”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

LO förhandlar trygghet

LO vill förhandla om inhyrning

LO begär nu förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet på arbetsmarknaden. Facken vill begränsa inhyrning och visstid och få mer kompetensutveckling. I gengäld kan det bli diskussioner om sist in först ut.

Veli-Pekka Säikkälä.

För ett par år sedan förhandlade fackförbunden IF Metall och Handels med sina arbetsgivare om anställningstrygghet. Samtalen var kontroversiella bland många medlemmar och klubbar, inte minst för att det fanns en oro att de skulle leda till försämrade turordningsregler vid uppsägning.

Det hela lades på is när avtalsrörelsen drog igång. Nu när det finns mer tid vill hela LO sätta igång med nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

I förhandlingarna vill facken se bättre kompetensutveckling och omställning, samt begränsa inhyrning, visstid och deltider (se artikel här nedan). Bakgrunden är snabb teknikutveckling som gör att behovet av fortbildning av anställda växer. Samtidigt blir de otrygga anställningarna fler.

– Vi har bekymmer på arbetsmarknaden, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I gengäld kan det bli diskussioner om till exempel turordningsreglerna.

– Om det är arbetsgivarnas krav måste vi ta ett prat om det. Vi måste sätta oss ner och se hur våra medlemmar får trygghet, och arbetsgivarna den arbetskraft de behöver.

Hur tror ni medlemmarna reagerar på att ni diskuterar turordning?

– Det finns alltid en viss oro, man vet vad man har men inte vad man får. Arbetsgivarna kommer att komma med ett antal krav. Det är viktigt att syna dem.

Han säger också att principen om sist in först ut förlorar sin kraft om anställda inte får kompetensutveckling i jobbet. Principen gäller bara om man har tillräckliga kvalifikationer för jobbet.

– Det är många som tappar det.

En anledning att förhandla är att facket inte vill att politikerna ska lägga sig i. Om förhandlingarna lyckas kan det kräva ändringar i Lagen om anställningsskydd, men först efter att parterna kommit överens, säger Veli-Pekka Säikkälä. Det kommer också att behövas insatser från staten när det gäller kompetensutveckling och omställning.

Några av de mest intensiva debatterna under IF Metalls kongress i våras rörde just bemanningsföretag och visstid. Flera motioner handlade om att införa begränsningar, till och med förbud. Förbundsstyrelsens standardsvar var att facket ville inleda förhandlingar med arbetsgivarna om omställning och anställningstrygghet. Det är det initiativet som nu tagits.

Förhandlingarna går tillbaka till LO-samordningen och LO:s långsiktiga mål att se över tryggheten på arbetsmarknaden.

Nästa steg är att Svenskt Näringsliv ska svara på förhandlingsframställan. Veli-Pekka Säikkälä hoppas att förhandlingar kan komma igång före jul. Själva förhandlingarna tror han bara behöver ta några månader, men sedan kan det ta längre tid om det behövs ny lagstiftning.

LO-fackens viktigaste frågor

Kompetensutveckling

Detta har seglat upp som en av IF Metalls viktigaste frågor i takt med den snabba teknikutvecklingen. Veli-Pekka Säikkälä säger att det är en trygghetsfråga för att människor ska få behålla sina anställningar.

– Det är alldeles för dåligt nu, och ännu sämre ser vi att det är för visstidare. Man ska jobba från 20 till 65, kanske längre, då är det viktigt att uppgradera sina kunskaper.

Han säger att facket vill få igång ett lärande på jobbet, och att det för det kan behövas stödstrukturer, kanske med statlig inblandning. I dag, menar han, är det för svårt för vuxna att studera och byta bana. Ute på företagen finns det sällan tid för kompetensutveckling när tiderna är goda, medan det inte finns pengar när det går dåligt. Samtidigt har många företag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

– Det borde vara ett gemensamt intresse för parterna.

Omställning

Det är för billigt att säga upp äldre arbetstagare, anser Veli-Pekka Säikkälä.

– Det borde vara skillnad på att säga upp någon som jobbat länge, och någon som är ny.

Om man dessutom satsat på kompetensutveckling för någon som jobbat många år så är chansen större att man vill ha personen kvar, tror han.

