Avtalsrörelsen från a till ö
Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.
Industriarbetarnas tidning
15 oktober, 2019
Skrivet av Pontus Ohlin
Ny ansvarig. Fyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.
Ålder: 48 år.
Aktuell som: Pappers nya avtals- och förhandlingskoordinator.
Styrka: ”Min nyfikenhet. Plus att jag inte har några förutfattade meningar. Jag gillar att lyssna på andra människors åsikter.”
CV i korthet: Ombudsman på Pappers i tre år. Dessförinnan arbetade han i många år inom tung industri. Förutom Aspa bruk har han också jobbat på bland annat Ericsson och Volvo.
Familj: Sambon Annica och sonen Anton.
Bor: Villa utanför Askersund, plus övernattningslägenhet i Stockholm.
Fritid: ”Tja, vad gör jag när jag är hemma? Springer runt med en hammare i ena handen, samtidigt som jag brygger öl och maler mitt eget kaffe!”
… att efterträda Pontus Georgsson som förbundets avtalsansvarig:
”Jättespännande. Under förra avtalsrörelsen fick jag sitta i baksätet, titta på och lära mig. Nu är det jag som får sitta i framsätet, lägga i rätt växel och försöka föra båten framåt. Jag ser verkligen fram emot det.”
Rejäla lönelyft är alltså bara ett av Pappers krav. Under en avtalskonferens i Uppsala har representanter för de olika bruken nu också vaskat fram andra punkter som anses särskilt viktiga för medlemmarna.
Listan är lång, 19 punkter, och en av de viktigaste som avtalsansvariga Marcus Bolin lyfter fram är pensionen.
– Den måste bli bättre, säger han. Bland annat vill vi stärka rätten till deltidspension. Den är ganska stark som den är i dag, men den fungerar inte tillfredsställande. Arbetsgivarna är nämligen inte alltid så tillmötesgående att finna lösningar som gör det möjligt för en medlem att ta ut deltidspension.
Likaså ATK:n måste byggas ut, menar Marcus Bolin.
– Vi vill att fler ska kunna välja pension i ATK-valet. Men eftersom många medlemmar har svårt att ta ut ledig tid i komp-banken, så väljer man ATK i ledig tid i stället. Vi vill att avsättningen till ATK ska vara 58 procent, och inte 33 procent som den är i dag.
Minskad övertid står också högt på kravlistan. Övertidstaket bör sänkas från 200 till max 150 timmar per år, anser förbundet.
– Vi blir mer och mer slimmade. Och vi är väldigt duktiga på att lösa arbetsgivarens problem på kort bemanning genom att vi jobbar väldigt mycket övertid. Därför måste det till en starkare och bättre reglering, säger Marcus Bolin.
Det var många som höjde på ögonbrynen när Pappers gick ut med sitt ettåriga lönekrav på fyra procent härommånaden. Inte minst inom den egna LO-familjen, där det ju är brukligt att man först diskuterar och enas om siffror och andra krav internt, innan man går ut med det så kallade ”märket” offentligt.
Men Pappers valde alltså att rivstarta årets avtalsrace på egen hand, och Marcus Bolin är nöjd med att man gjorde det.
– Det var väl lite nervöst innan, men så här i efterhand känns det helt rätt. Vår bransch klarar detta, den tål 4 procent.
Han fortsätter:
– Det måste till mer pengar. Inte bara åt dem som redan i dag arbetar på bruken, utan också för att kunna locka till oss elektriker, mekaniker och instrumenttekniker. De kategorierna råder det ju stor brist på i vår bransch. Det är kris på många håll.
Industriarbetsgivarna, Pappers motpart, menar å sin sida att kravet är helt ”verklighetsfrånvänt”. I en tid av handelskrig, brexit, skakig börs och vikande konjunktur, kan man helt enkelt inte begära så mycket, anser arbetsgivarna.
– Jag kommenterar inte deras utspel, säger Marcus Bolin. Jag kan bara konstatera att framtiden för vår bransch ser jätteljus ut. Man kan använda massa till väldigt många olika saker, och ständigt utvecklas det ju nya produkter.
Hur det blir med Pappers löneanspråk återstår att se. Ingen punkt som vaskades fram i Uppsala är heller klubbad och bestämd ännu. Först ska frågorna diskuteras på distriktsnivå. Dessutom inväntas motioner till förbundsmötet, som äger rum i slutet av november. Det är först där och då som kraven spikas. Strax före jul får arbetsgivarna sedan ta del av Pappers samlade krav. Resultatet av förhandlingarna som därefter följer får vi slutligen veta i april nästa år.