Hur mycket får jag jobba på en månad?
400 timmar på en månad – får man jobba så mycket? Det undrar en läsare som är timvikarie på två olika företag. Jurist Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Timanställning Jag jobbar som timanställd/behovsanställd och skulle vilja ha mer övertid. Jag har läst att det är tillåtet att jobba 150 timmar övertid per år. Jag undrar om man måste vara fast anställd heltid/deltid för att få 150 timmar extra?
Svar:
Du behöver inte vara tillsvidareanställd på hel- eller deltid för att få arbeta övertid. Men det är din arbetsgivare som bestämmer vilka personer som ska få arbeta övertid. Med övertid menas arbete utöver den ordinarie arbetstiden, enligt gällande kollektivavtal eller arbetstidslagen. Enligt arbetstidslagen får allmän övertid tas ut med högst 200 timmar per år och med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. Det är även möjligt att arbeta övertid utöver den allmänna övertiden och då med högst 150 timmar per arbetstagare under ett kalenderår. Men då ska det finnas särskilda skäl för det. Kollektivavtalen kan dessutom innehålla andra bestämmelser.
Henric Ask, jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.