Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu är det banken som rånar oss

19 maj, 2016

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Det blir allt dyrare att hantera de pengar vi tjänar in när vi jobbar. Bankerna vill ha våra pengar – men anser sig inte ha råd att ge oss tillgång till dem.

Ibland så blir jag förbannad, och en sak som gör mig förbannad är när bankerna vill ta bort kontanter. Bankerna tjänar miljarder på att kontanterna försvinner, och det gör det svårt för dig och mig att handla. Det finns både politiska och kapitalistiska skäl för att de vill ta bort sedlarna.

Möjligheten att skapa ett kontantlöst samhälle har dykt upp snabbt. Det är så nytt med kontantlös betalning, att det känns riktigt magiskt när man swishar på telefonen och hör ljudet som sätter i gång betalningen, man funderar verkligen om den andra har fått betalningen eller inte.

Utvecklingen går fort och vi tvingas in i ett system som vi inte själva valt. Under åren 2011–2013 lades 640 bankomater ned runt om i Sverige när storbankerna slog ihop sina automatsystem.

Det gjorde att det blev svårare att få tag i kontanter. Speciellt på de platser som Pappers medlemmar bor på. I samma veva erbjuds vi kort, som bankerna tjänar i runda slängar 7 miljarder per år på.
Det är ju märkligt, att pengar som du tjänat på ditt arbete inte ska vara tillgängliga för dig utan att du måste betala när du ska använda dem.

Det finns vissa centralbanker i Europa som har idéer om att införa en negativ ränta på kontanter. Att upprätta en växelkurs mellan papperspengar och digitala pengar. Sätter du in en hundring på banken så får du 99 kronor på kontot. Det är ju rent ut sagt häpnadsväckande.

Regeringen föreslår nu en bankskatt på 1,4 miljarder. Ett mycket blygsamt belopp för de fyra storbankerna, som har vinstmaximerat under fjolåret med 100 miljarder. Och som, åtminstone i Nor-deas fall, hjälpt förmögna svenskar att undanhålla och försnilla kapital som borde kommit medborgarna och samhället till del.

Men när denna skatt kom på tal grinade bankdirektörerna och sa att ”kostnadsmassan höjs ytterligare och det här kommer att leda till att vi måste se över kostnaderna”.

Vad de egentligen sa var att vi ska skydda aktieägarna i banken på kundernas bekostnad, att de kommer att sno oss på ytterligare pengar för att vi ska få ha våra kontanter i deras banker. De kommer att lägga ned ytterligare bankkontor och göra det svårare för dig och mig att använda kontanter, den lön som vi har kämpat ihop i fabrikerna.

Och bli nu inte förvånad om priset på ditt bankomatkort höjs i takt med att det blir svårare att handla kontant. Som konsument kan du inte välja bort kortet. Det är storbankerna som utifrån sin vinstmaximering styr utvecklingen, utifrån ett rent kapitalistiskt perspektiv.

För övrigt anser jag att SD är ett fascistiskt och fackföreningsfientligt parti.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Svenskt Näringsliv vädrar morgonluft

”Nu utbasuneras det ena galna förslaget efter det andra, som inte på något sätt gynnar dig”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Vi måste spänna bågen hårdare

”Är det någon grupp i detta samhälle som lever på knivs­eggen av stenhård konkurrens är det pappersarbetaren”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Vi fortsätter kampen framåt

En ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.