”Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin”Helle Klein, chefredaktör.

”Vi kan hjälpas åt att inte bli en del av problemet”Svetsaren Maria Höök om när man inte orkar säga ifrån mot sexistiska kommentarer.

Industrin och jämställdhet

Foto: TT Nyhetsbyrån (montage)

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

”Kom igen grabbar!” säger någon till arbetslaget. Men märker du inte att det står fyra kvinnor här? tänker Ida Sjölander.

Hon säger att hon är sådan som tar in mycket som händer runt omkring, hur folk uttrycker sig, rör vid andra, tittar.

– Småsaker som jag reflekterar över som andra kanske inte lägger märke till.

Det är så hon förklarar att just hon försökte dra igång ett #metoo-upprop i industrin. Hon hade reagerat på snacket, och även sett trakasserier. Hon fick ihop ett par engagerade, men sedan gick det trögt.

– Folk sa, ”Najs att du gör det här.” Det fanns en vilja att det skulle ske, men inte engagemanget att göra det själv. Jag kunde inte dra det på egen hand.

En del kvinnor sa att de inte brydde sig om att bli kallade grabbar. ”Det är så de snackar, bara.” Många kände också att de inte ville svartmåla företaget.

– Men det handlar ju inte om vilket företag du jobbar på!

Trots att nästan var tredje kvinna i IF Metall uppger att de blivit utsatt för sexuella trakasserier det senaste året, blev #metoo aldrig stort i industrin. Ida Sjölander tror att det kan ha att göra med sättet man jobbar.

Hon var i kontakt med några som startade uppropet bland jurister. Där har man längre, etablerade relationer med varandra, tror hon.

– I industrin jobbar du kanske bara några månader.

Om man vantrivs är det lätt att byta avdelning eller arbetsplats. Den som är mer beroende av sin arbetsplats, som juristerna är, måste välja mellan att stå ut eller säga ifrån, tror hon.

Att industriarbetare själva är lättare att byta ut tror hon också påverkade.

– Då vill man inte vara den som är jobbig.

Själv kände hon att hon saknade kontakter med andra arbetsplatser. Kanske är det lättare i andra branscher, man känner nån som jobbar på ett annat hotell eller sjukhus, funderar hon.

Märker du någon skillnad efter #metoo?

– Kanske inte på jobbet direkt, men socialt. Det är många som säger att det blev för mycket.

En del tycker att det skrivits överdrivet mycket, eller att det är obehagligt att bli ifrågasatt.

– Men vad trist att det är sånt jag kommer på när du frågar. ”Vad hände?” ”Jo, folk tyckte att det blev för mycket”.

Hon tror att många reagerade på berättelserna om sexuella övergrepp, att det var så vanligt. Däremot kanske de inte reflekterade över hur de själva betedde sig på jobbet.

– Det flög över huvudet på många att det handlar om allt från det vardagliga till det extrema. Jag tror att det är därför många tycker att det har blivit för stort… ”men vaddå, alla våldtar ju inte”. Men det handlar ju om maktbalans, om respekt, både privat och professionellt, ekonomiskt, det handlar om allt.

Själv fortsätter hon att påpeka när hon tycker att någon använder grovt språk och tilltal som inte är okej.

– Jag har upptäckt att man kan mötas med ”Oj jag ber om ursäkt för att du tog illa upp, jag sa det inte till dig.”

Men, säger hon, det handlar inte om att hon tar illa upp, utan om vad man kan säga på en arbetsplats

Hon tycker att företaget kanske skulle behöva påminna då och då om hur man pratar med varandra, så som de gör när man börjar sin anställning. Hon har inte varit i kontakt med facket om #metoo och är osäker på vad de kan göra. Det är inte alltid lätt att nå fram med till exempel informationsblad.

– Om man inte bryr sig lyssnar man ändå inte.

Hennes ständiga påpekanden på jobbet har ändå haft en viss effekt.

– Det har gått från ”Kom igen grabbar” till ”Kom igen grabbar… och tjejer!” Men jag tycker man kan säga ”Kom igen gruppen”!


aj@da.se

6Kommentarer

stevO:

”grovt språk och tilltal som inte är okej.”

Sluta vara så förbannat kränkta?

