Industriarbetarnas tidning

”Vi betalar alltid vår löneutveckling”

24 februari, 2017

Skrivet av

Potten ska inte användas för att höja lönen för den som utvecklats i jobbet. Potten ska i stället höja den genomsnittliga lönenivån på företaget. Det är IF Metalls grundinställning. Men frågan är komplicerad, enligt Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare.

– Vi formulerar våra avtalskrav bland annat utifrån just produktivitetsökningen i hela industrin. När arbetsgivarna investerar och de anställda jobbar smartare stiger produktiviteten. Verksamheten blir mer effektiv. Det ligger till grund för våra krav.

Håller du med de medlemmar som tycker att de får betala för sin egen löneutveckling?

– Det gör vi egentligen hela tiden. Genom vårt arbete jobbar vi ihop till löneökningar. Men det är viktigt att arbetsgivarna också skjuter till pengar lokalt när produktiviteten ökar på det enskilda företaget.

– När man har lönesystem där människor utvecklas och därmed blir mer produktiva så ska det också synas i plånboken. Det är vinn-vinn såväl för den anställde som för företaget.

Veli-Pekka Säikkälä betonar att lönesystem är viktigt. De stimulerar till utveckling, vilket ökar produktiviteten som i sin tur skapar utrymme för löneökningar. Men lönesystem är också viktigt utifrån fördelningen. Med lönesystem blir fördelningen av löneökningarna rättvis, säger Säikkälä.

Det senaste ettårsavtalet gav 2 procent i lönepott. Men den egentliga löneökningen under året uppgick till 2,3 procent. Det innebär att löneglidningen – lönehöjningarna utanför avtalet – är 0,3 procent. Det visar väl ändå att arbetsgivarna skjuter till extrapengar?

– Löneglidningen är extremt låg nu. Det är mycket svårt att få ut extra pengar lokalt.

I första hand är det på arbetsplatser med lönesystem som klubbarna lyckats få ut mer pengar utöver det centrala avtalet. Men många arbetsgivare säger upp lönesystemet. De tycker att det blir för dyrt eftersom de anser sig få betala två gånger: först för potten, sedan när folk klättrar i lönesystemet.

– Det är kortsiktigt tänkt, säger Veli-Pekka Säikkälä. Lönesystemet bidrar ju till att öka produktiviteten. Vilket både arbetstagarna och företaget tjänar på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Teknikföretagen byter förhandlingschef

Strax innan avtalsrörelsen inleds på allvar meddelar Teknikföretagen att deras förhandlingschef Anders Weihe slutar.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.