”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskadeförsäkring”
Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.
Industriarbetarnas tidning
Blodkärlet sprack och en blodpropp slog ut Daniel Nilssons hand. En superavancerad handske hjälper 34-åringen tillbaka till arbetslivet.
Sensorerna i servohandsken aktiveras när du trycker på någonting med fingrarna. Det är hjärnans signaler som styr fingrarna när de ska greppa något, då känner handskens sensorer av trycket och aktiverar det mekaniska systemet och ger extra kraft.
Det innebär att användaren själv måste tänka fram rörelsen och jobba med, vilket underlättar rehabiliteringen.
Hittills har cirka 500 servohandskar tillverkats i Kista, och företaget Bioservo Technologies har börjat exportera produkten till Japan, USA, Frankrike, Storbritannien och de nordiska länderna.
”Jag jobbar på Biltemas verkstad i Kristianstad och sätter bland annat ihop cyklar, men jag gör det med hjälp av en specialutvecklad servohandske, som jag var tvungen att börja använda sommaren 2015.
För tre år sedan domnade högerhanden helt. Jag kunde inte röra fingrarna alls och jag trodde först att det var något fel med karpaltunneln, men det var mer allvarligt än så.
Jag hade tydligen lyft något på jobbet som var för tungt och råkade ut för en skada som är vanlig bland unga män. Jag tog i för mycket så att blodkärlet i halsen sprack och det bildades en propp utanför. Proppen vandrade sedan upp till hjärnan och slog ut handen. Jag kunde självklart inte jobba längre och blev sjukskriven på heltid.
Rehabiliteringen tog tid och det var svårt. Det som verkligen hjälpte mig tillbaka till arbetslivet var att jag fick vara en av de första i världen som testade den nya servohandsken, som ett svenskt hälsoföretag har utvecklat och som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan köpte åt mig. Handsken är väldigt lätt och den har sensorer i fingertopparna så att ju hårdare jag trycker desto mer hjälper den till.
Jag kan själv ställa in vilken styrka jag behöver använda, och jag kan hålla ett ägg mellan fingrarna utan att det krossas eller så kan jag låsa handen och köra en skruvdragare.
Det går mycket lättare att träna med handsken och det gör att hälsan stegar sakta uppåt. Den första förändringen var att jag kunde lägga femtio procent mer vikt under rehabträningen tack vare handsken.
Målsättningen är att komma tillbaka på heltid så snart som möjligt.”
Berättat för Héctor Barajas
Ingen ska behöva få förslitningsskador. Det är idén som sporrar servohandskens uppfinnare att vidareutveckla den.
– Servohandsken kan underlätta för arbetare inom verkstadsindustrin och på andra arbetsplatser där tunga lyft förekommer, säger innovatören Hans von Holst.
Forskning pågår bakom stängda dörrar på Bioservo Technologies i Kista. Produkten som från början utvecklades för att hjälpa skadade människor i vardagen kan i en snar framtid användas för att undvika att friska människor blir sjuka.
Enligt vd Erik Landgren kommer företaget att kunna utveckla handskar beroende på vad olika yrkesgrupper gör.
– Vi ser en jättenytta i att jobba förebyggande, säger han.
Strax före sommaren 2016 skrev Bioservo Technologies ett avtal med amerikanska General Motors, som vill ha en servohandske anpassad för bilindustrin.
– Vi har andra bilindustrier som är jättenyfikna på samma sak, säger Erik Landgren.
Effektkraften är på 20 newton men lär öka i framtiden beroende på vilka arbetsuppgifter som ska göras. Det är viktigt att handsken används rätt så att andra kroppsdelar inte skadas.
– Det ska inte bli en superhjältehandske, utan hjälpa dig att göra ett jobb som redan i dag är okej att göra, säger Erik Landgren.