Janna Ayres:

Hej StevO
Jag tipsar att du läser svetsaren Maria Hööks krönika om det här, hon har funderat lite över grovt språk och gränser/Janna
https://da.se/2019/03/vi-kan-hjalpas-at-att-inte-bli-en-del-av-problemet/

stevO:

Jag har läst den…

Jobbar själv där båda könen använder grovt språk och där tjejer har halvnakna bilder på vältränad män på skåpen i omklädningrumet.
Jargongen påminner även på mitt jobb.

Ska vi förändra oss? Nej… gillar man det inte, byt jobb.

Och åter igen, sluta vara så förbannat kränkta….

Håkan Zackrisson:

Men varför måste jargongen vara rå?
Räcker inte en hjärtlig ton ?

stevO:

Varför kan inte jargongen vara rå? Jag har inget problem med det. Har man problem med det så får man byta jobb eller finna sig i hur det är.

Håkan Zackrisson:

Förvisso om du stevO tål men om ens arbetskamrat far illa då?
För vi är ju olika.
Är det då inte bättre med en hjärtligare och kamratlig tonläge för allas trevnad och respekt,att visa hänsyn

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

1

Minska stressen med ökad jämställdhet

Ökad jämställdhet i vardagen är ett effektivt sätt att minska kvinnors dubbla stress menar stressforskaren Petra Lindfors. Här får du hennes bästa tips.

”Kvotera. Just do it”

DEBATTEftersom det är bevisat att det är för få kvinnor i bolagsstyrelser är det väl bara att åtgärda genom kvotering? Som arbetstagare är jag för övrigt själv inkvoterad”, skriver Kenneth Bergqvist, på Indexator i Vindeln.

”Arbetet mot sexuella trakasserier måste fortsätta”

DebattDet finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

1

”Vi kan hjälpas åt att inte bli en del av problemet”

Gästkrönika”Vad är det med dig? Har du inte fått sex på ett tag?” Svetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

1

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

Feministiskt stipendiumI maj delar LO ut sitt första stipendium för facklig feminism. På sikt hoppas initiativtagarna att facken nu får en gemensam plattform att jobba från.

Fixar din chef tampongerna?

DILEMMATAtt ha mens och jobba inom industrin är inte alltid lätt. Kvinnor vittnar om svårigheten att ta en paus vid värk eller att få tid till att gå på toaletten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Skriv till ossDet är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Brist på jämställdhet drabbar även kroppen

ArbetsmiljöDålig jämställdhet leder till mer belastningsskador för kvinnor. ”Om någon säger att det handlar om att kvinnor inte kan så är det bullshit”, säger arbetsmiljöforskaren Svend-Erik Mathiassen.

Så låter lönekampen

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns i hela världen. Kampen mot orättvisan drivs fackligt men också med galen humor i en australisk video och av en vass amerikansk countrysångerska. DA ger er också fyra klassiska låtar om ojämställda löner.

”Låt tjejerna äga i motorrummet”

KRÖNIKABilen är ofta kvinnors akilleshäl när det kommer till att bryta vanor och träda in på manliga arenor. Så, män, kliv åt sidan. Och kvinnor, ta plats under motorhuven, skriver bilmekanikern Rikke Henriksen. 

Läs mer från Dagens Arbete:

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för "Bästa avslöjande" och "Bästa förklarande text".

DA:s fotograf dubbelt prisad i Årets Bild

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark tog hem två priser i finalen av Årets Bild-tävlingen i Jönköping. Han vann klassen ”Årets porträtt” och fick också pris för sitt uppmärksammade reportage om dödsolyckor.

Strokirk Landströms lägger ned tryckeri

Strokirk Landströms offset-tryckeri och bokbinderi i Lidköping läggs ned, runt 20 anställda kommer att varslas. Nya ägaren Exakta satsar i Malmö i stället.

DA:s redigerare kan prisas för reportage om klädindustrin

Dagens Arbetes redigeringsledare Isak Krantz kan vinna Fackförbundspressens journalistpris i klassen ”Bästa redigering” för reportaget om klädindustrin på Mauritius.

Talang-Micke lovar mycket hjärta i kväll

FinalI kväll sjunger pappersarbetaren Micke Holm från Piteå final i tv-programmet Talang. Exklusivt för DA:s läsare ger han ett smakprov på sin sång från sitt allra vanligaste repetitionsställe.

