Måste jag kissa när andra ser på?
Drogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?
Industriarbetarnas tidning
11 oktober, 2016
Skrivet av Anna Julius
Koll på På allt fler arbetsplatser får anställda testa för droger. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten? Vad är du skyldig att göra – och vad händer om någon testar positivt?
Uppdatering 2020-05-25: Den här artikeln från 2016 får många sökträffar. Här hittar du en nyare artikel på samma tema.
av testerna är positiva. En stor del har en naturlig förklaring, som att personen använder läkemedel.
Cannabis
Amfetamin
Morfin
Kokain
Om du behöver hjälp mot missbruk kan du vända dig till en vårdcentral eller särskild mottagning. Sjukvårdsupplysningen 1177 kan lotsa dig rätt.
Du kan också vända dig till företagshälsan. Många företag erbjuder bra rehabilitering.
För att drogtesta sina anställda måste arbetsgivaren ha ett skäl. Det vanligaste är säkerheten på arbetsplatsen eller i stort.
Arbetsgivaren ska också MBL-förhandla med facket. Ofta kommer man då överens om till exempel att testen ska utföras av ett ackrediterat laboratorium och att det ska finnas en plan för vad som händer om någon testar positivt, att det ska finnas en policy. Säger facket nej kan arbetsgivaren genomföra testerna i alla fall.
Det finns ingen lag som säger när arbetsgivaren får utföra drogtester. I stället finns en rad domar i Arbetsdomstolen. Facket har förlorat alla mål som gäller drogtester.
Om du uppmanas att göra ett drogtest kan du inte vägra rakt av. I slutändan kan det leda till uppsägning. Är du tveksam, hör i stället med din fackliga organisation om vad som gäller.
Om ett test visar att någon använder droger betyder inte det att personen blir av med jobbet. Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda rehabilitering för missbruket. Det är inte säkert att personen får fortsätta med samma arbetsuppgifter. Om man däremot inte deltar i rehabiliteringen, kan det i slutändan räknas som skäl för uppsägning.
Det är förbjudet att ta reda på mer information från testet – till exempel om du har en sjukdom eller är gravid.
Arbetsgivaren kan göra drogtester slumpvis bland alla anställda, när det finns misstanke om missbruk eller inför en anställning.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.