Kan min elaka chef få sparken?
Min chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
18 januari, 2017
Skrivet av Anna Julius
Koll på Du sitter på en anställningsintervju och frågorna haglar: Tänker du skaffa barn? Är du homosexuell? Har du med dig utdraget från belastningsregistret? Vi har koll på vad du måste svara på.
Arbetsgivaren är skyldig att anpassa arbetsplatsen så att en person med funktionsnedsättning får liknande förutsättningar som andra att jobba. Men ibland går inte det, eller är alltför svårt att göra arbetsplatsen tillgänglig utifrån arbetsgivarens ekonomiska och praktiska förutsättningar. Då har arbetsgivaren inte den skyldigheten.
Har du behövt visa intyg från Försäkringskassan när du sökt jobb? Har du fått knäppa frågor på intervjun? Hör av dig till DA!
Mejla: aj@da.se
En arbetsgivare får fråga om du tänker skaffa familj, om du har någon funktionsnedsättning, om du är homosexuell eller gravid. Kruxet är att svaren inte får avgöra om du får jobbet, då kan det vara diskriminering. För att inte riskera det, brukar arbetsgivare få rådet att inte fråga, eller åtminstone tänka igenom vad man vill ha ut och ställa samma frågor till alla.
Diskrimineringslagen säger att man inte får behandla någon sämre på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna (se faktaruta). Lagen börjar gälla från det att du söker jobb, eller bara hör dig för om ett jobb. Graviditet, funktionshinder, religion och så vidare får inte avgöra vem som anställs.
Frågorna under intervjun får inte vara trakasserande, alltså ”kränka någons värdighet”. Arbetsgivaren får till exempel inte uttrycka sig nedlåtande om din hudfärg eller sexuella läggning.
Mycket annat under anställningsprocessen finns det inga regler om. Det är till exempel fritt fram att begära att få se utdrag ur belastningsregistret eller att du genomgår ett drogtest. Du har rätt att vägra, men du lär inte få jobbet.
Det blir vanligare att arbetsgivare vill se utdrag ur polisens belastningsregister. Uppgifterna är sekretessbelagda, men du kan själv få ut dem. Arbetsgivaren brukar be den sökande begära ett utdrag, som ska lämnas i ett oöppnat kuvert. Arbetsgivaren kan också be att du lämnar uppgifter om betalningsanmärkningar eller utdrag från Försäkringskassan.
I vissa yrken, främst när det gäller att jobba med barn, ska arbetsgivaren kolla om den som söker jobb har dömts för sexualbrott.
I privat sektor råder fri anställningsrätt – arbetsgivaren kan ge jobbet till vem den vill, om det inte är diskriminering eller någon har förtur enligt Las.
I offentlig sektor finns regler om att den med bäst kompetens ska få
jobbet.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.