Industriarbetarnas tidning

”En satsning på kvinnorna”

19 oktober, 2016

Skrivet av

Anders Ferbe. Foto: David Lundmark.
Anders Ferbe. Foto: David Lundmark.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe är nöjd med att LO:s förbund samlar sig kring låglönesatsningen.

– Det innebär en ordentlig satsning på alla lågavlönade och i synnerhet kvinnorna, säger Anders Ferbe.

För IF Metalls del innebär en satsning på cirka 30 000 medlemmar, mestadels kvinnor på tvätterier och inom tekoföretagen.

Anders Ferbe betecknar uppgörelsen som ”en hyggligt välanpassad kompromiss” som utöver låglönesatsningen också innebär att förbunden ställer upp på att industrin ska gå först och sätta märket för resten av arbetsmarknaden.

– Det är mycket viktigt för oss att det blir en stark kontroll över lönebildningen och dess förutsättningar.

Varför just 24 000 som brytpunkt?

– Hade vi lagt brytpunkten någon eller några tusenlapp högre så hade vi närmat oss snittet för industriarbetarna. Och då kan vi inte riktigt tala om låglönesatsning längre. Nu berörs ungefär hälften av LO:s medlemmar av låglönesatsningen.

Vad tror du arbetsgivarnas reaktion blir?

– Vi känner våra motparter och det är klart att de kommer att kräva kraftiga försämringar av kollektivavtalet. Det här blir en svår resa.

Varför gick IF Metall med på samordning. Gick det inte bra utan samordningen förra gången, eller…?

– Jodå, det gick bra ändå. men det var en enorm påfrestning på hela lönenormeringen. Nu är vi överens inom LO att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska gå först och normera för resten av svensk arbetsmarknad. Det borde även arbetsgivarna uppskatta.

LO kommer också att göra en utredning om problemen med visstidsanställningarna och hur man ska förbättra omställningen för de som förlorat jobbet. Samma utredning ska ta upp turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd.

Innebär det att LO kan tänka sig att kompromissa om Las för att få igenom ett bättre omställningsskydd?

– Det innebär att LO inleder ett eget arbete för att se hur man kan gå vidare med de här frågorna. Det innebär också att tankeförbundet i frågan om Las är hävt. För oss är det viktigt att se till att de av våra medlemmar som mister sina jobb ska få bättre stöd vid omställning. Vi får se vad det landar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Avtal klart för tvätterier

Avtal klart för tvätterier

Förra året varslades om strejk – i år blev parterna klara två veckor före deadline. Tvätteriavtalet ger 6,9 procent på tre år inklusive delpension och en låglönesatsning som gynnar 70 procent av medlemmarna. IF Metall har fått betala med flexiblare arbetstider.

Tvätteriägare fick 391 miljoner

Sveriges största företag i tvätteribranschen, Berendsen, delade ut 391 miljoner kronor i aktieutdelning till sina ägare 2015. Utdelningarna bestäms i London, det är dit pengarna skickas, säger personalchefen till DA.

”Vi är beredda att gå i konflikt”

”Vi är beredda att gå i konflikt”

LO:s låglönesatsning innebär särskilt mycket för tvätteriarbetarna, vars snittlön är 23 000 kronor. IF Metall och arbetsgivarna tror att de kan hitta en lösning innan avtalet löper ut vid månadsskiftet.

Bravo LO

”Den nygamla modellen för lönesättningen är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Motpoler i frågan om arbetstiden

GS motparter i avtalsrörelsen vill slopa valet i arbetstidskontot, och styra det helt mot pension. Det kommer GS medlemmar inte att acceptera – det handlar om ett av de mest omtyckta inslagen i avtalet.

LO-förbunden samordnar sig i år

LO-förbunden samordnar sig i år

Alla LO-förbund ställer sig bakom gemensamma krav i den kommande avtalsrörelsen. Industrin blir lönenormerande, men det blir också en särskild låglönesatsning.

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt. Stötestenen är att facket kräver en garanterad löneutveckling.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.