Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivaren vill övertyga GS om etableringsjobb

13 december, 2017

Skrivet av

Industriarbetsgivarna gör ett nytt försök att få med GS på förslaget om etableringsanställningar och har begärt förhandlingar.

– Självklart ställer vi upp på det, men vår inställning har inte förändrats, svarar GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Bristen på arbetskraft är kännbar inom stora delar av industrin. Även sågverksindustrin ser kompetensförsörjningen som en stor utmaning. Därför ställde sig Industriarbetsgivarna bakom den principöverenskommelse om etableringsanställningar som LO-förbunden och Svenskt Näringsliv nu har inlett samtal med regeringen om.

Men GS-facket valde att stå utanför, och därmed kommer inte heller deras motparter att kunna använda sig av etableringsanställningarna om de blir verklighet.

Industriarbetsgivarna har begärt nya förhandlingar med GS, där man även vill diskutera yrkesintroduktionsavtalet, praktikarbete och gymnasielärlingsanställningar. GS har tackat ja.

– Självklart ställer vi upp på en förhandlingsbegäran. Så fungerar den svenska modellen, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS vill gärna se fortsatta satsningar på de lösningar som redan finns för att försörja industrin med arbetskraft. Snabbspår, validering och yrkesintroduktion till exempel. Men förslaget om etableringsanställningar innehöll enligt GS för dålig koppling till utbildningsinsatser, och därför klev förbundet av förhandlingarna.

– Det finns ingenting på bordet just nu som har förändrat vår inställning där, säger Per-Olof Sjöö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Etableringsjobb skyddar din lön”

”Etableringsjobb skyddar din lön”

”Avtalet om etableringsjobb kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda löner och villkor. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som de borgerliga partierna vill ha, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. 

Marie Nilsson välkomnar nya jobbformen

Marie Nilsson välkomnar nya jobbformen

IF Metalls ordförande Marie Nilsson välkomnar de nya etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa. Staten betalar hälften, de kan komma igång under andra halvan nästa år. ”Vi hade som krav att vi måste nå upp till en skälig nivå på lön, och arbetsgivaren har fått ett enkelt system”, säger Marie Nilsson.

”Etablerings­jobb gynnar oss alla”

”Etablerings­jobb gynnar oss alla”

”Nu har vi högkonjunktur och arbetslösheten bland inrikes födda är låg. Då är det ett bra läge för etableringsjobb, skriver IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

GS lämnar samtal om etableringsjobb

GS lämnar samtal om etableringsjobb

GS-facket och fyra andra förbund ställer sig utanför LO:s regeringssamtal om etableringsjobb för nyanlända. ”Vi har redan fungerande lösningar på plats”, förklarar ordförande Per-Olof Sjöö.

De pluggar svenska  på jobbet

De pluggar svenska på jobbet

Obos husfabriker ville anställa ­nyanlända men orkade inte vänta på att de skulle lära sig ­svenska. Så de tog in en egen lärare. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Skräddarsydd för jobb på bruket

Skräddarsydd för jobb på bruket

Unga processoperatörer är hett eftertraktade i pappersindustrin. Ett specialutformat gymnasieprogram kortar internutbildningen – men att komma in i laget är fortfarande viktigast.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Så får du betalt för att plugga

Så får du betalt för att plugga

Trött på jobbet eller sugen på att utvecklas? Från den 1 oktober finns möjlighet att söka det nya omställningsstudiestödet. Men skynda dig, pengarna kan ta slut.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.