”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”
Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.
Industriarbetarnas tidning
22 december, 2016
Skrivet av Marie Edholm
När hustillverkaren Obos inte hittade en annan lösning anlitade de en egen SFI-lärare. Nyanlända medarbetare får läsa svenska på arbetstid.
Det är högtryck i husbranschen. De senaste två åren har Obos husfabrik i småländska Vrigstad anställt mer än 50 personer, många av dem nyanlända från till exempel Syrien eller Afghanistan.
Arbetslösheten i regionen är låg och konkurrensen om arbetskraften är hård, berättar fabrikschefen Johan Palmberg. Att anställa nyanlända blev ett sätt för fabriken att klara kompetensförsörjningen samtidigt som det bidrar till en snabbare integration.
En del av de nyanställda har hantverksbakgrund, men det har inte varit ett krav.
– De som kommer till oss lär sig jobbet på plats, så är det med svenskar också, säger Johan Palmberg.
Däremot var bristerna i svenska en utmaning. För att arbetsplatsen ska vara säker, både för nya och gamla medarbetare, måste alla förstå vad som sägs. Tyvärr hittade företaget ingen hjälp med språkundervisning via kommun eller Arbetsförmedlingen.
– Språket är den enda barriären. Men vi tänkte inte låta ett sånt litet hinder stjälpa hela projektet. Vi fick se till att lösa det.
Konkurrensen om SFI-lärare (svenska för invandrare) är också stor, men till slut lyckades de hitta en som kunde komma till företaget en dag i veckan.
– Det var faktiskt en av våra anställda som själv har gått på SFI som hade kontakten, säger Johan Palmberg.
Obos Sverige AB har cirka 900 medarbetare, bland annat på Myresjöhus och Smålandsvillan.
Ägare är den norska koncernen Obos som är en bostadsorganisation med nära 400 000 medlemmar. Den kan jämföras med den svenska bostadskooperationen HSB.
Varje fredag eftermiddag hålls en kurs i två timmar på betald arbetstid. Varannan vecka på nybörjarnivå och varannan vecka lite mer avancerat. Fokus ligger på yrkessvenska.
– Det är obligatoriskt att delta så länge vi bedömer att de behöver bättre kunskaper.
Under hösten har SFI-undervisningen kunnat flyttas vidare till företagets närliggande husfabrik i Myresjö som också har nyanställt.
Johan Palmberg välkomnar det nya snabbspåret för träindustrin, som DA skrev om nyligen. Arbetsförmedlingen ska bland annat hitta personer med en bakgrund som passar industrin, men även se till att kunskapsluckor täcks med utbildning i till exempel säkerhet. Det och språkundervisningen är viktiga stöd för att fler arbetsgivare ska kunna anställa nyanlända, tror Johan Palmberg.
– Visst är det bra att kunna provanställa någon till en lägre kostnad en stund, men det är inte pengarna som är viktigast.
De nyanlända har behövt handledning på arbetsplatsen, och hittills har det inte varit något problem att hitta teamledare som har velat ta det ansvaret.
– Jag är väldigt, väldigt stolt över personalen. De har varit väldigt välkomnande.
Under nästa år ska företaget delta i ett EU-projekt på högskolan i Jönköping där personal kommer att utbildas till handledare.