Dessutom vore det bra om det fanns ett system för fortbildning under dåliga tider, så att färre behövde sägas upp – som i Tyskland under finanskrisen.

Facken tycker också att tiden som en person är skyldig att jobba efter att hen blivit uppsagd borde kortas. I dag kan en uppsägningstid vara upp till sex månader. Om någon blir uppsagd på grund av arbetsbrist är personen skyldig att jobba den tiden.

– Det bästa vore att individen fick ge sig av och hamna i omställning direkt, så man kan få ett nytt jobb.

Begränsad inhyrning

Människor går som inhyrda på företag år efter år – ett tecken på att bemanning inte längre bara används vid toppar, anser IF Metall, som vill ändra på reglerna.

– Efter en tid bör man få en förfrågan att börja jobba hos arbetsgivaren som hyr in en, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom skulle man vilja att det rörde sig om ungefär samma bestämmelser som när det gäller visstid, där man ska få erbjudande om fast jobb efter ett eller två år.

Staplade visstider

Visstid används slentrianmässigt, anser facket, och ibland staplas visstider på varandra under lång tid. Veli-Pekka Säikkälä säger att problemen är värre i tjänstesektorn än i industrin. Värst tycker han tendensen med så kallade sms-anställningar är.

– Daglöneri, sånt som man förknippar med amerikanska hamnar på trettiotalet.

Deltid och hyvling

Situationer där folk som vill jobba heltid inte får det, eller där anställda får sin arbetstid sänkt, ”hyvlad”, är inte så vanliga inom industrin, men det är en stor fråga för flera andra LO-förbund som Handels och Kommunal.

 


aj@da.se

7Kommentarer

SWN:

LAS ska stärkas – inte försämras! Vi som arbetar ute i verkligheten och förhandlar med företag, vet att teknikutvecklingen går snabbt, och så har den gjort under många år! Men när vi får höra att en medlem inte hänger med i utvecklingen och arbetsgivaren vill säga upp personen, så kan man inte i de flesta fall inte visa att man gett någon kompetensutveckling under många, många år.
Det är där vi ska börja! Har man inte fått kompetensutveckling så är man inte uppsägningsbar. Det ska inte vara så att man slänger ut anställda hur som helst.
Karl-Petter och Veli-Pekka gör inget utan att ha stöd från ”den gamle svetsaren”, varför ska en arbetare rösta på S om man är över 50 år om LAS försämras? Ska man överhuvudtaget vara med i facket? LAS är trots dess svagheter en viktig anledning till att vara med i facket.
Först fick vår motpart ett 3-års avtal i stort sett gratis och nu kommer det här erbjudandet från LO med flera. Vad har ”den gamla svetsaren” mer i bakfickan?

Dan Andersson Åmål:

Frågan är ska vi belöna missbruket med uthyrning och taskiga anställningsformer, med att försämra LAS. Svenskt Näringsliv representerar storföretagen. Syftet med att angripa anställningstryggheten är att man inte vill betala för att ändra på turordningen vid uppsägning!

stevO:

Varför ska man blanda in bemanningsanställdas villkor med att offra villkor för dom fastanställda?
Vill man göra förändringar för bemanningsanställda, gör det då i deras egna kollektivavtal.

En mycket arg avd.ordförande i Pappers:

Tiden är ur led
Våra fackliga företrädare låter som svensktnäringsliv eller moderaternas ungdomsförbund. SKÄMS PÅ ER!!! LAS ska förbättras inte försämras.

Ytterligare en arg avd.ordförande i Pappers:

Sälj inte ut vårt enda påtryckningsmedel vid en eventuell övertalighet.
Vår avdelning hade en otrolig hjälp att få fram pengar till tex pensionslösningar enbart pga LAS.
Tänk er för före ni som förhandlar efteråt är det för sent.

