Industriarbetarnas tidning

Anställde sin egen svenskalärare

22 december, 2016

Skrivet av

När hustillverkaren Obos inte hittade en annan lösning anlitade de en egen SFI-lärare. Nyanlända medarbetare får läsa svenska på arbetstid.

Johan Palmberg, fabrikschef Obos Vrigstad
Johan Palmberg

Det är högtryck i husbranschen. De senaste två åren har Obos husfabrik i småländska Vrigstad anställt mer än 50 personer, många av dem nyanlända från till exempel Syrien eller Afghanistan.

Arbetslösheten i regionen är låg och konkurrensen om arbetskraften är hård, berättar fabrikschefen Johan Palmberg. Att anställa nyanlända blev ett sätt för fabriken att klara kompetensförsörjningen samtidigt som det bidrar till en snabbare integration.

En del av de nyanställda har hantverksbakgrund, men det har inte varit ett krav.

– De som kommer till oss lär sig jobbet på plats, så är det med svenskar också, säger Johan Palmberg.

Däremot var bristerna i svenska en utmaning. För att arbetsplatsen ska vara säker, både för nya och gamla medarbetare, måste alla förstå vad som sägs. Tyvärr hittade företaget ingen hjälp med språkundervisning via kommun eller Arbetsförmedlingen.

– Språket är den enda barriären. Men vi tänkte inte låta ett sånt litet hinder stjälpa hela projektet. Vi fick se till att lösa det.

Konkurrensen om SFI-lärare (svenska för invandrare) är också stor, men till slut lyckades de hitta en som kunde komma till företaget en dag i veckan.

– Det var faktiskt en av våra anställda som själv har gått på SFI som hade kontakten, säger Johan Palmberg.

Ägs av sina medlemmar

Obos Sverige AB har cirka 900 medarbetare, bland annat på Myresjöhus och Smålandsvillan.

Ägare är den norska koncernen Obos som är en bostadsorganisation med nära 400 000 medlemmar. Den kan jämföras med den svenska bostadskooperationen HSB.

Varje fredag eftermiddag hålls en kurs i två timmar på betald arbetstid. Varannan vecka på nybörjarnivå och varannan vecka lite mer avancerat. Fokus ligger på yrkessvenska.

– Det är obligatoriskt att delta så länge vi bedömer att de behöver bättre kunskaper.

Under hösten har SFI-undervisningen kunnat flyttas vidare till företagets närliggande husfabrik i Myresjö som också har nyanställt.

Johan Palmberg välkomnar det nya snabbspåret för träindustrin, som DA skrev om nyligen. Arbetsförmedlingen ska bland annat hitta personer med en bakgrund som passar industrin, men även se till att kunskapsluckor täcks med utbildning i till exempel säkerhet. Det och språkundervisningen är viktiga stöd för att fler arbetsgivare ska kunna anställa nyanlända, tror Johan Palmberg.

– Visst är det bra att kunna provanställa någon till en lägre kostnad en stund, men det är inte pengarna som är viktigast.

De nyanlända har behövt handledning på arbetsplatsen, och hittills har det inte varit något problem att hitta teamledare som har velat ta det ansvaret.

– Jag är väldigt, väldigt stolt över personalen. De har varit väldigt välkomnande.

Under nästa år ska företaget delta i ett EU-projekt på högskolan i Jönköping där personal kommer att utbildas till handledare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

”Arbetskrafts­invandringen bör utvecklas snarare än begränsas”

Kontroller, sanktioner och bättre myndighetssamverkan måste till. Men att strama åt arbetskraftsinvandringen vore ett slag i luften, skriver Amelie Berg och Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”Problemet är fusket, inte arbetskrafts­invandringen”

”De problem som finns måste lösas, men den lagliga och värdefulla arbetskraftsinvandringen ska värnas”, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Värna framtidens pappers­arbetare

Branschen står inför en gigantisk generationsväxling. Företag och fack måste hitta strategier för föryngring.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Sommarjobben i industrin ökar

Sommarjobben i industrin ökar

Den som söker sommarjobb inom industrin har i år stora chanser att få ett. Arbetsförmedlingen har fått in 2 500 sommarjobb, 500 fler än förra året.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.