Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Visst – jag är en tönt”

18 december, 2017

Skrivet av Carl Linnaeus

Carl Linnaeus är musikjournalist, författare och förläggare.

Krönika DA:s Carl Linnaeus om att vara nörd. Eller att vara uppslukad av ett specialintresse.

Ordet nörd är inte längre enbart synonymt med tönt. I dag har det en mer positiv klang. Men visst är jag en tönt. En kalenderbitare.

Vid flera tillfällen har jag hjälpt gamla hårdrocksmusiker att minnas händelser många decennier bak i tiden. Jag har fyllt på deras minnesbanker med information om vad de själva har varit med om.

I bästa fall kommer erinringarna krypande tillbaka till dem och nya intressanta citat börjar rulla fram. I sämsta fall skrockar artisten och påpekar att han eller hon borde intervjua mig om sin karriär i stället för tvärtom. Vem kan klandra dem? Själv minns jag inte vad jag åt till frukost.

Likväl. Jag bara måste få veta saker som om trummisen Barry Graham Purkis gjorde ett eller två gig med Iron Maiden under början av 1978.

I november slog Sweden Rock Festival på stora trumman och utannonserade nämnda band som ett av nästa års dragplåster. Det är ingen liten bokning. Iron Maiden är stora. Kolossala. Det är ett fängslande band med en fängslande historia – en historia vars ursprung länge varit höljd i dunkel.

Under början av 2000-talet släpptes en reviderad utgåva av gruppens officiella biografi. I kapitlen om åren som ledde fram till 1980 års självbetitlade debutalbum kryllar här av faktafel. Gängets obestridliga ledare Steve Harris har – om man ska uttrycka sig snällt – ett selektivt minne.

Under hösten har jag fått kontakt med övriga, bortglömda, medlemmar som utgjorde gruppens laguppställning mellan sommaren 1977 och våren 1978. Tillsammans har de kastat ett helt nytt ljus över de myrsteg som en av hårdrockens giganter tog en gång i tiden.

Det är det här som jag lever för – nonsens. Petitesser. Åtminstone sett ur ett större perspektiv. Riktiga journalister gräver bland skattefusk och maktmissbruk. Nördar som jag går i gång på att luska fram att Iron Maidens elementära karriärdrag regisserades av någon som inte hette Steve Harris.

Därför är jag en nörd. En tönt. Lyckligtvis finns det forum även för oss med specialintressen. Till sommaren skrålar jag med i The number of the beast på festivalfältet i Blekinge.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hondon blev min biljett till världen

Hondon blev min biljett till världen

Man kan prata om nitar och långt hår, men egentligen handlar all rock’n’roll bara om en sak, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

Även hårdrockare tappar sitt svall

Carl Linnaeus: Tack vare Lars är det inte längre fult att åldras som hårdrockare.

Varje samtal kan vara det sista

Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.

Jag blir ledsen när mystiken är borta

När tuffa rockband går från gåtfull image till spel på en ostgitarr, skriver Carl Linnaeus.

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

Konserten var som ett väckelsemöte

Krönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

”Äntligen slipper jag verka dryg”

”Solglasögon fyller en viktig funktion för oss inåtvända individer.” Carl Linnaeus tackar våren för att han kan ta fram solglasögonen utan att verka dryg.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.