André B:

Det är aldrig någon som tänker på de inhyrdas villkor. Livet som inhyrd är oerhört påfrestande, ska ni nu göra det ännu värre för era medlemmar? Helt ärligt så skulle IF Metall få extrema ekonomiska problem om de inhyrda faktiskt valde att ställa sig utanför facken. Det är liksom heller inte speciellt otänkbart att många kommer göra det isåfall även. Kanske kommer någon av de inhyrda få ett arbete på något av kundföretagen. VAD I HELA FRIDENS NAMN FÅR ER ATT TRO ATT DE DÅ SKULLE VILJA GÅ MED I FACKET? Det som de bemötts av facken tidigare är ju förakt, missgynnande, totalt utförsäljande av villkor, löner och avtal. Det finns inte en chans i världen att ni kommer få dem som medlemmar i framtiden. Ni skjuter er själva i foten. Organisationsgraden kommer sjunka ordentligt, och ni försvagar er själva helt och hållet. Det är inget hittepå, utan ren fakta. Jag har själv sett det ske på företag. Det som ni gör nu är att splittra arbetstagarna helt i två läger.

Under tiden som det är möjligt att hyra in personal, då måste de ges samma möjligheter och rättigheter. Vad man gör nu är att skapa c-laget på arbetsmarknaden, och totalt rycker bort mattan under fötterna på dem. Det är totalt ovärdigt ett fackförbund att göra så åt sina egna medlemmar.

Dan Andersson Åmål:

Givetvis ska inte bemanningsanställdas villkor försämras. Gör vi det är snart alla anställda på bemanningsföretag. Storföretagen ser allt i kronor och ören. Kan de försämra våra villkor och dela ut till aktieägarna, så kommer de att göra det.
Ge fan i att tafsa på LAS

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Svenskt Näringsliv: Bra få igång en diskussion

Kompetens borde vara viktigare än anställningstid vid uppsägningar, tycker Svenskt Näringsliv, som gärna diskuterar Las med facket.

1
 

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Så skyddar du dig mot asbest

Det finns regler för hur asbestsanering ska gå till och vilka skydd som krävs. Dagens Arbete visar hur det ska se ut – och hur det ofta ser ut i stället.

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor och konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Här har asbestlarmet gått

Här är en lista över förskolor och skolor där asbestslarv upptäckts. Ofta är det föräldrarna själva som slår larm. Mörkertalet befaras vara stort.

Ladda ner senaste DA här!

Du har väl inte missat att Dagens Arbete också finns som e-tidning, som man bläddrar i på sin mobil eller surfplatta. Nr 6 finns ute i appen nu.

Parterna kritiserar stoppad högskolebehörighet

Riksdagen kommer i nästa vecka att fälla regeringens förslag om att ge högskolebehörighet till yrkesprogrammen på gymnasiet. Både fack och arbetsgivare är djupt besvikna, eftersom utbildningarna har tappat i popularitet. "Vi tycker regeringens förslag är bra", säger Fredrik Gunnarsson på Industriarbetsgivarna.

3

Holmen varslar 150 på Iggesund

Iggesund Paperboard varslar 150 personer om uppsägning. Företaget motiverar beslutet med att man vill vässa konkurrenskraften. För de anställda kom beskedet som en överraskning - och när DA besökte bruket tidigare i år var tongångarna helt annorlunda. Då handlade det om god orderingång och svårigheterna att hitta folk.

1

Södra vill slå sig in på trähusmarknaden

Industrikoncernen Södra satsar rejält på trähusmarknaden. Om ett år ska en ny linje för korslimmat trä vara klar. Bakom ligger ett stort behov av nya bostäder och klimatskäl.

Emma Davidsson testar nödduschen vid ”Ättikan” – där en gång Perstorpsättikan tillverkades. Halva dagen sitter processoperatörerna i kontrollrummet, andra halvan är de ute i tillverkningen. Foto: David Lundmark

Regeln som räddat Perstorp

Sätter stoppPå kemifabriken Perstorp måste alla lyda samma påbud: det är ditt ansvar att larma om något farligt är på väg att hända. "Det har räddat oss flera gånger", säger huvudskyddsombudet Torgny Ströbeck.

Nu blir tvätteriet forskningsprojekt

På Berendsen i Ockelbo ska arbetsrotationen bli ännu bättre. Det ska ett nytt forskningssamarbete mellan tvätteriet och Högskolan i Gävle se till.

Hoten ökar mot fackligt aktiva

Det blir allt svårare att jobba fackligt i världen, enligt världsfacket ITUC. Ju högre siffra desto större fara. Hoten och våldet ökar – i Colombia mördades 19 stycken fackligt aktiva under fjolåret.

