Industriarbetarnas tidning

LO vill förhandla om inhyrning

6 november, 2017

Skrivet av

LO begär nu förhandlingar med Svenskt Näringsliv om trygghet på arbetsmarknaden. Facken vill begränsa inhyrning och visstid och få mer kompetensutveckling. I gengäld kan det bli diskussioner om sist in först ut.

Veli-Pekka Säikkälä.

För ett par år sedan förhandlade fackförbunden IF Metall och Handels med sina arbetsgivare om anställningstrygghet. Samtalen var kontroversiella bland många medlemmar och klubbar, inte minst för att det fanns en oro att de skulle leda till försämrade turordningsregler vid uppsägning.

Det hela lades på is när avtalsrörelsen drog igång. Nu när det finns mer tid vill hela LO sätta igång med nya förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

I förhandlingarna vill facken se bättre kompetensutveckling och omställning, samt begränsa inhyrning, visstid och deltider (se artikel här nedan). Bakgrunden är snabb teknikutveckling som gör att behovet av fortbildning av anställda växer. Samtidigt blir de otrygga anställningarna fler.

– Vi har bekymmer på arbetsmarknaden, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I gengäld kan det bli diskussioner om till exempel turordningsreglerna.

– Om det är arbetsgivarnas krav måste vi ta ett prat om det. Vi måste sätta oss ner och se hur våra medlemmar får trygghet, och arbetsgivarna den arbetskraft de behöver.

Hur tror ni medlemmarna reagerar på att ni diskuterar turordning?

– Det finns alltid en viss oro, man vet vad man har men inte vad man får. Arbetsgivarna kommer att komma med ett antal krav. Det är viktigt att syna dem.

Han säger också att principen om sist in först ut förlorar sin kraft om anställda inte får kompetensutveckling i jobbet. Principen gäller bara om man har tillräckliga kvalifikationer för jobbet.

– Det är många som tappar det.

En anledning att förhandla är att facket inte vill att politikerna ska lägga sig i. Om förhandlingarna lyckas kan det kräva ändringar i Lagen om anställningsskydd, men först efter att parterna kommit överens, säger Veli-Pekka Säikkälä. Det kommer också att behövas insatser från staten när det gäller kompetensutveckling och omställning.

Några av de mest intensiva debatterna under IF Metalls kongress i våras rörde just bemanningsföretag och visstid. Flera motioner handlade om att införa begränsningar, till och med förbud. Förbundsstyrelsens standardsvar var att facket ville inleda förhandlingar med arbetsgivarna om omställning och anställningstrygghet. Det är det initiativet som nu tagits.

Förhandlingarna går tillbaka till LO-samordningen och LO:s långsiktiga mål att se över tryggheten på arbetsmarknaden.

Nästa steg är att Svenskt Näringsliv ska svara på förhandlingsframställan. Veli-Pekka Säikkälä hoppas att förhandlingar kan komma igång före jul. Själva förhandlingarna tror han bara behöver ta några månader, men sedan kan det ta längre tid om det behövs ny lagstiftning.

LO-fackens viktigaste frågor

Kompetensutveckling

Detta har seglat upp som en av IF Metalls viktigaste frågor i takt med den snabba teknikutvecklingen. Veli-Pekka Säikkälä säger att det är en trygghetsfråga för att människor ska få behålla sina anställningar.

– Det är alldeles för dåligt nu, och ännu sämre ser vi att det är för visstidare. Man ska jobba från 20 till 65, kanske längre, då är det viktigt att uppgradera sina kunskaper.

Han säger att facket vill få igång ett lärande på jobbet, och att det för det kan behövas stödstrukturer, kanske med statlig inblandning. I dag, menar han, är det för svårt för vuxna att studera och byta bana. Ute på företagen finns det sällan tid för kompetensutveckling när tiderna är goda, medan det inte finns pengar när det går dåligt. Samtidigt har många företag svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

– Det borde vara ett gemensamt intresse för parterna.

Omställning

Det är för billigt att säga upp äldre arbetstagare, anser Veli-Pekka Säikkälä.

– Det borde vara skillnad på att säga upp någon som jobbat länge, och någon som är ny.

Om man dessutom satsat på kompetensutveckling för någon som jobbat många år så är chansen större att man vill ha personen kvar, tror han.

Dessutom vore det bra om det fanns ett system för fortbildning under dåliga tider, så att färre behövde sägas upp – som i Tyskland under finanskrisen.

Facken tycker också att tiden som en person är skyldig att jobba efter att hen blivit uppsagd borde kortas. I dag kan en uppsägningstid vara upp till sex månader. Om någon blir uppsagd på grund av arbetsbrist är personen skyldig att jobba den tiden.

– Det bästa vore att individen fick ge sig av och hamna i omställning direkt, så man kan få ett nytt jobb.

