Industriarbetarnas tidning

Trakasserier mot a-kassans anställda

8 september, 2016

Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls arbetslöshetskassa. Foto: David Lundmark
Olle Åkerlund, föreståndare för IF Metalls arbetslöshetskassa. Foto: David Lundmark

Mer än 60 procent av de anställda på IF Metalls arbetslöshetskassa har utsatts för hot, trakasserier, våld och mutförsök. Det är den näst högsta siffran bland 16 organisationer och myndigheter som ingår i en ny studie från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Brå har tidigare undersökt det man kallar ”otillåten påverkan” av statliga myndigheter, men till den senaste granskningen tog man också med IF Metalls och TCO-förbundet ST:s arbetslöshetskassor. Dessa har myndighetsutövning när det gäller arbetslöshetsförsäkringen.

Brå frågade i april 2015 anställda på de två kassorna och 14 olika myndigheter om de den senaste 18-månadersperioden utsatts för hot, trakasserier, våld eller ”otillbörliga erbjudanden” (=muta). Du kan ladda ner hela rapporten här.

Resultaten visar att 64 procent av de anställda hos IF Metalls a-kassa hade upplevt något av detta. Den var efter Justitiekanslern JK (71 procent) den högsta siffran i undersökningen. Arbetsförmedlingen hade 42 procent, försäkringskassan 31 procent – och ST:s a-kassa 36 procent.

– Tittar man enbart på våra försäkringshandläggare så säger åtta av tio att de någon gång har drabbats, säger Olle Åkerlund, föreståndare på IF Metalls arbetslöshetskassa som har 100 anställda.

Hos IF Metalls a-kassa fanns 63 fall av trakasserier, 33 hot, 2 våld och fyra otillbörliga erbjudanden.

– Våra anställda har fått för mycket skit, de har luttrats, och det är inte OK.  Det är över gränsen redan vid ”svin” eller ”häxa”, och det är ändå de mildaste uttrycken. Tänk dig alla möjliga könsord och svordomar och sedan allt vad de arbetslösa ska göra mot personalen så får du en hyfsad bild av hur tonen kan vara. Jo, jag har själv blivit hotad några gånger, men inte så att det har behövts skydd.

Vem är det då som trakasserar och hotar? I fallet IF Metalls a-kassa, med 280 000 anslutna, är det vanligaste svaret en person i en ”desperat situation”. Det handlar om människor som blivit av med jobbet och som nu har problem att få arbetslöshetsersättning.

– Undersökningen täckte in förändringen av aktivitetsrapporteringen som den förra regeringen införde. Det blev en chock för många, man nekades a-kassa för att man inte angav exakt hur många jobb man sökt eller fyllt i rapporterna felaktigt.

­–Aktivitetsrapporterna är ett jädra skit, man söker 300 jobb och får 300 nej, då behöver man stöd, inte bestraffning. Frankrike har numera ändrat sitt system, där handlar det bara om ett enkelt ja eller nej på frågan ”Har du sökt arbete?”

Varför visar rapporten sådan skillnad mot ST:s a-kassa?

– De har sin a-kassa på ett enda ställe, kanske vår närhet till medlemmarna spelar in. Vi har kontor på alla de 37 avdelningskontoren De mesta trakasserierna och hoten kommer via telefon, men folk kommer ju också upp på avdelningarna. Det finns de som har slutat på grund av detta.

Därför behandlas numera alla avslag centralt, i Stockholm.

– Det har minskat antalet hot och kränkningar. Och man ska ju komma ihåg att merparten av våra ärenden går nästan som på räls, folk får sina pengar som de ska. Allmänt sett har vi lika nöjda kunder som Skatteverket, som ju ofta får beröm, säger Olle Åkerlund.

Den som går på a-kassa ska senast den 14:e i varje månad lägga in sin aktivitetsrapport via internet. Om man fyller i den fel eller struntar i att skicka in den får man ett varningsbrev, upprepas detta blir det avstängning i ett stegrat antal dagar. Den som blir helt avstängd måste jobba ihop ett nytt arbetsvillkor, vilket kräver 80 timmars arbete per månad under ett halvår.

– Det är i denna process som folk blir förbannade, arga. Vi kan inte tumma på reglerna, de är bundna genom lag. Men det verkar finnas ett tydligt genusperspektiv. Majoriteten av våra handläggare är kvinnor, majoriteten av IF Metalls medlemmar är män. Det verkar lättare att skrika åt kvinnor, att använda olika typer av härskartekniker. Vi polisanmäler rutinmässigt sådana händelser, våra anställda ska känna sig trygga.

Ändå framgår det av Brå:s undersökning att mer än hälften av de svarande upplever att de fått ”mindre stöd än väntat” efter att ha utsatts för trakasserier eller hot.

– Och har därför har vi också tecknat avtal med ett företag som har stödjour dygnet runt, sju dagar i veckan.

Olle Åkerlund förutsåg en ökad hotbild redan ett år innan de nya reglerna om aktivitetsreglerna infördes, och började utbilda personalen och utöka säkerheten. Det handlar till exempel om att bygga om lokaler, bygga utrymningsvägar och sätta in elektroniska grindar och larm.

– Men det finns mer att göra. Nu i höst ska vi fortsätta våra utbildningar, prata ännu mer om hur vi uppträder, och vi ska bli ännu tydligare med att vi inte tar någon skit. Jag tror också att vi måste jobba ännu närmare medlemmarna, förklara hur systemet fungerar. En människa som du redan har en relation till kallar du kanske inte för dåliga saker, säger Olle Åkerlund.

Hur skulle man kunna ändra själva reglerna?

– Förutom att ändra rapporteringen skulle jag vilja ha en enklare försäkring. I dag krävs det en lång rad intyg om sjukskrivning, barnledighet, jobb för att få a-kassa.  Man skulle kunna snegla på Danmark – där arbetsgivaren är skyldig att varje månad deklarera både utbetalda pengar och arbetad arbetstid för de anställda. Det skulle underlätta för de arbetslösa och för oss, för då skulle allting bli digitalt, säger Olle Åkerlund.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Får livränta för skada från 70-talet

Får livränta för skada från 70-talet

Han skadades av lösningsmedel på 70-talet, nu har han efter år av värk och utredningar fått livränta på över 1 miljon. Mannen är mycket nöjd med beslutet, även om han ska betala en del av kompensationen till försäkringsbolaget Afa för ersättningar han fått under åren.

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

Pappersbranschen är på väg att införa ett nytt system för att rapportera arbetsskador. Facket oroar sig för att olyckor ska ”mörkas” och äventyra medlemmarnas försäkringsskydd. Så blir det alls inte, svarar arbetsgivarna.

Fick arbetsskada godkänd efter 40 år

Fick arbetsskada godkänd efter 40 år

Mannen utsattes för höga halter lösningsmedel i jobbet på 70-talet. Försäkringskassan ville inte godkänna hans besvär som en arbetsskada, men kammarrätten ger mannen rätt.

Skadan kan ge ersättning

Min sambo har blivit allergisk mot skärvätska vilket blir lite problematiskt eftersom han är CNC-tekniker. Han har varit på åtskilliga besök hos specialistdoktorn som finns 5 mil ifrån oss plus att varje besök kostar 300 kr. Kan han få ersättning för det här på något sätt?

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Att operera var uteslutet”

”Att operera var uteslutet”

Så gick det för tvättbiträdet Joy som drabbades av diskbråck.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.