Varför inte a-kassa efter 65?
Om man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
A-kassan. Man ska minska bemanningen på mitt företag och jag fick erbjudande om att gå hem med lön under ett års tid. De säger att jag ska gå till Arbetsförmedlingen min första arbetslösa dag. Det är en söndag. Ska jag gå dit på fredagen eller kan jag komma på måndagen?
Sedan undrar jag om jag har blivit lurad. Jag har läst att jag måste uppfylla arbetsvillkoret för att ha rätt till a-kassa. Jag kommer ju inte att ha jobbat! Eller jämställs det som att jag har jobbat då jag får lön som vanligt? Får jag ingen eller lägsta a-kassa så rasar hela mitt liv. Vad gäller?
Svar: För att ha rätt till arbetslöshetsersättning ska du bland annat uppfylla ett arbetsvillkor. Detta innebär att du ska ha förvärvsarbetat på visst sätt före det att du blir arbetslös. Som tid med förvärvsarbete räknas även om du – som i ditt fall – på grund av att anställningen upphör får avgångsvederlag eller ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön. Du ska anmäla och skriva in dig hos Arbetsförmedlingen så tidigt som möjligt, första arbetslösa vardagen räcker. Inget hindrar att du gör det innan anställningen upphör. Du ska även anmäla dig och vara aktivt arbetssökande för att skydda din sjukpenninggrundande inkomst.
Henric Ask
Jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.