Klä dig för ett friskare jordklot
Våra svällande garderober är en värre klimatbov än flyget. Aldrig förr har vi köpt så mycket – och slängt så mycket – kläder. Men du kan kombinera mode och klimat.
Industriarbetarnas tidning
6 februari, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Vi behöver er hjälp för att samla ihop vad vi alla kan göra, i stort och smått.
Mejla till Marie Edholm, me@da.se
… och var rädd om jorden. Dina muskler behöver varken proteinpulver eller extra kött för att växa. Och både hälsa och ekonomi mår bra av proteiner från växtriket ibland. Samtidigt gör du en riktigt stor insats för klimatet.
Summa: 109 gram protein
För andra året i rad minskar svenskarnas köttätande, främst av utländskt kött. 1,8 kilo mindre kött åt vi per person under 2018 års första tre kvartal jämfört med året innan. 2017 minskade förbrukningen med 2,2 kilo.
Absolut, och de flesta får i sig mer än de behöver eftersom nästan all mat innehåller protein.
Hur mycket är lagom?
Mellan 0,8 och 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt om dagen, beroende på hur fysiskt aktiv du är. 64 till 120 gram för den som väger 80 kilo.
Var finns vegetariska proteiner?
I nästan allt, men extra mycket i fullkornsprodukter, nötter, frön, bönor, ärtor och linser.
Köttprotein är väl bättre än vegoprotein?
På sätt och vis. Animaliskt protein innehåller alla aminosyror som vi behöver få i oss. Det gör även en varierad vegetarisk kost, men alla aminosyror finns inte i alla grönsaker.
Får man inte näringsbrist utan kött?
Den som även utesluter mjölkprodukter och ägg kan behöva tillskott av vitamin B12 och D.
minskar Sveriges klimatutsläpp med om vi byter ut hälften av
nötköttet mot bönor. Det motsvarar drygt fyra miljoner flygresor till Mallorca och tillbaka.
* Klimatutsläppen per person minskar med 910 kilo om nöt- och lammkött utesluts helt. Källa: Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers Tekniska Högskola. Publicerat i DN 30 november 2018.
Livsmedelsproduktionen står för en tredjedel av världens alla växthusgasutsläpp. Störst betydelse har markanvändningen, till exempel att skog omvandlas till jordbruksmark. Då försvinner naturens förmåga att ta upp koldioxid.
80 procent av all jordbruksmark används till djuruppfödning. Hit räknas även mark som används till att odla djurfoder. Minskad köttkonsumtion ger lägre klimatutsläpp då avskogning stoppas och färre köttdjur släpper ut metangas. Maten räcker också till fler människor om vi äter den själva i stället för att ge den till djur.
Är allt kött dåligt?
Nej. Vilt som inte utfodras har mycket liten klimatpåverkan. Kyckling, fläsk och kanin är också bättre än nötkött ur klimatsynpunkt.
Är svenskt kött bättre?
Ja. Särskilt ekologiskt naturbeteskött från djur som betar ute halva året och får vinterfoder utan importerade proteingrödor. Öppna betesmarker gynnar dessutom vår biologiska mångfald.
Fotnot: Metangas är en mycket kraftig klimatgas, betydligt mer skadlig än koldioxid. Kor släpper ut mycket metangas.
* Quorn tillverkas av svampprotein, kan innehålla äggvita eller mjölkprotein. Sojafärs framställs ur sojabönor.
Dra ner på mängden rött kött till max 500 gram i veckan, det minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Minst 500 gram frukt och grönt om dagen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.