När spänningen måste vara lagom
När spänningen måste vara lagom
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
KRÖNIKA Gretas budskap gäller även i arbetslivet – det gäller att agera nu för att spara liv.
Greta! Ett namn som berör och väcker känslor. Det går inte att låta bli att imponeras av Greta Thunbergs genomslagskraft. På bara ett år har hon fått en hel värld att lyssna.
Men budskapet hon för fram kommer inte från tomma intet. Det uppstod inte på Mynttorget för ett år sedan då hon började sin Skolstrejk för klimatet som numera omfattar hela världen genom Fridays for future.
Budskapet fanns grundat i vetenskapen – sedan länge. Faktiskt så länge som mer än 100 år sedan då den svenska Nobelpristagaren Svante Arrhenius var först i världen med att beskriva växthuseffekten.
Och under de senaste trettio åren har hela vetenskapssamhället samlat data, sammanställt, utvärderat och pekat på utmaningarna. Rapporterna har tagits emot och bekymrade pannor veckats hos både beslutsfattare och andra. Vecken blir bara djupare ju mer insikten har trängt sig på.
Jag har följt klimatfrågan i mer än tre decennier. Världen kommer inte att gå under. Men många arter kommer att försvinna och vi kommer som mänsklighet att få det betydligt besvärligare att leva våra vanliga liv. Kanske inte vi som lever just här i dag, utan framför allt kommande generationer.
Detta är säkert orsaken till varför Greta blir så stark som budbärare. Vem kan stå emot en ung röst som säger ”Lyssna på vetenskapen för att göra världen rimlig för oss som vill leva sedan”.
Det är viktigt att hålla mer än två tankar i huvudet på samma gång. Samtidigt som de stora manifestationerna äger rum runt om i världen rapporteras om ett ökat antal arbetsolyckor inom elbranschen. Ett ökande antal personer har skadats eller till och med dödats genom sitt arbete med el. Larmen påkallar aktivitet långt in i Regeringskansliet.
Orsaken till det ökande antalet olyckor uppges vara prispressen i branschen. Man väljer som yrkesperson den enkla vägen för att hinna med det som är beställt. Även om det går ut över ens egen säkerhet.
Jag kan inte låta bli att lägga ihop dessa två rapporteringar. De handlar båda om kortsiktighet. De som arbetar med installationer tvingas fortfarande, efter decennier av uppmärksamhet kring arbetsmiljöarbetet, ta de enkla vägarna även om detta riskerar deras egen hälsa. ”Vi” väljer att trots flera decenniers kunskaper att inte tillräckligt snabbt möta hoten om ett förändrat klimat genom omställning.
Att förebyggaoavsett verksamhet eller omfattning hänger ihop. Det är samma andas barn. Att göra rätt nu för att spara liv eller möjligheter i en framtid.