte slippa att betala löner, utan måste betala även om det är stopp i produktionen. Så länge man som anställd står till förfogande för arbete har man rätt till lön. Skulle företaget gå i konkurs direkt till följd av en brand har man som anställd fortfarande rätt till lön, men typiskt sett sägs de anställda upp och uppsägningslönen, upp till en viss summa, betalas via den statliga lönegarantin.”

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

I åratal försökte klubben på Eson Pac förhandla fram ett löneavtal. Till slut satte de hårt mot hårt, synade nedläggningshotet och lyckades.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Avtal 2020Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

GS-facketLönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

”Nu är det mer rättvist”

LönerMånga tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Marcus Bohlin, Pappers avtalskoordinator

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

UpptaktBättre pensioner, utbyggd ATK och mindre övertid. Det är några av de krav som Pappers tycker är viktiga i avtalsrörelsen. Plus högre löner förstås.  

Pappers sätter press på LO

PerspektivDet var dagen då Pappers vände upp och ner på avtalsrörelsen – långt innan den ens hade hunnit börja. Ett oväntat utspel som tyder på att den kommande lönerörelsen inte blir lik någon annan, skriver DA:s Harald Gatu.

1
Pontus Georgsson

Pappers kräver rejäla lönelyft

Kickstartar avtalsrörelsenEtt lönepåslag på fyra procent. Det kräver Pappers att deras medlemmar ska ha när lönerna ska omförhandlas nästa år. ”Vi tycker att arbetsgivarna är skyldiga oss mer pengar.”

1

”För tidigt att prata siffror”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, om Pappers utspel för 4 procent i löneökningar.

Arbetsgivarna: Löneökningstakten måste ner

Pappers krav på fyra procent saknar verklighetsförankring, svarar Industriarbetsgivarna. ”Löneökningstakten måste ner om vi ska ha jobben kvar i Sverige i framtiden”, säger förhandlingschef Per Widolf.

1

Striden om märket

HYLLAD OCH HOTADIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför.

INDUSTRIN VS VÅRDEN

Skilda världar

ARBETSMILJÖNy teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

300 tjänster bort från Billerud Korsnäs

300 tjänster ska bort när skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket.

50 000 bilarbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Vi förväntar oss att skulden betalas

KRÖNIKAVi kliver nu in i en avtalsrörelse och det är dags för arbetsgivarna att infria sina löften. I bättre tider ska det också hamna mer pengar i lönekuvertet, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

1

Vägen från hatet

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker. Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Robotiseringen av arbetslivet

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

Pappersfeber

Inifrån Swedpapers fabrik.

Swedpaper rider på klimatvågen

Fler ratar plastSuget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

PapperLarmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Döden på jobbet

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

RättegångEn 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

1
Per-Olof Sjöö

Ikea kritiseras i öppet brev

Facklig kritikIkea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Glöm globaliseringen – nu är närområdet viktigast

PerspektivGlöm globaliseringen. Den är på väg att mattas av. Nu blir produktion för närområdet desto viktigare, av många skäl. Efter globaliseringen kommer regionaliseringen, skriver DA:s Harald Gatu i en analys.

Fick sparken – ska ha avslöjat företagshemligheter

StämningEn verkstadsanställd anklagas för att ha avslöjat företagshemligheter och fick sparken. Nu stämmer IF Metall företaget och vill att avskedandet ogiltigförklaras.

Återvinning

Enklare återvinning kan hota jobben

KRITISERAD FÖRÄNDRING.Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Metso i Ersmark

Metso lägger ner fabrik i Ersmark

Metso Sweden har för avsikt att lägga ner verksamheten i Ersmark utanför Skellefteå. Över 150 anställda drabbas.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.