Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Drogerna ska bort – inte människorna

14 oktober, 2019

Skrivet av

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

KRÖNIKA Vi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp.

Alla är vi överens om att alkohol och andra droger inte hör hemma på våra arbetsplatser. De utgör en säkerhetsrisk – och de får människor att må dåligt.

Som fackförening möter vi medlemmar som har fastnat i missbruk. Då är vår uppgift inte bara att se till att arbetsplatsen blir drogfri. Utan även att se till att den enskilda individen får hjälp att ta sig ur missbruket.

Det är kort sagt drogerna – inte människan – som ska bort från arbetsplatserna.

Förekomsten av narkotika i arbetslivet har ökat de senaste åren. Den slutsatsen kan vi dra av att IF Metall behöver hantera allt fler sådana fall.

I lagen står det att arbetsgivarna har rehabiliteringsansvar för ”alkohol och andra berusningsmedel”. Men när det gäller narkotika väljer arbetsgivarna ofta den enkla vägen – och sparkar den anställda direkt. Med hänvisning till att bruk av narkotika är olagligt i Sverige.

För facket kan det vara lätt att hänga på i ett sådant läge, för att kunskapen är låg och för att frågan är svår. Men arbetsgivaren är ingen åklagare. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön (som ska vara drogfri) och för rehabilitering (som ska ge den som missbrukar hjälp).

Därför är det viktigt att arbetsgivaren har en policy för hur den som är påverkad på arbetsplatsen, eller testar positivt i ett drogtest, ska kunna få rehabilitering. På samma sätt som vid alkoholmissbruk och andra sjukdomar.

Orsaken till missbruket ska alltså alltid utredas. Och arbetsgivarens rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering ska omfatta alkohol- och drogmissbruk. Allt detta finns det stöd för i arbetsmiljölagen.

Facket kan hjälpa arbetsgivarna i detta arbete. Därför har IF Metall gjort en handledning för hur vi kan arbeta mot droger på arbetsplatserna, i samarbete med arbetsgivaren. Exempel på frågor att tänka på är:

  • Hur samarbetar vi för att arbetsplatsen ska vara drogfri?
  • Behövs det utbildning för att vi ska kunna hålla droger borta?
  • Hur hanterar vi resultatet av drogtester – vilken expertis behövs för det?
  • Vilken rehabilitering kan företaget erbjuda den som missbrukar?

Att droger blir vanligare på arbetsplatserna är ett problem som måste tas på allvar. Att tro att problemet försvinner bara för att man sparkar den som blir påkommen är naivt.

Arbetet mot droger kräver en helt annan grundlighet, för att vi verkligen ska få drogfria och säkra arbetsplatser där de anställda mår bra.

Det tål att sägas igen: Det är drogerna, inte människorna, som ska bort från arbetsplatserna. Det är en självklar utgångspunkt för oss i facket.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

”Utan rehabilitering föds farlig tystnadskultur”

Lagstiftningen måste bli tydligare på vilket ansvar som åligger arbetsgivarna, skriver Erik Arnberg, som bland annat jobbat med rehabilitering för SSAB.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

”Knarklangarna får det tuffare om vi bryr oss om varandra”

Det är ingen lätt sak att förhålla sig till när arbetskamrater är en del av en organiserad kriminalitet – som bryter ner andra människor på jobbet, skriver Volvoarbetaren  Lars Henriksson.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Det är vi som får Sverige att funka

Det råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Vi ska vara med och rädda världen

Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

Sommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.