Hur har jag kvar pengar efter jul?
Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Kontantutbytet Jag har 20 000 kronor efter att jag sålde min bil och nu vill jag växla dem till de nya sedlarna innan de gamla blir värdelösa. Helst vill jag ha sedlar men det gick inte sa banken, däremot kunde jag få sätta in pengarna. Men då skulle jag först svara på en massa frågor om var jag fått pengarna ifrån. Jag gillade inte frågorna, det kändes som om jag var misstänkt för något. Så jag gick hem och nu undrar jag vad ska jag göra?
Svar: Det är helt rätt att bankerna inte byter sedlar över disk. Tanken är att vi ska sätta in gamla sedlar på bankkontot och, om vi vill ha kontanter, hämta ut de nya sedlarna i bankomaten. Insättningar med sedlar kan vi göra på de bankkontor som har kontanthantering samt i insättningsautomater. De flesta gamla sedlar och mynt räknar Riksbanken med att få in genom att vi handlar för dem i affärerna. Det är alltså handeln som tar det största ansvaret för det största sedel- myntbyte vi haft i Sverige. Sista juni 2017 blir de gamla 100- och 500-kronorssedlarna samt gamla 1-, 2- och 5-kronorna ogiltiga. Den som därefter har ogiltiga sedlar kan skicka in dem till Riksbanken och mot en avgift på 100 kronor per ärende få dem insatta på sitt konto.
Anledningen till att vi inte kan byta en gammal sedel mot en ny över disk i banken är lagen om penningtvätt. Banken tar bara emot sedlar om de sätts in på ditt konto. Det är också den lagen som gör att banktjänstemannen måste fråga dig var pengarna kommer ifrån. Det är en internationell överenskommelse samt EU-lagstiftning. Syftet är att motverka all brottslig verksamhet och särskilt terrorism.
Lagen gäller inte bara banker utan även fastighetsmäklare, advokater, revisorer, bilhandlare och andra verksamheter där det kan förekomma summor kring 50 000 kronor och mer.
Bankerna och andra är skyldiga att veta varifrån dina pengar kommer och vad du ska använda dem till. Detta för att ”svarta” pengar inte ska kunna gå via ett bankkonto eller en bil och i nästa led syns det inte längre var de kommer ifrån, de har ”tvättats” och blivit ”vita”.
Allt som banken och andra får veta om dina pengar är de skyldiga att hantera konfidentiellt. Det råder alltså banksekretess kring uppgifterna.
Det är många gånger jobbigt för den som arbetar på banken att behöva ställa frågorna men de är helt enkelt tvungna. Om lagen inte följs kan både den enskilde tjänstemannen och banken bli straffade.
Det bästa du kan göra är att ta med dig ditt exemplar av köpekontraktet, som visar att du sålt bilen och för vilken summa, till den bank där du är kund. Då borde det inte vara något problem med att sätta in pengarna på kontot. Om det inte löser sig får du helt enkelt använda pengarna fram till den 1 juli när du handlar i butik.
Annika Creutzer
Ekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.