Nu måste vi kämpa för Las!
I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
KrönikaAlliansen och SD har aktivt medverkat till att stoppa de reformer som skulle ha stärkt skyddsombudens styrka på arbetsplatsen.
Hur arbetsmiljön ser ut i våra fabriker är ett ämne som berör alla. Visst har den förbättrats. Men jag kommer ihåg hur ljudet från en sulzer kan skära genom kroppen, 130 decibel rakt in i skallen. Eller när hettan i ett torkskåp får en att svettas ut varje uns av vätska när papper ska dras ut efter en spets.
Det har funnits miljöer i våra arbetsplatser som inte har varit speciellt nyttiga att vistas i. Klortunga blekerier, avloppsgravar med svavelväte som är direkt livsfarligt. Roterande valsar, stora truckar och fordon där sikten oftast är skymd. Varma ledningar. Kalla utlastningsterminaler där man frusit arselet av sig under blåsiga vinterdagar. Visst, allt detta kanske inte finns i dag, men jag minns det som i går.
De fackligt förtroendevalda skyddsombuden gör ett mycket viktigt arbete. De fajtas för din och min säkerhet emot arbetsgivare som inte velat lägga pengar på en bra miljö.
Rollen är livsviktig. För att företräda de anställda så att de får en bra arbetsmiljö, ska skyddsombudet i största möjliga mån samverka med företaget. Men för att kunna samverka med arbetsgivaren måste det finnas en struktur och en organisation som möjliggör detta.
Genom att vi har avtal med arbetsgivarna skapar vi en plattform för just denna samverkan, men då gäller det också att en klok arbetsgivare är beredd att satsa på detta koncept.
Hur är det då att vara skyddsombud ute på arbetsplatserna? LO släppte nyligen en rapport som visar att ett av tre skyddsombud hindras från att fullfölja sitt uppdrag och ett av tio skyddsombud upplever trakasserier. Som skyddsombud kan man vara i en extremt utsatt situation, inte på alla företag men på många.
Skyddsombudet måste stärkas i sin roll för att kunna bedriva sitt uppdrag på ett bra sätt, men det är inte alla som gillar det.
Speciellt inte Alliansen och dess allierade parti SD. De har i riksdagen aktivt medverkat till att stoppa reformer som skulle ha stärkt skyddsombudens styrka på arbetsplatsen. Detta genom att rösta nej till nolltolerans mot dödsolyckor, nej till mera resurser till arbetsmiljöforskning, nej till förebyggande arbetsmiljöarbete, nej till förstärkt företagshälsovård, nej till förstärkt arbetslivsforskning och nej till fler arbetsmiljöinspektörer.
Det tål att tänkas på.
För övrigt så anser jag att det finns alldeles för många arbetarfientliga och fascistiska partier.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.
En av Alliansens första åtgärder när de kom till makten vid den första valsegern var att lägga ner Arbetsmiljöinstitutet. Så gick man tillväga när internationellt välkänd arbetsmiljöforskning soåades bort.