IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet
Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.
Industriarbetarnas tidning
24 februari, 2017
Skrivet av Harald Gatu
Potten ska inte användas för att höja lönen för den som utvecklats i jobbet. Potten ska i stället höja den genomsnittliga lönenivån på företaget. Det är IF Metalls grundinställning. Men frågan är komplicerad, enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare.
– Vi formulerar våra avtalskrav bland annat utifrån just produktivitetsökningen i hela industrin. När arbetsgivarna investerar och de anställda jobbar smartare stiger produktiviteten. Verksamheten blir mer effektiv. Det ligger till grund för våra krav.
Håller du med de medlemmar som tycker att de får betala för sin egen löneutveckling?
– Det gör vi egentligen hela tiden. Genom vårt arbete jobbar vi ihop till löneökningar. Men det är viktigt att arbetsgivarna också skjuter till pengar lokalt när produktiviteten ökar på det enskilda företaget.
– När man har lönesystem där människor utvecklas och därmed blir mer produktiva så ska det också synas i plånboken. Det är vinn-vinn såväl för den anställde som för företaget.
Veli-Pekka Säikkälä betonar att lönesystem är viktigt. De stimulerar till utveckling, vilket ökar produktiviteten som i sin tur skapar utrymme för löneökningar. Men lönesystem är också viktigt utifrån fördelningen. Med lönesystem blir fördelningen av löneökningarna rättvis, säger Säikkälä.
Det senaste ettårsavtalet gav 2 procent i lönepott. Men den egentliga löneökningen under året uppgick till 2,3 procent. Det innebär att löneglidningen – lönehöjningarna utanför avtalet – är 0,3 procent. Det visar väl ändå att arbetsgivarna skjuter till extrapengar?
– Löneglidningen är extremt låg nu. Det är mycket svårt att få ut extra pengar lokalt.
I första hand är det på arbetsplatser med lönesystem som klubbarna lyckats få ut mer pengar utöver det centrala avtalet. Men många arbetsgivare säger upp lönesystemet. De tycker att det blir för dyrt eftersom de anser sig få betala två gånger: först för potten, sedan när folk klättrar i lönesystemet.
– Det är kortsiktigt tänkt, säger Veli-Pekka Säikkälä. Lönesystemet bidrar ju till att öka produktiviteten. Vilket både arbetstagarna och företaget tjänar på.