Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Om vi bestämde oss och arbetade tillsammans skulle vi redan idag kunna starta med att säkra upp det som redan finns och förhindra en fortsatt nedrustning av bygden.
Leif Tyrén är verksamhetsledare på Värmlandskooperativen, en del av Coompanion.
Mer än 20 års erfarenhet av kooperativa modeller för näringslivsutveckling och regional tillväxt.
Har under senare år engagerat sig i fråga om kooperativa modeller som alternativ till företagsnedläggningar och misslyckade generationsskiften.
Vi skulle om vi ville kunna utveckla en svensk modell vid sidan av alla redan existerande internationella modeller för medarbetarövertagande som alternativ till företagsnedläggningar och misslyckade generationsskiften. På köpet får vi lokalt och demokratiskt ägda företag.
I land efter land, inte minst i finanskrisens spår, utvecklas modeller för personalövertagande.
Ovan exemplifieringar är länder som till skillnad från Sverige har en historia av demokratiska arbetskooperativa företag och en nutida politik som syftar till att utveckla sådana företag – sådan demokrati.
Måhända står vi inför en politisk paradox, som Bo Rothstein utvecklar i antologin Tillsammans, där han menar att demokrati allmänt anses vara ett synnerligt förtjänstfullt sätt att styra så pass komplicerade organisationer som stora nationalstater, inklusive dessas regioner, städer och kommuner. Samtidigt anses demokratiskt styrskick i det närmaste omöjligt eller ointressant när det gäller företag och andra producerande organisationer.
I Sverige är Findus i Bjuvs kommun en aktuell nedläggning. Så sent som i juni 2015 invigdes Findus nya helautomatiska fryslager, enligt företaget då norra Europas största och energieffektivaste lager i sitt slag. I augusti samma år köpte Brittiska Nomad Foods Findus europeiska verksamhet vari Bjuv med sina 650 anställda ingick.
Nomad Foods ägs av ett Holdingbolag som bildades av 10 livsmedelsfabriker runt om i Europa 2014, med bas på Brittiska Jungfruöarna. Den 31 mars, drygt ett halvår efter förvärvet informeras de anställda vid ett stormöte att verksamheten i Bjuv avvecklas, att ca. 450 Findusanställda blir av med jobben och att verksamheten flyttas till Reken i Tyskland.
I perspektiv av det vi sett ovan kan man fråga vad som hänt om Bjuv legat i något annat land, med tradition av medarbetarägande, med modeller för personalövertagande och med forskning som visar att företag som ägs av de anställda blir mer produktiva.
Vi behöver utveckla en svensk modell och Värmland är kanske bästa länet i landet att göra det i. Värmland har såväl en stark som fristående konsumentkooperation, en bra utveckling avseende nykooperation och ett partnerskap vari kooperationen, fackföreningsrörelsen och akademin ingår. Ett sådant partnerskap som många gånger varit starten till andra länders modeller för personalövertagande.
Leif Tyrén