När spänningen måste vara lagom
När spänningen måste vara lagom
Industriarbetarnas tidning
6 februari, 2019
Skrivet av Rasmus Lygner
Möt Dagens Arbetes två nya krönikörer: civilingenjören Peter Larsson och journalisten Alexandra Pascalidou. Det kommer att handla om politik, kemikalier och civilkurage.
Alexandra Pascalidou arbetar sedan många år som journalist. Förra året nominerades hennes bok ”Mammorna” till Augustpriset. En reportagebok om mammornas vardag i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden.
Hennes släkt kom till Sverige för att arbeta i den svenska industrin i Småland och Norrköping. En av flera utgångspunkter för hennes kommande krönikor i Dagens Arbete – den första kommer i nummer 3, i slutet av mars.
– Jag ska försöka skriva om vår samtid och om det som ibland kan verka övermäktigt. Jag hoppas också kunna förmedla hopp och kraft – för det behöver vi alla – inte minst jag själv. Vi lever i en internationellt sett ganska politiskt deprimerande tid med växande polarisering, säger hon.
– Det ska bli ett sant nöje att få skriva – och samtala. För en krönika är inte bara en monolog, utan jag hoppas att den väcker tankar, reflektioner och funderingar hos den som läser. Den är inget facit, ingen faktaruta.
Redan i nästa nummer, och på da.se, kan du läsa den första krönikan av Peter Larsson. Som civilingenjör har han haft en rad olika roller och arbeten. Numera är han seniorrådgivare vid Sveriges ingenjörer, ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien och särskild utredare på Socialdepartementet.
Han har engagerat sig i miljöfrågor hela livet. Något som kommer att synas i hans krönikor. Den första kommer att handla om ett sundare byggande.
– Jag har redan skrivit inledningen: ”I slutet av december fick jag en inbjudan till en konferens om giftfritt byggande. Jag satte kaffet i vrångstrupen. Stoppar vi fortfarande in gifter i våra hus?” säger han.
– Den kommer också handla om visselblåsare. Att det är folk med civilkurage som kan förändra.
Vad kan vi mer vänta oss?
– Vi har fortfarande massor med industriella risker. Trots 50 år av intensivt arbetsmiljöarbete, finns det många risker i arbetsmiljön. Det har blivit väsentligt mycket bättre, ingen tvekan. Men ibland måste människor på arbetsplatserna våga göra ganska jobbiga ifrågasättanden. Något som kan lägga grunden för förändring.