Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi ska inte vara rädda för att prata om las”

29 januari, 2019

Debatt Uppgörelsen kommer inte att leda till de förändringar som befaras, med hotet om ett nyval så nära. Och att diskutera las är tvärtom viktigt, så att lagen tillsammans med krav på omställning och höjd a-kassa faktiskt skyddar arbetarna. Det skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsorförande på Pappers i Hallstavik, i ett svar till Jan-Olov Carlssons debattinlägg om januariuppgörelsen.

Om skribenten

Aleksandar Srndovic är avdelningsorförande på Pappers avd i Hallstavik.

Januariuppgörelsen i sig kommer inte leda till de förändringar som befaras, det är min övertygelse. Nu kommer arbetsrätten att sättas i omfattande och tidskrävande utredningar som kommer landa i något odramatiskt. Center och Liberalerna får något litet som de kommer att kunna blåsa upp. Att erkänna att de är lurade kommer de inte göra. Inte när ett nytt val blir så nära.

Och så en personlig erfarenhet när det kommer till lagen om anställningsskydd, las. Pappersbruket  Hallstavik drabbades av neddragningar mellan 2008 och 2013 och 700 jobb försvann. I den sista processen begärde bolaget många undantag från turordningslistan.

Vi försvarade las och skickade frågan vidare till Arbetsdomstolen, med vad vi hoppades, hjälp från LO TCO-rättsskydd. Men redan första träffen med juristerna fick en vi kalldusch.  Juristerna visade att princip allt trygghet som vi trodde att las ger är en illusion.

Målet avslutades sedan i förlikning eftersom ingen sida ville testa hur mycket inflytande las ger arbetstagarna – båda sidor var rädda att skapa prejudikat åt fel håll.

Våra medlemmar i dag ser las som en ost med många håll i. Vi vill se mer lagar som styr så att arbetsgivaren regelbundet måste utveckla sin personal och göra den attraktiv på arbetsmarknaden.

Lagar som ser till att förebygga anorektiska organisationer som sliter hård på folk och nästan omöjliggör personalutvecklingen. Lagar som gör att det är dyrt att säga upp någon som sköter sig på jobbet. Ju äldre man bli desto dyrare och mer insatskrävande.

Vi behöver ställa krav på höjd a-kassa så att alla som blir friställda får verkligen 80 procent av lönen, och en omställning som leder till nästa anställning. Vi ska inte vara rädda för att prata om förändringar i las!

”Det minst onda är inte nog!”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

En kommentar till “Vi ska inte vara rädda för att prata om las

  • Alexander vi ska inte vara blåögda. Sätter inte arbetarrörelsen press på politikerna, vem ska då göra det? Det räcker inte att sitta bakom stängda dörrar och försöka påverka partiledningen i socialdemokraterna. Våra ledare måste höras i de här frågorna. Så att vi medlemmar i facken känner att någon kämpar för oss.
    Fackligt ledarskap är att agitera. Därför är det märkligt tyst. Socialdemokraterna har bakbundit sig i las-diskussionen och vill inte förorsaka en regeringskris. Agerar vi inte kommer vi ha en lagstiftning som försvagar oss för all framtid!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Låt bli att luckra upp las

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Er tystnad slår oss med häpnad”

Det hörs inte ett knyst från IF Metalls ledning, varken om att S genom januariavtalet säljer ut politiken, eller nu senast om turerna i förhandlingarna om las. Vi frågar oss varför, skriver flera tidigare förtroendevalda från IF Metall i Linköping.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

”Regeringens förslag om RSO missar målet”

Att kontrollera arbetsmiljön är en myndighetsuppgift och inte en uppgift för de regionala skyddsombuden, skriver Saila Quicklund (M).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.