Strejkrätten

Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

Fack och arbetsgivare har nu enats och föreslår i dag att det inte längre ska vara tillåtet att ta till stridsåtgärder om syftet inte är att få till ett kollektivavtal. Parterna vill lösa det genom att ändra i medbestämmandelagen.

10

Hamnkonflikten – därför rör den dig

Konflikten i Sveriges största containerhamn handlade om arbetsvillkoren för Göteborgs hamnarbetare. Men också om strejkrätten. DA:s Harald Gatu reder ut.

2

Strindbergs favoritpapper snart slut

August Strindberg skrev manus på deras papper, Cornelis Vreeswijk författade sina texter på det. Men efter 300 år har ägaren beslutat att lägga ner Lessebo handpappersbruk efter sommaren. Kommunen försöker nu hitta sätt att rädda verksamheten.

DA:s turistguide i Industrieuropa

IndustrisemesterVad sägs om en annorlunda utlandsresa i sommar? Vi har vaskat fram 13 guldklimpar ur Europas rika industriella kulturarv.

Robert Berkovic var en av 75 grafiker som fick behålla jobbet när Sörmlands Grafiska räddades efter konkursen. Foto: David Lundmark

Räddad av konkursen

HoppfulltNär tryckerimomsbubblan sprack gick Sörmlands Grafiska i konkurs. Men företaget räddades av en ovanlig köpare, som dessutom anser att den svenska branschen är lönsam. På tryckeriets golv känns framtiden ljusare än på länge.

”Tullarna drabbar även USA”

Analys”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

1

Bläddra i DA:s digitala arkiv!

e-DAFör att få ut mesta möjliga av DA:s digitala magasin rekommenderar vi att du laddar ner appen i din telefon eller surfplatta. Men även här kan du hitta alla upplagor, söka i arkivet och skicka artiklar till en vän.

Val 2018 | Pensionen

”Många orkar inte arbeta längre än till 63”

DEBATT”Vi vill att pensionsåldern ska vara flexibel och utgå från vad varje person orkar”, skriver förbundsordföranden för IF Metall, GS och Pappers i ett gemensamt debattinlägg. 

1

När började du jobba?

DEN GLÖMDA FRÅGANPensions­åldern ska höjas, lika mycket för alla. Men få ställer frågan när du började att jobba. Många industriarbetare har gått direkt från grundskolan ut i arbetslivet – upp till tio år tidigare än tjänstemännen.

4

Pensionsåldern är en klassfråga

LEDAREMånga industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

2
Illustration: Jens Magnusson

Måste chefen ta hänsyn till att jag har barn?

Fråga DAMin arbetsgivare säger att det inte finns någon diskrimineringslag och vill inte ta hänsyn till barn och familj när det gäller arbetstider. Vilka regler är det som gäller egentligen?

Foto: David Lundmark

Toaborstarna som når lite längre

ÖgonblicketKlockan är 13.42 på Kron i Vinslöv

Industriarbetare säljer semester för 20 000 kronor

ArbetstidAtlas Copco i Tierp går för fullt och för att klara orderingången erbjuder man 20 000 kronor till dem som avstår sin femte semestervecka och flyttar den fjärde. En stor del av de 200 CNC-operatörerna har nappat på erbjudandet.

Pappers Kongress

Klubbat: Storsatsning på unga

Född 1990 eller senare? Då bjuds du snart in till ett tre dagar långt party i Stockholm, för härmed ingår du i Pappers  största ungdomssatsning någonsin.

Jämn kamp om vice ordförandeposten

Ny förbundsstyrelseMatts Jutterström blir kvar som förbundsordförande för Pappers. Efter en jämn kamp om posten till förste vice ordförande sitter även Mikael Lilja kvar.

1

Pappers ska utreda digitalt medlemskap

Förbundsårsmötet gick emot förbundsledningen och sade ja till att Pappers snarast ska se över möjligheten till digital inträdesansökan. Det blev dock nej till att ändra ob-ersättningen.

Inträdesjobben är inte lösningen

KrönikaDet är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

”Ni är en förebild för hela LO”

CitatetLO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson berömmer från scenen pappers organisationsförmåga.

”Man blir lite rörd… Det känns stort och förtroendefullt.”

CitatetMatts Jutterströms första ord efter att han blev omvald för till förbundsordförande för Pappers imorse.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.