Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Har vi lärt oss att tänka efter före?

20 februari, 2019

Skrivet av

Peter Larsson är civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Krönika ”Allt för ofta anses det inte finnas tid att ta reda på arbetsmiljö­riskerna” skriver DA:s nya krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

I slutet av december fick jag en inbjudan till en konferens om giftfritt byggande. Jag satte kaffet i vrångstrupen. Stoppar vi fortfarande in gifter i våra hus? Är det verkligen nödvändigt att ordna en konferens på detta tema?

Det har gått snart 30 år sedan som skandalen med ett helt nybyggt bostadsområde i Enskededalen i Stockholm rullades upp. Då fick begreppet sjuka hus ett ansikte. Orsaken till problemen var att så kallat flytspackel hade använts för att jämna av betonggolvet. När täta golvmattor lades på spacklet sattes en kemisk process igång som skapade mycket stora hälsoproblem för de boende.

Hela området fick till slut totalsaneras. Det kostade 100 miljoner kronor. Visselblåsare var en modig miljöinspektör vid namn Leif Kåvestad. Han drev den till sin spets och mot många intressen, privata och kommunala. Husen sanerades men Leif blev av med jobbet.

Problemen med flytspackel var inte någon engångsföreteelse. Inte heller att en modig person slår larm, får många emot sig och sedan själv får problem. Ofta har larmen varit kopplade till vår arbetsmiljö. Jag påminner om asbest som från start betraktades som ett fantastiskt universalmaterial men vars negativa hälsoeffekter vi fortfarande lever med.

Eller om vi pratar om global miljö, de så kallade freonerna, som även de hade unika egenskaper inom ett brett användningsområde, men vars användning tunnade ut det skyddande ozonskiktet i atmosfären. En, tack och lov, global avveckling har lett till att det skyddande skiktet nu återställs.

Blir vi klokare? Lär vi oss av misstagen? Mina exempel handlar om en inledningsvis blind tro på kemikaliens, produktens eller systemets möjligheter men vars konsekvenser inte varit tillräckligt kartlagda. Det är allt för ofta som det anses att det inte finns tid för att ta reda på dessa.

Men när jag väl läste programmet för konferensen om giftfritt byggande så blev jag lite lugnare. Här finns i alla fall en insikt om att först pröva och testa för att inte bygga in hälsorisker i våra byggnader.

Generellt sett har både insikter och metoder för att hantera risker ökat i samhället. Nya material baserat på nanoteknik (partiklar med storlek miljondels millimeter!) hittar raskt nya användningsområden. Men tidiga frågor om de kan skada människor och natur har ändå lett till både regleringar och kunskapsbanker.

Digitaliseringens snabba omvandling av hela samhället innehåller samma typ av utmaning. Stressen över att komma efter andra är så påtaglig. Men då ligger det något i det gamla ordstävet, att ”tänka efter före”. I Enskededalen hade det sparat 100 miljoner kronor för trettio år sedan.

De är DA:s nya krönikörer

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

När spänningen måste vara lagom

När spänningen måste vara lagom

När spänningen måste vara lagom

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

Amazon är arbetslivets skräckexempel

När allt fler delar av arbetslivet digitaliseras måste de som använder tekniken i jobbet få vara delaktiga i att utveckla den, skriver civilingenjören Peter Larsson.

Jorden skadas och anställda skadas

Gretas budskap gäller även i arbets­livet – det gäller att agera nu för att spara liv, skriver Peter Larsson.

Noll är en livsviktig siffra

Trafiken och arbetsmiljön har mycket att lära av varandra, skriver DA:s krönikör, Peter Larsson, civilingenjör och senior rådgivare hos Sveriges ingenjörer.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.