Industriarbetarnas tidning

GS-facket ska certifieras för mångfald

21 maj, 2016

Många var uppe i talarstolen, ändå var det inget snack om saken. Kongressen röstade för att GS-facket ska genomgå en HBTQ-certifiering.

HBTQ

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner. En HBTQ-certifiering ger verktyg för att arbeta systematiskt med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter.

Gunilla Charlez från avdelning 9 Östra Svealand viftade med en prideflagga på väg upp till talarstolen. Väl framme vid mikrofonen undrade hon: Ser inte det här snyggt ut? Därefter argumenterade hon för att GS-facket skulle certifieras.

– Jag är glad och rörd över att förbundsstyrelsen yrkar bifall på den här motionen och önskar av hela mitt hjärta att kongressen gör detsamma, tack, och all kärlek till alla.

Talarlistan var lång när kongressen en bit in på fredagskvällen nådde fram till motionen om HBTQ-certifiering. Och alla verkade vara överens. Att med all tydlighet visa var förbundet stod i frågan var viktigt.

HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner. Certifieringen utfärdas av organisationen RFSL och ska ge verktyg för att arbeta systematiskt med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. För att certifieras behöver GS-facket bland annat genomgå utbildning, workshoppar, undersöka normer och risker i verksamheten och ta fram en handlingsplan för framtida arbete.

Motionen om en HTBQ-certifiering kom från avdelning 9 Östra Svealand som yrkade på en certifiering av valda organ och personal på förbunds- och avdelningskontor i hela förbundet. Avdelningen ansåg att HBTQ-personer genom åren har osynliggjorts vilket skapat ett stort utanförskap. ”Vi måste lära oss hur vi kan få insikt och kunskap i dessa frågor och på riktigt visa att vi menar allas lika värde”, skrev avdelningen i motionen.

Förbundsstyrelsen hade i sitt utlåtande konstaterat att en certifiering var ett relativt omfattande åtagande och räknade med att det skulle ta minst sex till åtta månader, men föreslog ändå att certifieringen skulle genomföras.

Med ett kraftigt ja röstade också kongressen för att GS-facket ska genomgå en HTBQ-certifiering.

– Vi har fattat ett historiskt beslut, sammanfattade kongressens ordförande Camilla Lundh.

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Dags för GS-kongress

Dags för GS-kongress

Ska GS-facket HBTQ-certifieras? Bör taket på medlemsavgiften slopas? Och borde inte avdelningarna få mer av förbundets pengar? DA går igenom de viktigaste frågorna inför den kongress som pågår i Västerås i helgen.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

Förpackningar spelar ekologisk roll

Förpackningar spelar ekologisk roll

Minskat matsvinn och färre transportskador – med smartare förpackningar kan svenska klimatutsläpp minska med en miljon ton om året enligt en GS-rapport.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

Opinion

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

I väntan på laddning halvvägs till Sunne

Krönika På macken bland Teslas laddstolpar blir det svenska klassamhället synligt, skriver Anneli Jordahl.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott […]

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.