”Det började som ren självterapi”

DA MÖTERIndustriarbetaren Tommy Jeansson har skrivit självbiografin ”Ett myteri inifrån”, om att leva med psykisk ohälsa i 56 år utan att veta om det.

Skogsbrandens stockar blir fint virke

SOTIG MILJÖVINST Sågverket i Färila tar hand om det fullgoda virket bortom allt sot från sommarens bränder. Rickard Bruhn underhåller barkmaskinen flera gånger per dag.

Nu öppnar ett Marx-spa

Viskadalens folkhögskola inviger i dag ett spa där Karl Marx ska stå staty. ”Vi vill inte vara något 'Scandic' som många andra kursgårdar, tvärtom måste vi lyfta rörelsens rötter”, säger skolchefen Joakim Hjelm.

1

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

Pappers ordförande avgår

I slutet av maj avgår Matts Jutterström som förbundsordförande för Pappers. Han gör det av hälsoskäl, meddelande han förbundsstyrelsen under onsdagsmorgonen.

Lager på lager för snygg vägg

Tips från proffsetDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

”Jag vill göra det jag älskar”

PROFILENMiran ”Dewana” Raouf kom till Sverige 2015 från irakiska delen av Kurdistan. Nu jobbar han på Finnskogsvalsen i Torsby och har hunnit bygga en dröm – en mobil frisersalong.

Så ska dödsolyckor stoppas

Mer resurser till polisen för att utreda arbetsmiljöbrott, öka skyddsombudens befogenheter, fortsatt arbete mot osund konkurrens. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tog med sig flera förslag från gårdagens möte med branschfolk och fack.

1
Märta Måås-Fjetterströms väveri

Ärvd kunskap ger slitstark gemenskap

Ett sekel av mattorHos textilföretaget Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad går kunskapen aldrig ut genom dörren. Receptet? Väverskorna har suttit sida vid sida i hundra år.

En hundraåring i Skinnskatteberg

Fackklubben på Setras sågverk i Skinnskatteberg fyllde 100 år i fredags. Då blev det tårtkalas, i vår blir det en stor fest.

Ripjakt utan Blixten

Fågeljakten har fått vänta för gruvarbetaren Adam Johansson. En dag när snö fallit bestämmer han sig för att ta med hundarna ut på fjället. Men ett minne av en död familjemedlem gör sig påmint.

Ladda ner DA nr 2 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

De tog SFI-kursen till fabriken

Nu kan de anställda på Hällingsjöhus utanför Göteborg gå direkt från fabriksgolvet till SFI-lektionen, i företagets egna lokaler.

Tjänar du på de nya reglerna?

Slopad karensdagÄr du snuvig och jobbar långa pass? Då är du en av vinnarna när karensdagen nu ersatts av ett karensavdrag. Det ska göra sjuklönen mer rättvis.

1

Det nya blåa Sydamerika

HÖGERVÅGSydamerika har på mindre än tio år förvandlats från en djupt vänsterpräglad till en konservativt dominerad kontinent. DA förklarar varför.

”Inte uppe för diskussion i nuläget”

IF Metall, GS- och Pappers kommer inte att följa fackförbundet Kommunal, som drar in sitt ekonomiska stöd på tre miljoner kronor till Socialdemokraterna.

2

Den växande trähusindustrin

Trähus mot nya höjder

Fem helt nya fabriker på två år och ytterligare tre är på gång. Självförtroendet i branschen ökar i takt med intresset för flerbostadshus i trä.

Chefredaktör Helle Klein med tidningen Dagens Arbetsmiljö

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Skyddsombuden inom LO får i år en ny tidning: Dagens Arbetsmiljö. Den kommer att innehålla vassa granskningar, men framför allt vara ett handfast verktyg i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

2

Striden om arbetsrätten

”Kompetens är en överlevnadsfråga”

ANALYSI veckan korsades två samhällsdebatter, den om arbetsrätten och korttidsarbete. Men egentligen handlar de om samma sak, skriver DA:s Harald Gatu: förmågan till ställa om i en föränderlig värld.

Svenskt Näringsliv vill ha fri uppsägningsrätt

Skrotad las, bättre a-kassa, bättre omställning, bättre kompetensutveckling och privatiserad arbetsförmedling. Det är Svenskt Näringslivs önskelista inför de fortsatta förhandlingarna med LO.

3
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.