Dödsolyckorna måste få ett slut
Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
14 oktober, 2019
Skrivet av Marie Nilsson
KRÖNIKA Vi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp.
Alla är vi överens om att alkohol och andra droger inte hör hemma på våra arbetsplatser. De utgör en säkerhetsrisk – och de får människor att må dåligt.
Som fackförening möter vi medlemmar som har fastnat i missbruk. Då är vår uppgift inte bara att se till att arbetsplatsen blir drogfri. Utan även att se till att den enskilda individen får hjälp att ta sig ur missbruket.
Det är kort sagt drogerna – inte människan – som ska bort från arbetsplatserna.
Förekomsten av narkotika i arbetslivet har ökat de senaste åren. Den slutsatsen kan vi dra av att IF Metall behöver hantera allt fler sådana fall.
I lagen står det att arbetsgivarna har rehabiliteringsansvar för ”alkohol och andra berusningsmedel”. Men när det gäller narkotika väljer arbetsgivarna ofta den enkla vägen – och sparkar den anställda direkt. Med hänvisning till att bruk av narkotika är olagligt i Sverige.
För facket kan det vara lätt att hänga på i ett sådant läge, för att kunskapen är låg och för att frågan är svår. Men arbetsgivaren är ingen åklagare. Arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön (som ska vara drogfri) och för rehabilitering (som ska ge den som missbrukar hjälp).
Därför är det viktigt att arbetsgivaren har en policy för hur den som är påverkad på arbetsplatsen, eller testar positivt i ett drogtest, ska kunna få rehabilitering. På samma sätt som vid alkoholmissbruk och andra sjukdomar.
Orsaken till missbruket ska alltså alltid utredas. Och arbetsgivarens rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering ska omfatta alkohol- och drogmissbruk. Allt detta finns det stöd för i arbetsmiljölagen.
Facket kan hjälpa arbetsgivarna i detta arbete. Därför har IF Metall gjort en handledning för hur vi kan arbeta mot droger på arbetsplatserna, i samarbete med arbetsgivaren. Exempel på frågor att tänka på är:
Att droger blir vanligare på arbetsplatserna är ett problem som måste tas på allvar. Att tro att problemet försvinner bara för att man sparkar den som blir påkommen är naivt.
Arbetet mot droger kräver en helt annan grundlighet, för att vi verkligen ska få drogfria och säkra arbetsplatser där de anställda mår bra.
Det tål att sägas igen: Det är drogerna, inte människorna, som ska bort från arbetsplatserna. Det är en självklar utgångspunkt för oss i facket.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.