Industriarbetsgivarna gör ett nytt försök att få med GS på förslaget om etableringsanställningar och har begärt förhandlingar.
– Självklart ställer vi upp på det, men vår inställning har inte förändrats, svarar GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Bristen på arbetskraft är kännbar inom stora delar av industrin. Även sågverksindustrin ser kompetensförsörjningen som en stor utmaning. Därför ställde sig Industriarbetsgivarna bakom den principöverenskommelse om etableringsanställningar som LO-förbunden och Svenskt Näringsliv nu har inlett samtal med regeringen om.
Men GS-facket valde att stå utanför, och därmed kommer inte heller deras motparter att kunna använda sig av etableringsanställningarna om de blir verklighet.
Industriarbetsgivarna har begärt nya förhandlingar med GS, där man även vill diskutera yrkesintroduktionsavtalet, praktikarbete och gymnasielärlingsanställningar. GS har tackat ja.
– Självklart ställer vi upp på en förhandlingsbegäran. Så fungerar den svenska modellen, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
GS vill gärna se fortsatta satsningar på de lösningar som redan finns för att försörja industrin med arbetskraft. Snabbspår, validering och yrkesintroduktion till exempel. Men förslaget om etableringsanställningar innehöll enligt GS för dålig koppling till utbildningsinsatser, och därför klev förbundet av förhandlingarna.
– Det finns ingenting på bordet just nu som har förändrat vår inställning där, säger Per-Olof Sjöö.