Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi behöver färre — inte fler — krökta ryggar”

8 juni, 2016

Skrivet av

Daniel Mathisen är frilansjournalist och skribent, bland annat som ledarkrönikör på Dagens Arena.
Daniel Mathisen är frilansjournalist och skribent, bland annat som ledarkrönikör på Dagens Arena.

Krönika Stefan Löfven kliver ut till nyfikna journalister och presenterar sin regeringsombildning. Berättar om nya namn, rockader och prioriteringar framöver. Och så en mening om näringsminister Mikael Damberg: ”Nu ska han, tillsammans med näringslivet, fokusera på att skapa fler enkla jobb.”

Jag hajar till. Vad är egentligen ett enkelt jobb?

För den som vaknar upp en måndag morgon med värkande rygg eller en jagad känsla i magtrakten är jobbet inte enkelt. Alltför många biter ihop, uthärdar. Tänker jag.

I en partiledardebatt ett par dagar senare dyker de upp igen: de enkla jobben.

Det pratas mycket om att det är nödvändigt, men väldigt lite om vilka som ska utföra dem. För på vilkas premisser skapas den flexibla och utbytbara arbetskraften, på människornas eller näringslivets?

Något gnager i mig. Först vet jag inte riktigt vad det är, sedan kommer det till mig: hur min gammelmormor Lydia brukade berätta om sitt yrkesliv. Hur hon skurade golv, putsade och fejade hemma hos, som hon uttryckte det, ”fint folk”. När herrskapet åt i den stora matsalen drog hon ut en skärbräda i köket och åt kvickt. Nig, var tacksam åt det lilla.

Lydias berättelse delas av en generation som växte upp med tjänstesamhällets fasta hierarkier, med maktlösheten som självklar konstant. Historien om välfärdsstaten är historien om generationer av krökta ryggar som gick samman. Mot förnedring och maktlöshet, för rättvisa och jämlikhet.

När klyftorna minskade försvann tjänstesamhällets jobb — portvakter, kammarjungfrur, hembiträden. Nya och värdigare kom till.

Arbetsmarknaden är ingen friktionsfri yta där det handlar om att justera i marginalerna. Vad vi jobbar med handlar om makt och ofta motstridiga intressen. Det som låter så självklart riskerar i själva verket att skapa ett nytt klassamhälle, med vassare konturer.

Enligt nyliberalt tankegods är det viktigaste för ekonomin att arbetsgivarna har en flexibel arbetskraft med låga löner. De alltmer högljudda rösterna för enkla jobb som lösning på arbetslöshet och segregation rymmer flera faror. För hur minskar klassklyftorna om de lågbetalda, ovärdiga jobben blir fler? Vilket samhälle skapar det?

Sverige är det land i västvärlden där klyftorna ökat som snabbast de senaste 20 åren. Fler enkla jobb och mindre makt för den anställde vänder knappast trenden. Det är nämligen ingen naturlag att jobb enbart skapas i privat sektor, hur ofta och gärna högern och näringslivet än hamrar in budskapet. Visst kan jobb med lägre förkunskaper och kvalifikationer vara nödvändiga. Men i stället för att låta näringslivets kortsiktiga intressen sätta ramarna vore det vettigare att fundera över vad samhället behöver.

Det är inte fler välklippta villarabatter eller nytt tjänstefolk som behövs. Den offentliga sektorns budgetkaka har minskat stadigt sedan nittiotalets början, det är i stället dit blickarna borde vändas. Välfärd. Skola. Bostäder. Valet står inte mellan enkla jobb eller ingenting, det står mellan nyväckt privilegiesamhälle eller moderna och anständiga jobb. En statsminister från ett parti vars historia är sammanflätad med fackföreningsrörelsen måste vilja något annat, något mer.

Jag vet i alla fall vad Lydia hade velat.

En kommentar till “Vi behöver färre — inte fler — krökta ryggar

  • Sällsynt välgrundad och välformulerad krönika. När folkhemstanken blomstrade och Tage, Olof och Ingvar började samarbeta för att förbättra det samhälle som Lydia i krönikan gick runt i hade ”Amerikaniseringen” redan börjat härja runt i den Blå – Gula drömmen. I dagens USA med kamp mellan två blankpolerade ytor, två framgångssagor där girighet på framgång, ”vi och dom”, perfektion och enorma klasskillnader är slagord. Ett gigantiskt ”selfie”-tänkande som också kan bli vår undergång. Den offentliga skattefinansierade sektorn i vårt land innehåller yrken som alla står för omsorg, trygghet, hjälpsamhet och utveckling, lite grand som att räcka ut en hjälpande hand. Lägg resurser på integration, folkbildning, medmänsklighet och en rejäl status/lönehöjning för arbetare i offentlig sektor istället för meningslös politisk retorik. Sverige kan faktiskt satsa rejält på att gynna småföretagande inom offentlig sektor så att de raka ryggarnas initiativ bli lönsamma och för att blåsa syre i rotsystemet på den prunkande rabatten. Låt medmänskligheten blomma ut för fullt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Ensamheten är inte jämlik 

Ensamheten är inte jämlik 

Coronakrisen fungerar som ett förstoringsglas över känslor vi redan bär på. Ensamhet är inget naturtillstånd – vi kan organisera ett samhälle som inte splittrar oss, skriver Daniel Mathisen.

När löpbandet blir vår nya skärseld

Det finns något djupt sorgligt i att vi ställer allt större krav på oss själva samtidigt som förväntningarna på samhället omkring oss sjunker, skriver Daniel Mathisen.

Under den digitala snuttefilten

”Det som har potentialen att knyta samman människor ökar i själva verket avstånden”, skriver frilansskribenten Daniel Mathisen efter att ha läst om vilken makt tekniken har över vår gemenskap.

”Jobbet ska inte ge dig hjärtklappning”

”Om så många mår så dåligt, är det verkligen människorna eller samhället – och arbetsmarknaden – det är fel på?”, skriver Daniel Mathisen.

”Vi kan bygga något bättre”

”Någonstans längs vägen glömde vi helt enkelt bort hur viktigt det gemensamma är. Ett motmedel till kapitalismens isärdragning, alternativ till rasismens splittring”, skriver DA:s krönikör Daniel Mathisen.

”Din framtid står inte mot min”

”Din framtid står inte mot min. Tvärtom blir den större om fler är med och formar den”, skriver krönikören Daniel Mathisen, som har läst Fatemeh Khavaris bok ”Jag stannar till slutet”.

Ingen väljer flykten

”Samhällen med tvärbrant ojämlikhet och permanent fattigdom skapar dem: människorna i rörelse. Att tvingas fly från det bekanta är en djupt mänsklig erfarenhet”, skriver Daniel Mathisen.

”Fler måste våga sträcka på ryggen”

Klasskomplexet lyser rakt igenom under en anställningsintervju. Men med större självförtroende kommer modet att ställa krav. Så mycket av den kollektiva organiseringen handlar om att stärka det där självförtroendet, skriver krönikören Daniel Mathisen.

Är vi redo för den nya tiden?

”Oavsett om det handlar om smarta algoritmer, artificiell intelligens eller något ännu okläckt måste vi klura ut hur vi ska bygga det nya samhället”, skriver Daniel Mathisen i en spaning inför det nya året.

Stick hål på nationalismens bubbla

”Arbetare i Sverige har mer gemensamt med europeiska löntagare än, säg, Svenskt Näringslivs Leif Östling. Samhällen behöver inte existera i en nationell tvångströja”, skriver Daniel Mathisen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.