Industriarbetarnas tidning

Drogtest blev surdeg på Akzo Nobel

13 oktober, 2016

Skrivet av

Den anställda gick med på att drogtestas, men ville inte att arbetsgivaren skulle se resultatet. Skäl för uppsägning, tyckte Akzo Nobel. Nu försöker fack och företag få till ett bättre samarbete.

Akzo Nobel i Malmö införde slumpvisa drogtester av anställda för två år sedan. Facket var emot, men blev överkört. Eftersom det inte finns någon överenskommelse har facket ingen insyn och inget inflytande över hur testerna gåt till.

– Vi har sagt nej, och därför är vi till exempel inte med på slumpningen. Vi är vid sidan om, säger klubbordförande Philip Maughan.

Allt ställdes på sin spets när en anställd visserligen gick med på att göra drogtestet, men inte ville skriva under papperet där han överlät resultatet till företaget. Underskriften är nödvändig eftersom det råder sekretess inom vården, arbetsgivaren har inte rätt att se en anställds provresultat utan att denna ger sitt medgivande.

Företaget tyckte att det var grund för uppsägning, och varslade mannen. Facket satte sig emot. Enligt Philip Maughan handlade det om en duktig medarbetare med många år på företaget, som kände sig misstänkliggjord och kränkt av att tvingas göra drogtest.

På Akzo Nobel kan man inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att samtliga anställda omfattas av slumpvisa drogtester.

– Känner man som individ att man inte ställer upp på det kanske man ska fundera på om det är rätt arbetsplats att vara på, säger Anne-Cathrine Hartmann, kommunikationschef Akzo Nobel Norden.

Säkerheten är det tyngsta argumentet för företaget, både inne på fabriken och i närliggande områden.

– Man ska känna att man har en säker granne. I kemiindustrin är det nog inte många som tycker att det är konstigt att det finns.

Hon understryker att företaget har ett rehabiliteringsansvar och strävar efter att få bort missbruket, inte missbrukaren. För någon som blir upptäckt kan det vara en hjälp, menar hon.

Den uppgiften tycker IF Metalls Philip Maughan att företaget sköter bra – när missbruk upptäckts har personen fått bra stöd. Det är själva testerna han vänder sig emot.

– Inte ens polisen har rätt att göra slumpvisa tester.

Frågan om uppsägningen hamnade i central förhandling mellan IF Metall och arbetsgivarorganisationen Ikem. Parterna enades inte, och i det läget valde IF Metall att inte gå vidare till Arbetsdomstolen. Orsaken var, enligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic, att ett avgörande kan bli olika från fall till fall eftersom det inte finns några tydliga regler.

– För mig var det viktigare att hitta ett förhållningssätt där företag och klubb kan leva med varandra än att vinna i domstol.

Den anställde gick i pension, och frågan blev aldrig helt avgjord. På Akzo Nobel är läget fortfarande oklart.

– Fram till dagens datum vet vi inte vad som gäller. Vi kan inte garantera att medlemmarna får behålla sina jobb om de inte skriver under, säger Philip Maughan.

Och drogtesterna kommer att fortsätta att finnas.

– Vi tycker fortfarande inte att det är ok, men vi kan inte driva frågan själva. Jag förstår förbundet också, men det är frustrerande.

Darko Davidovic har själv varit på anläggningen i Malmö för att försöka få klubben och företaget att komma överens om drogtester.

– Det är mycket bättre än att företaget ensidigt ska införa regler.

Akzo Nobel skriver i en kommentar att ”ett bra samverkansklimat mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationerna står högt på vår agenda.” Facket vill också ha ett bättre samarbete. Just nu sitter man i förhandlingar för att försöka få till det.

– Vi måste försöka. Vi måste hitta ett sätt att mbl:a bättre, för medlemmarnas skull. Förhoppningsvis hittar vi något gemensamt, men nu känns det tungt, säger Philip Maughan.

4 kommentarer till “Drogtest blev surdeg på Akzo Nobel

  • Jag tycker att facket ska vara med i slumpen inte bara låtar arbetsgivaren göra det samt tycker jag att det är långt ifrån grundläggande orsak för uppsägning

  • Arbetsgivaren får helt enkelt bita i det sura äpplet och inse var anständighetens gränser går när det gäller kontrollen över sina anställda. Som sagt så har inte ens polisen befogenhet att drogtesta samhällets medborgare utan uppenbar anledning. Jag trodde livegenskapen var avskaffad vid det här laget?! De får väl helt enkelt lära sig att upptäcka de ganska uppenbara tecken som en drogpåverkad kan uppvisa. Det går säkert att avgöra på beteende, manér, ögonen m.m. Det ska alltid finnas en skälig misstanke när något så pass integritetskränkande som att urin-, saliv och blodprov måste tas.

  • Droger har inte på arbetsplatser att göra så självklart ska arbetsgivaren få ta hur mycket prover den vill på arbetstid.
    Ju fler desto bättre för allas säkerhet och trivsel.

  • Om jag röker hasch en fredag kväll, så ger det ett positivt utslag på mån fast jag inte är påverkad på arbetsplatsen, arbetsgivaren ska skita fullständigt i vad jag gör på min fritid, kan gämnföras med ett PETh test, jag kan dricka några bärsa för ca 2 veckor sedan, detta kan läkaren se vid ett sådant test, är jag full på jobbet då? NÄ! efter 1600 ska chefen kyssa mig där solen inte lyser så länge jag är nykter på arbetstid.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Drogtester är som ett lotteri”

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem.
Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

Parterna överens om ABB

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

Drogtesterna delar facket

Drogtesterna delar facket

Säkerhet mot integritet. Kan du säga nej om arbetsgivaren vill att du ska göra ett drogtest? Just nu håller IF Metall på att titta på det. Rådet lär bli: Nej.

Måste du kissa på jobbet?

Måste du kissa på jobbet?

På allt fler arbetsplatser får anställda testa för droger. Vi går igenom vad är du skyldig att göra – och vad som händer om någon testar positivt.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

Skyddsombud utestängda från arbetsmiljöarbetet på Arbetsmiljöverket

Sekos skyddsombud på Arbetsmiljöverket har inte fått delta i möten där arbetsmiljöfrågor hanteras. Facket kräver nu förhandling och eventuellt skadestånd för brott mot arbetsmiljölagen.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

Alla tankar går till er på Ortviken

Alla tankar går till er på Ortviken

Beskedet att SCA ska lägga ner papperstillverkningen i Ortviken kommer som en kalldusch, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.