Begränsad inhyrning

Människor går som inhyrda på företag år efter år – ett tecken på att bemanning inte längre bara används vid toppar, anser IF Metall, som vill ändra på reglerna.

– Efter en tid bör man få en förfrågan att börja jobba hos arbetsgivaren som hyr in en, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom skulle man vilja att det rörde sig om ungefär samma bestämmelser som när det gäller visstid, där man ska få erbjudande om fast jobb efter ett eller två år.

Staplade visstider

Visstid används slentrianmässigt, anser facket, och ibland staplas visstider på varandra under lång tid. Veli-Pekka Säikkälä säger att problemen är värre i tjänstesektorn än i industrin. Värst tycker han tendensen med så kallade sms-anställningar är.

– Daglöneri, sånt som man förknippar med amerikanska hamnar på trettiotalet.

Deltid och hyvling

Situationer där folk som vill jobba heltid inte får det, eller där anställda får sin arbetstid sänkt, ”hyvlad”, är inte så vanliga inom industrin, men det är en stor fråga för flera andra LO-förbund som Handels och Kommunal.

 

7 kommentarer till “LO vill förhandla om inhyrning

 • LAS ska stärkas – inte försämras! Vi som arbetar ute i verkligheten och förhandlar med företag, vet att teknikutvecklingen går snabbt, och så har den gjort under många år! Men när vi får höra att en medlem inte hänger med i utvecklingen och arbetsgivaren vill säga upp personen, så kan man inte i de flesta fall inte visa att man gett någon kompetensutveckling under många, många år.
  Det är där vi ska börja! Har man inte fått kompetensutveckling så är man inte uppsägningsbar. Det ska inte vara så att man slänger ut anställda hur som helst.
  Karl-Petter och Veli-Pekka gör inget utan att ha stöd från ”den gamle svetsaren”, varför ska en arbetare rösta på S om man är över 50 år om LAS försämras? Ska man överhuvudtaget vara med i facket? LAS är trots dess svagheter en viktig anledning till att vara med i facket.
  Först fick vår motpart ett 3-års avtal i stort sett gratis och nu kommer det här erbjudandet från LO med flera. Vad har ”den gamla svetsaren” mer i bakfickan?

 • Frågan är ska vi belöna missbruket med uthyrning och taskiga anställningsformer, med att försämra LAS. Svenskt Näringsliv representerar storföretagen. Syftet med att angripa anställningstryggheten är att man inte vill betala för att ändra på turordningen vid uppsägning!

 • Varför ska man blanda in bemanningsanställdas villkor med att offra villkor för dom fastanställda?
  Vill man göra förändringar för bemanningsanställda, gör det då i deras egna kollektivavtal.

 • Tiden är ur led
  Våra fackliga företrädare låter som svensktnäringsliv eller moderaternas ungdomsförbund. SKÄMS PÅ ER!!! LAS ska förbättras inte försämras.

 • Sälj inte ut vårt enda påtryckningsmedel vid en eventuell övertalighet.
  Vår avdelning hade en otrolig hjälp att få fram pengar till tex pensionslösningar enbart pga LAS.
  Tänk er för före ni som förhandlar efteråt är det för sent.

 • Det är aldrig någon som tänker på de inhyrdas villkor. Livet som inhyrd är oerhört påfrestande, ska ni nu göra det ännu värre för era medlemmar? Helt ärligt så skulle IF Metall få extrema ekonomiska problem om de inhyrda faktiskt valde att ställa sig utanför facken. Det är liksom heller inte speciellt otänkbart att många kommer göra det isåfall även. Kanske kommer någon av de inhyrda få ett arbete på något av kundföretagen. VAD I HELA FRIDENS NAMN FÅR ER ATT TRO ATT DE DÅ SKULLE VILJA GÅ MED I FACKET? Det som de bemötts av facken tidigare är ju förakt, missgynnande, totalt utförsäljande av villkor, löner och avtal. Det finns inte en chans i världen att ni kommer få dem som medlemmar i framtiden. Ni skjuter er själva i foten. Organisationsgraden kommer sjunka ordentligt, och ni försvagar er själva helt och hållet. Det är inget hittepå, utan ren fakta. Jag har själv sett det ske på företag. Det som ni gör nu är att splittra arbetstagarna helt i två läger.

  Under tiden som det är möjligt att hyra in personal, då måste de ges samma möjligheter och rättigheter. Vad man gör nu är att skapa c-laget på arbetsmarknaden, och totalt rycker bort mattan under fötterna på dem. Det är totalt ovärdigt ett fackförbund att göra så åt sina egna medlemmar.

 • Givetvis ska inte bemanningsanställdas villkor försämras. Gör vi det är snart alla anställda på bemanningsföretag. Storföretagen ser allt i kronor och ören. Kan de försämra våra villkor och dela ut till aktieägarna, så kommer de att göra det.
  Ge fan i att tafsa på LAS

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Vi måste få slut på o­tryggheten

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.