Molnen tröstar och skrämmer
Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Uppgörelsen kommer inte att leda till de förändringar som befaras, med hotet om ett nyval så nära. Och att diskutera las är tvärtom viktigt, så att lagen tillsammans med krav på omställning och höjd a-kassa faktiskt skyddar arbetarna. Det skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsorförande på Pappers i Hallstavik, i ett svar till Jan-Olov Carlssons debattinlägg om januariuppgörelsen.
Aleksandar Srndovic är avdelningsorförande på Pappers avd i Hallstavik.
Januariuppgörelsen i sig kommer inte leda till de förändringar som befaras, det är min övertygelse. Nu kommer arbetsrätten att sättas i omfattande och tidskrävande utredningar som kommer landa i något odramatiskt. Center och Liberalerna får något litet som de kommer att kunna blåsa upp. Att erkänna att de är lurade kommer de inte göra. Inte när ett nytt val blir så nära.
Och så en personlig erfarenhet när det kommer till lagen om anställningsskydd, las. Pappersbruket Hallstavik drabbades av neddragningar mellan 2008 och 2013 och 700 jobb försvann. I den sista processen begärde bolaget många undantag från turordningslistan.
Vi försvarade las och skickade frågan vidare till Arbetsdomstolen, med vad vi hoppades, hjälp från LO TCO-rättsskydd. Men redan första träffen med juristerna fick en vi kalldusch. Juristerna visade att princip allt trygghet som vi trodde att las ger är en illusion.
Målet avslutades sedan i förlikning eftersom ingen sida ville testa hur mycket inflytande las ger arbetstagarna – båda sidor var rädda att skapa prejudikat åt fel håll.
Våra medlemmar i dag ser las som en ost med många håll i. Vi vill se mer lagar som styr så att arbetsgivaren regelbundet måste utveckla sin personal och göra den attraktiv på arbetsmarknaden.
Lagar som ser till att förebygga anorektiska organisationer som sliter hård på folk och nästan omöjliggör personalutvecklingen. Lagar som gör att det är dyrt att säga upp någon som sköter sig på jobbet. Ju äldre man bli desto dyrare och mer insatskrävande.
Vi behöver ställa krav på höjd a-kassa så att alla som blir friställda får verkligen 80 procent av lönen, och en omställning som leder till nästa anställning. Vi ska inte vara rädda för att prata om förändringar i las!
Alexander vi ska inte vara blåögda. Sätter inte arbetarrörelsen press på politikerna, vem ska då göra det? Det räcker inte att sitta bakom stängda dörrar och försöka påverka partiledningen i socialdemokraterna. Våra ledare måste höras i de här frågorna. Så att vi medlemmar i facken känner att någon kämpar för oss.
Fackligt ledarskap är att agitera. Därför är det märkligt tyst. Socialdemokraterna har bakbundit sig i las-diskussionen och vill inte förorsaka en regeringskris. Agerar vi inte kommer vi ha en lagstiftning som försvagar oss för all framtid!