Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”IF Metall måste försvara strejkrätten”

30 januari, 2018

Debatt Strejkrätten är fackföreningens viktigaste vapen. IF Metalls förbundsstyrelse måste därför uttala sig mot Ylva Johannssons utredning om att begränsa konflikträtten”, skriver IF Metalls avdelning 4, Södra Västerbotten i ett uttalande.

Stridsåtgärdsutredningen som regeringen tillsatte i somras som en direkt följd av Hamnkonflikten ska vara färdig 31 maj 2018. Det är oroande att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, beställaren av utredningen, redan tagit ställning och uttalat att en lagstadgad inskränkning av strejkrätten kan vara nödvändig.

Enligt tidningsuppgifter har 12 av LO:s 14 medlemsförbund uttalat sig negativt till förslaget. Det är endast IF Metall som har uttalat sig positivt till Ylva Johansson utredning om konflikträtten.

Strejkrätten har alltid varit en viktig princip för arbetarrörelsen. Tidigare försök till inskränkningar har tillbakavisats. När Mona Sahlin fick regeringen Carlssons uppdrag att försöka baxa igenom ett strejkförbud under krisen i början av 1990-talet gjorde fackföreningsrörelsen högljudd revolt. 1998 föreslogs en viss begränsning av konflikträtten i den utredning som ledde fram till bildandet av Medlingsinstitutet. Den begränsningen tillbakavisades av den sittande S-regeringen. Alla försök och initiativ från arbetsgivarhåll och de borgerliga partierna om att begränsa strejkrätten har mötts av en enig fackföreningsrörelse.

Ända tills nu.

Arbetsrättsexperter och företrädare för TCO och flera LO-förbund, däribland Transport, varnar för att genomföra inskränkningar i strejkrätten med hänvisning till konflikten i Göteborgs hamn. Den svenska strejkrätten är grundlagsskyddad i regeringsformen. Att modifiera strejkrätten via annan lagstiftning skapar nya problem och risker.

Arbetsmarknadens parter har ansvaret för att hantera förhållandet på arbetsmarknaden. Strejkrätten är fackföreningens viktigaste vapen. Ge inte lagstiftarna möjlighet att inskränka fackens rätt och därmed ge arbetsgivarna ännu mer favörer.

Vi kräver att regeringen lägger ner utredningen om det innebär begränsningar i strejkrätten och att IF Metalls Förbundsstyrelse och avtalsråd uttalar sig mot en inskränkning av konflikträtten!

IF Metalls avdelning 4, Södra Västerbotten

Detta är ett uttalande som antogs av avdelning 4 Södra Västerbotten vid ett representantskapsmöte 24 jan 2018.

5 kommentarer till “IF Metall måste försvara strejkrätten

  • Metallstyrelsen i västerbotten sätter ned foten i en fråga, där IF Metall ledning inte inser allvaret!

  • Man undrar varför Ylva J är så tyst nu efter domen i AD. Snacka om noll koll! Pinsamt är bara förnamnet. Där kommer Sossarna tappa många inför valet!

  • Hamnarbetarna i göteborg har strejkat 8 tim. Deras arbetsgivare har lockoutat dom i 6 hela veckor och avskedat en mängd anställda.
    Miljontals människor går till jobbet av fri vilja i detta land. Det är nämligen inget slavsamhälle med tvångsarbete vi bor i.
    Det är hög tid att försöka vrida debatten 180 grader och begränsa de samhällsfarliga lockouterna i stället.
    Visst en ny lag behövs med det snaraste men en lag som begränsar arbetsgivarens lockouträtt. Det är hög tid för dom fackliga organisationerna att inse detta. Endera dagen kommer det att vara alldeles försent.

  • När ska IF Metall få monopoltänkandet ur huvudet? I framtiden kanske det inte just är LO som får kollektivavtal på en arbetsplats utan en ”gul” fackförening som är initierad och kontrollerad av arbetsköparen.

  • Roligt att du nämner detta Andreas då det är åt det hållet If metall går åt, dvs att det är just de som blir framtidens gula fackföreningar!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

”En skärpning är bara början”

”Facket möter i dag arbetsgivare som allt oftare utmanar skrivningarna i avtalen. Att i det läget försämra möjligheterna till det som är vår förutsättning för styrka i förhandlingarna – strejkrätten – är inte vad fackföreningsrörelsen behöver”, skriver Lars Wåhlstedt, förhandlingsombudsman på Pappers.

Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

Parterna överens: Tillåt bara strejk för kollektivavtal

Fack och arbetsgivare har nu enats och föreslår i dag att det inte längre ska vara tillåtet att ta till stridsåtgärder om syftet inte är att få till ett kollektivavtal. Parterna vill lösa det genom att ändra i medbestämmandelagen.

IF Metall välkomnar konfliktutedning

IF Metall välkomnar konfliktutedning

Många LO-förbund oroas över att strejkrätten ska inskränkas av regeringens pågående konfliktutredning. Men IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att debatten är snedvriden.

Rör inte strejkrätten

Rör inte strejkrätten

Den segdragna konflikten i Göteborgs hamn måste kunna lösas utan lagändring, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Riskabelt petande i konflikträtten”

”För den konspiratoriskt lagde är det lätt att dra slutsatsen att situationen i Göteborgs hamn blivit en bricka i ett helt annat spel”, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.