Industriarbetarnas tidning

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

8 mars, 2019

Skrivet av

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. När förbundet har kampanj för ett jämnare fördelat ansvar i hemmet möts det inte bara av jubel.

Inför internationella kvinnodagen har IF Metall en kampanj som vill uppmärksamma kvinnors dubbelarbete – att kvinnor i industrin har det stressigt på jobbet, och sedan ofta gör mest arbete hemma.

Många är positiva till kampanjen, men alla är inte glada. På IF Metalls informationsavdelning är man förvånad över hur hätsk kritik kampanjen fått i sociala medier. Många av kommentarerna handlar om att män också drar ett tungt lass och är stressade.

– Det visar tydligt att vi måste diskutera de här frågorna mer. Vi vill ju väcka reaktioner, det var inte oväntat att vissa skulle bli provocerade.

Hon understryker att som alltid på sociala medier är det de som är arga som hörs mest, och att hon tycker att de från förbundets sida har varit bra på att resonera med dem som är kritiska på Facebook, och kanske övertygat någon.

Marie Nilsson säger att ingen brukar säga direkt till henne att det pratas för mycket jämställdhet när hon till exempel är ute på arbetsplatser.

– Men det är klart att vi har medlemmar som tycker att vi inte ska lägga oss i hur man fördelar föräldraledigheten. Det har de all rätt att tycka.

Hon säger att fackets uppgift är att göra människor uppmärksamma på att deras val påverkar hela samhället.

– Man kan inte ena stunden tycka att alla ska få göra som de vill och nästa stund vara jätteupprörd över ett ojämställt arbetsliv, med löneskillnader, arbetsuppgifter, värderingen av kvinnors jobb, för det hänger ihop.

Under hashtaggen #metoo samlades kvinnor i olika branscher till upprop mot trakasserier och sexism. Skådespelare, jurister, restauranganställda, vården hade sina upprop – men inte industrin. Visserligen hade ingenjörerna ett upprop, men #metoo nådde aldrig ner på industrigolven.

Varför tror du att det är så?

– Jag har faktiskt inte tänkt på det viset, det är svårt att göra nån analys.

Hon funderar på om det har att göra med klass eller om det är svårare att säga ifrån på industriarbetsplatser. Efter att ha tänkt ett tag till återkommer hon:

– Det kan bero på att industrin inte är så homogen som man kan tro, att det är så vitt skilda branscher.

#metoo-uppropet som kom av sig

Ett och ett halvt år efter #metoo handlar det fortfarande om att tjata och gnata för att nå ut med budskapet om hur sexuella trakasserier ska motverkas på arbetsplatserna, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Fortfarande säger 29 procent av kvinnorna som är med i IF Metall att de utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. Flera som DA pratat med på arbetsplatser upplever att facket visserligen kan ha goda intentioner, men sedan når det inte hela vägen ned på golvet, där jargongen kan vara rå på sina håll.

Känner du igen att det finns ett ”glapp” mellan vad facket vill och vad som når ut?

– Det kan jag känna igen i ganska många frågor. Det är som om det finns små öar som över huvud taget inte fattar vad man pratat om. Man kan tycka att man kommunicerat något till förbannelse och sen är det en nyhet för vissa.

Hon säger att det gäller att ”hålla grytan kokande”, höja kunskapen och ständigt påminna förtroendevalda om att alla ska veta vad som gäller. Det tar lång tid innan ett budskap sätter sig i hela organisationen.

Personer DA har pratat med vittnar om hur en del kvinnor rycker på axlarna åt den sexistiska jargongen, inte orkar bry sig. Det är något Marie Nilsson känner också igen.

– Det var så när jag var 18 och började jobba i industrin. Jag tänkte att ska jag jobba i den här miljön så får jag stå ut med det.

Hon blev äldre, och yngre kvinnor kom in, och hon kunde lättare se att saker inte var ok.

– Jag minns när internet kom in på arbetsplatserna. De där bilderna som hängt uppe i verkstan – som inte längre gjorde det – de fanns ju i datorn i stället. Män kunde samlas runt skärmen och kolla på pornografiska bilder och inte tänka på att det fanns kvinnor i rummet. I sådana situationer måste man säga ifrån.

Hon anar att fler gör det nu.

– Jag tror att unga tjejer i dag är lite tuffare.

Montören Ida Sjölander på Scania försökte starta ett #metoo-upprop i industrin. Hon säger att hon nu i efterhand får höra från bekanta att #metoo gick för långt.

Vad tänker du om att det finns de som tycker att det blev för mycket?

– Det är ju inte bra om man upplever att man inte kan ta i nån kollega, inte ge nån en kram. Men är man trygg i sig själv måste man känna de gränserna, att här är det liksom inte läge, säger Marie Nilsson.

Hon tycker att medierna ibland blev något slags domstol, där folk blev uthängda.

– Man skulle ha varit försiktigare i vissa fall. Det går att översätta till en vardagssituation: Om man hör ett rykte måste man reda ut det, alla måste få ge sin version. Men man kan aldrig ta ifrån nån sin upplevelse.

Vad säger du till någon som är skeptisk och tycker att det här med jämställdhet inte är en grej?

– Om man är förälder tycker jag man ska fundera på hur man vill att ens barn ska bli bemötta i arbetslivet. Det är en bra värdemätare. För mig är det det. Jag har två döttrar och jag vill inte att de ska finnas i ett arbetsliv där de blir utsatta för saker för att de är kvinnor.

 

En kommentar till “Det gäller att fortsätta tjata och gnata

  • Finns ju flera studier som visar att det är oftast ekonomin som styr när det handlar om föräldrarledighet.

    Vad jag inte förstår är varför man inte gör som med alla andra bidrag, att man lägger ihopp hela hushållets inkomster och baserar föreldrarpenning och VAB på det.

    Då skulle den ekonomiska orsaken försvinna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

#Metoo måste leda till förändring!

#Metoo måste leda till förändring!

”För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin” skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilssson.

Regeringen mötte parterna om #metoo

Regeringen mötte parterna om #metoo

Ministrarna Ylva Johansson och Åsa Regnér mötte i dag bland annat LO och Svenskt Näringsliv för att diskutera hur #metoo-kampanjen kan leda till praktiskt arbete ute på arbetsplatserna. ”Ett överväldigande gensvar från parterna”, kommenterar Johansson.

Kvinnan tiger ej längre i församlingen

#metoo-rörelsen skakar just nu om större delen av det svenska samhället. Vittnesmålen från kvinnor i alla olika branscher är både skrämmande och befriande. 

Ministermöte med LO om #metoo

Ministermöte med LO om #metoo

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér kallar arbetsmarknadens parter till möte om sexuella trakasserier. ”Vi är skyldiga att genomföra förändringar”, säger Regnér till DA.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.